Η παγκόσμια ανατομία του ίντερνετ
- 08/03/2014, 15:26
- SHARE
Υποθαλάσσιες «αρτηρίες» που φέρνουν τον πλανήτη πιο κοντά.
Του Κίερον Μονκς
Η εποχή της πληροφορίας τροφοδοτείται από λεπτά καλώδια οπτικών ινών θαμμένα σε ένα «θαλάσσιο κρεβάτι» το οποίο απλώνεται μεταξύ των ηπείρων ενώνοντας ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη. Αυτές οι «αρτηρίες» καταγράφηκαν από την εταιρείας ερευνών Telegeography μέσω του διαδραστικού της χάρτη. Ο διευθυντής της εταιρείας Άλαν Μάουλντιν μίλησε στο CNN για τα παγκόσμια υποθαλάσσια δίκτυα.
Εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τα υποθαλάσσια καλώδια;
Ναι. Πάνω από το 99% των διεθνών επικοινωνιών περνά από τα υποθαλάσσια καλώδια. Πολλοί πιστεύουν ότι οι δορυφόροι είναι το μέλλον της επικοινωνίας, όμως ακόμη χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για τηλεοπτικές μεταδόσεις και είναι χρήσιμοι μόνο για αγροτικές υπηρεσίες και για την επικοινωνία με απομακρυσμένες περιοχές.
Γιατί αναπτύσσεται τόσο γρήγορα το δίκτυο καλωδίων;
Τα καλώδια ήταν το μέσο μεταφοράς δεδομένων από τότε που εμφανίστηκε το ίντερνετ. Η αλλαγή έγκειται στην εγκατάσταση καλωδίων σε περιοχές όπου πριν δεν υπήρχαν. Ακόμη και σε απομακρυσμένα νησιά στη μέση του ωκεανού. Υπάρχει όμως χώρος για ακόμη περισσότερα μιας και πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε άμεσους αντικαταστάτες σε περίπτωση βλαβών.
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα;
Το 75% το βλαβών προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες, και κυρίως την αλιεία. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις γεωλογικών παραγόντων, όπως υποθαλάσσιοι σεισμοί, κίνηση τεκτονικών πλακών αλλά και τυφώνες. Στην περίπτωση του τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2011 περίπου τα μισά καλώδια είχαν διακοπές, όμως οι πάροχοι κατάφεραν να αλλάξουν τη ροή των δεδομένων προς άλλες κατευθύνσεις κρατώντας τη χώρα online.
Πόση ζημιά μπορούν να προκαλέσουν οι καταστροφές των καλωδίων;
Τα τελευταία χρόνια οι χώρες με περιορισμένη πρόσβαση είναι αυτές που έχουν ένα ή δύο κεντρικά καλώδια. Οι αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αν γίνει κάποια διακοπή. Νησιά όπως τα Τόνγκα έχουν ένα μόλις καλώδια, οπότε είναι προφανές ότι σε περίπτωση καταστροφής θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις.
Πόσο «φορτωμένα» είναι τα καλώδια;
Υπάρχουν πολλά περιθώρια εξάπλωσης. Έχουμε περίπου 13 καλώδια που διασχίζουν τον Ατλαντικό τα οποία αυτή τη στιγμή «σηκώνουν» το 20% της συνολικής τους δυνατότητας. Υπάρχουν εκεί από το 2003 όμως η χρήση είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, αλλά όσο η τεχνολογία προοδεύει τόσο θα μεγαλώνει και το ποσοστό χρήσης για τη μεταφορά δεδομένων.
Υπάρχουν διαφορές στην απόδοση των καλωδίων;
Ναι. Τα καλώδια του Ατλαντικού φέρουν περισσότερα δεδομένα από αυτά της Ανατολικής Αφρικής. Η χωρητικότητα εξαρτάται από την αγορά. Τα αφρικανικά δεν είναι άχρηστα -κάποια είναι και πιο σύγχρονα- όμως η ζήτηση είναι πολύ μικρότερη.
Ποιο είναι το κόστος;
Το τελευταίο καλώδιο του Ατλαντικού κόστισε 300 εκατ. δολάρια. Ένα καλώδιο το οποίο μπήκε σε λειτουργία το 2013 στην Ασία κόστισε 400 εκατ. δολάρια. Το κόστος εξαρτάται και από τους σταθμούς που περνά. Ένα καλώδιο που ενώνει πολλαπλές περιοχές και έχει μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων είναι πολύ πιο ακριβό από ένα καλώδιο που ενώνει δύο μόνο σημεία.
Υπάρχει ακόμη ζήτηση για νέα καλώδια;
Βασικά, αυτή τη στιγμή έχουμε συνδέσει όλες σχεδόν τις γωνιές της γης. Απομένουν μόνο εξαιρετικά απομακρυσμένες νησιωτικές κοινότητες. Φυσικά, υπάρχει χώρος για βελτιώσεις, μιας και η ύπαρξη ενός και μόνο καλωδίου δεν αρκεί. Χρειάζονται πολλά καλώδια για μια αξιόπιστη σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Πάντως οι κάτοικοι Ευρώπης, ΗΠΑ και Ασίας δεν χρειάζεται ποτέ τους να ανησυχήσουν για το τι θα γίνει αν πέσει κάποια στιγμή το ίντερνετ. Αυτό το σενάριο δεν υφίσταται πλέον.
Ποια είναι τα μελλοντικά καλώδια με το μεγαλύτερο μέγεθος;
Ο ιδιοκτήτης της Marica Movil, Κάρλος Σλιμ, ανακοίνωσε ότι τα νέα καλώδια που συνδέουν το Μεξικό με τις ΗΠΑ αλλά και με ολόκληρη τη Λατινική Αμερική θα είναι έτοιμα φέτος. Μέσα στη χρονιά θα είναι έτοιμα και τα νέα καλώδια που συνδέουν την Ινδία με την Μαλαισία. Το 2016 θα είναι έτοιμο το καλώδιο που θα ενώνει την Ιαπωνία με την Βρετανία.
Πόσο ενημερωμένος είναι ο χάρτης σας;
Αναβαθμίζεται διαρκώς. Έχουμε όλα τα καλώδια που γνωρίζουμε πως βρίσκονται σε λειτουργία αλλά λαμβάνουμε και σχόλια τα οποία μας δείχνουν αν μας έχει ξεφύγει κάτι. Δεν θα έλεγα ότι είναι τέλειος, μιας και λείπουν μερικά τοπικά καλώδια, αλλά όλα τα υπερεθνικά συστήματα είναι καταγεγραμμένα. Περιλαμβάνουμε ακόμη και τα καλώδια που δεν έχουν εγκατασταθεί πλήρως. Είμαστε όμως και σε εγρήγορση για να δείχνουμε πότε ένα καλώδιο απενεργοποιείται.