Η Ευρώπη φοβάται τα ψηφιακά νομίσματα σε ΗΠΑ και Κίνα – αλλά δεν μπορεί να αναπτύξει τα δικά της
- 11/12/2019, 20:30
- SHARE
του Geoffrey Smith
Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η αποτυχία της να εκσυγχρονίσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα δεν αποτελεί απειλή μόνο για την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και για την ίδια την κυριαρχία της.
Η ευρωπαϊκή αφύπνιση έχει ήδη προκαλέσει ένα πλήγμα στο project του παγκόσμιου νομίσματος Libra του Facebook – και αμερικανικές εταιρείες όπως η Visa και η Mastercard θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των επόμενων που θα αισθανθούν τις συνέπειες. Ευτυχώς για τις εταιρείες καρτών, οι εναλλακτικές λύσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα έργο σε εξέλιξη.
Σε ομιλία του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, εξέπεμψε τη σαφέστερη μέχρι τώρα προειδοποίησή του ότι οι ευρωπαϊκές αρχές αντιλαμβάνονται πλέον τις αμερικανικές εταιρείες πληρωμών ως πιθανή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ λόγω της αυξανόμενης βούλησης των ΗΠΑ να εκμεταλλευθούν την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι Visa, Mastercard και American Express αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των πληρωμών με κάρτες στη ζώνη του ευρώ τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο Coeure.
«Η ΕΕ ίσως είναι πιο εκτεθειμένη στον κίνδυνο η νομισματική ισχύς των άλλων να μην χρησιμοποιηθεί προς το συμφέρον της, ή ακόμη και να χρησιμοποιηθεί εναντίον της», ανέφερε ο Coeure σε ομιλία του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.
Τον Νοέμβριο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, προειδοποίησε σχετικά με την ίδια απειλή, λέγοντας: «Έχει καταστεί σαφές ότι για ορισμένες στρατηγικές τεχνολογίες, η ικανότητα τροφοδότησης πρωτοποριακών καινοτομιών θα καθορίσει την αυτονομία μας ως ήπειρος. Οι πληρωμές είναι μία από αυτές τις στρατηγικές τεχνολογίες».
Ο Dombrovskis αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο project Libra, αναγνωρίζοντας ότι το Facebook – μια οντότητα του ιδιωτικού τομέα που η Επιτροπή και η ΕΚΤ βλέπουν ως βαθιά ακατάλληλη να επιμεληθεί ένα νομισματικό project, δεδομένου του ιστορικού κακοδιαχείρισης δεδομένων που τη χαρακτηρίζει – ήταν έτοιμο να προσφέρει μια υπηρεσία για την οποία υπήρχε γνήσια ζήτηση, και στην οποία η Ευρώπη δεν είχε προφανή απάντηση.
«Υποδεικνύει ότι ναι, σαφώς, υπάρχει ένα κενό στην προσφορά φτηνών, γρήγορων και εύχρηστων υπηρεσιών πληρωμών», δήλωσε ο Dombrovskis. «Και πάνω σ’ αυτό θα έπρεπε να δουλεύουμε».
Ο Teunis Brosens, ειδικός επί νομισματικών θεμάτων στην ING Group στο Άμστερνταμ, συνοψίζει ως εξής την κατάσταση: «Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι όσον αφορά το Big Tech και τις πλατφόρμες και τις υποδομές πληρωμών, η Ευρώπη δεν φαίνεται πουθενά».
Ο μεγάλος φόβος της Κομισιόν και της ΕΚΤ, σύμφωνα με αναλυτές, δεν είναι τόσο το Facebook, όσο η προθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τις δευτερεύουσες κυρώσεις ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Ως δευτερεύουσες κυρώσεις ορίζονται οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε οντότητες που συναλλάσσονται με τους κατεξοχήν στόχους των τιμωρητικών μέτρων των ΗΠΑ, όπως είναι π.χ. το Ιράν.