Καζάνι που «βράζει» η Κριμαία
- 08/03/2014, 15:00
- SHARE
Δείτε τι μεταδίδει ο Editor in Chief του FortuneGreece.com και ανταποκριτής του Mega Channel Σωτήρης Δανέζης, από τη Συμφερόπολη.
Οι προσπάθειες διπλωματικής λύσης της κατάστασης στην Κριμαία υπό την απειλή κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία συνεχίζεται. Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε «τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά την ουκρανική κρίση στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή.
Ο Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν «για την αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα η Ρωσία να δεχθεί σύντομα τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα διεξάγει διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», συνέχισε η ανακοίνωση.
«Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανησυχία τους μπροστά στην προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία», επεσήμανε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Δείτε το ρεπορτάζ του Σωτήρη Δανέζη από την Συμφερόπολη
Διαβάστε ακόμη: Πούτιν: «Παραμένει μεγάλη η απόσταση μας με τον Ομπάμα»
Λαβρόφ: Είμαστε υπέρ του διαλόγου
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία «είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους», σύμφωνα με το BBC.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα είχε επικοινωνία με την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά όπως είπε, το Κίεβο είναι υποχρεωμένο στην άκρα δεξιά.
Η Ρωσία, είπε ο Λαβρόφ, είναι ανοιχτή σε περαιτέρω διάλογο με τη Δύση αν «είναι έντιμος και έχει τον χαρακτήρα συνεργασίας».
Ο Λαβρόφ ζήτησε επίσης από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τη διεξαγωγή έρευνας ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο τον περασμένο μήνα δεκάδων ατόμων στο Κίεβο από τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών.
Παράλληλα, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα μελετά το ενδεχόμενο αναστολής των διεθνών επιθεωρήσεων του οπλοστασίου της στρατηγικών επιθετικών όπλων ως απάντηση στις απειλές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση.
Διαβάστε ακόμη: Κριμαία: Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει
Εισβολή σε ουκρανική πυραυλική βάση
Ένοπλοι άνδρες έθεσαν υπό τον έλεγχο τους μέρος μιας ουκρανικής βάσης εκτόξευσης πυραύλων στην περιοχή της Κριμαίας, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός και χωρίς να τραυματιστεί κανείς το βράδυ της Παρασκευής. Έπειτα από διαπραγματεύσεις οι ένοπλοι αποχώρησαν.
Τρίτη απόπειρα αποστολής παρατηρητών στην Κριμαία
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιχειρεί για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα εκεί, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός.
«Θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλες τις διαφορετικές διόδους και να να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα μέχρι να λήξει την Τετάρτη η εντολή της αποστολής», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Κάθι Μπάρτον.
Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία χθες Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.
Διαβάστε ακόμη: Κερδισμένοι και χαμένοι των ρωσικών κυρώσεων
Το δημοψίφισμα θα προχωρήσει
Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ υπερασπίστηκε σήμερα την απόφαση του κοινοβουλίου της περιοχής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ένωσής της με την Ρωσία λέγοντας ότι «κανένας» δεν μπορεί να ακυρώσει την ψηφοφορία.
Την Πέμπτη, το κοινοβούλιο της Κριμαίας στο οποίο κυριαρχούν οι ρωσόφωνοι, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κλιμακώνοντας έτσι την ένταση.
Ωστόσο, ο Αξιόνοφ δήλωσε ότι η τοπική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του.
«Οι βουλευτές του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας ομόφωνα ικανοποίησαν την απόφαση των πολιτών της Κριμαίας, ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου και κανένας δεν μπορεί να το ακυρώσει», δήλωσε ο Αξιόνοφ στη ρωσική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass.
Ο ίδιος είπε ότι το δημοψήφισμα αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή «για να αποφευχθούν οι προκλήσεις καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία είναι έκρυθμη».