Τι περιμένουν οι αγορές από την Κριστίν Λαγκάρντ
- 12/12/2019, 09:16
- SHARE
Οι αγορές είχαν συνηθίσει να κρέμονται από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ήξερε καλά πώς θα τις εξευμενίσει. Βέβαια, ο «σούπερ Μάριο» αποχώρησε, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα φώτα πλέον πέφτουν στη «σιδηρά κυρία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην πρώτη συνεδρίαση με την Λαγκάρντ στο «τιμόνι» της ΕΚΤ. Aν και στη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν αναμένονται αποφάσεις- πυροτεχνήματα αλλά στάση αναμονής, η προσοχή στρέφεται στη ρητορική της Λαγκάρντ και σε τυχόν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις.
Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για ριζική επαναξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής, για πρώτη φορά από το 2003. Έχοντας επίγνωση τις αδυναμίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης και γνωρίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει πλέον ελάχιστα εργαλεία στη διάθεσή της, η κ. Λαγκάρντ έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να συνδράμουν στη στήριξη της ανάπτυξης με επενδύσεις.
Η μεγάλη πρόκληση για την ΕΚΤ και την ίδια την Λαγκάρντ είναι να καταφέρει να αποκαταστήσει το πνεύμα ενότητας στους κόλπους της ΕΚΤ, γιατρεύοντας τις «πληγές» που δημιούργησε η αμφιλεγόμενη απόφαση για επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ. Και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα δώσει ένα ικανοποιητικό δείγμα γραφής, καταφέρνοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις. «Η συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης θα είναι ορόσημο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το πιθανότερο είναι ότι οι πολιτικές που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να αλλάξουν, τουλάχιστον άμεσα», επισημαίνει ο Λορέντζο Κοντόνιο επικεφαλής οικονομολόγος της Macro Advisors. «Οποιοδήποτε “σήμα” για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη είναι τεράστιας σημασίας για την αντίδραση των αγορών», εξηγεί ο κ. Κοντόνιο, «για το εάν η ΕΚΤ θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές της οικονομίας και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».