Μνημεία και έργα τέχνης… για κλάματα
- 07/03/2014, 14:16
- SHARE
Ένας αντίχειρας 12 μέτρων, ο Μάικλ Τζάκσον σε γήπεδο ποδοσφαίρου και τσιμέντα που θυμίζουν διαστημόπλοιο.
Η τέχνη παίρνει πολλές μορφές και τα μνημεία των ανθρώπων ακόμα περισσότερες. Κάποια είναι ωραία, ο κόσμος τα αγαπά και τα βλέπουμε στις καρτ ποστάλ. Άλλα δεν είναι και τόσο όμορφα, και ο κόσμος τα ανέχεται επειδή, ίσως, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Ας τα δούμε
African Renaissance, Ντακάρ
Το μεγαλύτερο άγαλμα στην Αφρική υποτίθεται ότι συμβολίζει την αναγέννηση των αφρικανικών κρατών μετά την αποικιοκρατία και αιώνες σκλαβιάς. Στην πραγματικότητα, είναι μια γιγαντιαία αναπαράσταση σταλινικού τύπου με τις μορφές να μην θυμίζουν καν Αφρικανούς. Έχει ύψος 49 μέτρα, κόστισε $27 εκατ. και οι μόνοι που έχουν μιλήσει με καλά λόγια για αυτό είναι ο Σενεγαλέζος πρόεδρος (που το παρήγγειλε), ο Ρουμάνος γλύπτης που το σχεδίασε και το βορειοκορεατικό χυτήριο που το κατασκεύασε.
Metronome, Νέα Υόρκη
Σύμφωνα με τον δημιουργό του «εξερευνά τη φύση του χρόνου». Σύμφωνα με όλους τους άλλους είναι ένα άχρηστο έργο, με τους New York Times να έχουν γράψει πως είναι «εξεζητημένο, απλώς μια επιφάνεια με μια τρύπα που χάσκει». Διεκδικεί άνετα τον τίτλο του λιγότερο δημοφιλούς έργου τέχνης στην πόλη.
Άγαλμα Μάικλ Τζάκσον, Λονδίνο
Ο γνωστός επιχειρηματίας Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ έστησε το 2011 το άγαλμα αυτό έξω από το γήπεδο της Φούλαμ -της οποίας είναι πρόεδρος-, αλλά οι οπαδοί της ομάδας δεν το βρήκαν καθόλου καλή ιδέα, κυρίως γιατί ο μακαρίτης δεν είχε ιδέα από ποδόσφαιρο. Ο Φαγιέντ είπε στους οπαδούς «αν δεν σας αρέσει να πάτε στο διάολο», αλλά στο τέλος υποχώρησε και το απομάκρυνε τον Σεπτέμβριο του 2013.
Μέγας Πέτρος, Μόσχα
Γιατί μια πόλη να στήσει άγαλμα ύψους 100 μέτρων στον άνθρωπο που την εγκατέλειψε μεταφέροντας αλλού την πρωτεύουσά του; Και γιατί να φτιάξει ένα κατασκεύασμα που εμφανίζεται συνεχώς στις λίστες με τα πιο άσχημα μνημεία του κόσμου (Virtual Tourist, Lonely Planet κ.α.). Κανείς δεν ξέρει. Από το 1997 κοσμεί τη νότια όχθη του ποταμού Μόσκβα και είναι τόσο αντιπαθές που όταν οι αρχές προσπάθησαν να το δωρίσουν στην Αγία Πετρούπολη εισέπραξαν ψυχρή άρνηση.
Forever Marilyn, Καλιφόρνια
Έχει ύψος 8 μέτρα, απεικονίζει τη διάσημη πόζα της Μέριλιν από το «Επτά χρόνια φαγούρα» και από το 2011 βρισκόταν σε κεντρική πλατεία του Σικάγου όπου όλοι οι τουρίστες ήθελαν να φωτογραφηθούν κάτω από τη φούστα της. Όμως τη βαρέθηκαν γρήγορα και από το 2012 βρίσκεται στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνια προσπαθώντας να κάνει φίλους.
Μνημείο ηρώων του Β' Παγκ. Πολέμου, Κροατία
Κατά κάποιον παράδοξο τρόπο, το τσιμεντένιο κατασκεύασμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε αρπακτικό πουλί και διαστημόπλοιο, τιμά τους παρτιζάνους αγωνιστές. Ανεγέρθη το 1967 κατά παραγγελία του Τίτο.
Proudy, Πράγα
Δύο αγάλματα ουρούν σε μία λιμνούλα που έχει το σχήμα της Τσεχίας, στην παλιά πόλη της Πράγας. Στέλνοντας SMS στα αγάλματα (παρέχονται γραπτές οδηγίες δίπλα τους) γράφουν το όνομά σας στο νερό «σημαδεύοντας» καταλλήλως.
Le Pouce, Παρίσι
Έχει ύψος 12 μέτρα, ζυγίζει 18 τόνους, απεικονίζει το δάχτυλο του γλύπτη που το φιλοτέχνησε και δεν συμβολίζει τίποτα. Φτιάχτηκε το 1965 και από το 1994 βρίσκεται -άγνωστο γιατί- στην κεντρική πλατεία της Defence, της επιχειρηματικής συνοικίας της πόλης.
Der Hase, Νυρεμβέργη
Ένας τεράστιος πεθαμένος (πιθανότατα) λαγός σε μια πλατεία της Νυρεμβέργης και ο μόνος λόγος που βρίσκεται έξω από το σπίτι του ζωγράφου Albrecht Dürer (1471-1528) είναι για να σατιρίσει τους πίνακες των λαγών με τους οποίους εκείνος έγινε διάσημος.
Άγαλμα της Ανθρωπότητας, σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας
Η υπόθεση της γενοκτονίας των Αρμενίων ήταν ο λόγος που οι δύο χώρες δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις και είχαν κλειστά σύνορα. Το 2009 οι σχέσεις τους ξεπάγωσαν και το άγαλμα αυτό ύψους 30 μέτρων -που υποτίθεται ότι απεικονίζει δύο ανθρώπους που κοιτάζονται με αλληλοσεβασμό κ.λπ- στην τουρκική συνοριακή πόλη Καρς φτιάχτηκε για να γιορτάσει το γεγονός. Μια μέρα του 2011 πέρασε από εκεί ο Ταγίπ Ερντογάν και είπε «μα πόσο άσχημο είναι!». Το μνημείο ξηλώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.