Αντικαπνιστικός Νόμος: Το 73% των πολιτών επιλέγουν μια πορεία προς το καλύτερο
- 19/12/2019, 15:30
- SHARE
Ένα βήμα πιο κοντά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από το τσιγάρο φαίνεται πως επιχειρεί η ελληνική κοινωνία. Τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου παρουσιάζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα και ενθαρρυντικά, με τους καπνιστές στη χώρα μας να δείχνουν πιο ώριμοι και έτοιμοι από ποτέ να αποδεχτούν την άμεση και καθολική εφαρμογή του.
Τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα άμεσα και, από την πρεμιέρα ακόμη του αντικαπνιστικού, οι Έλληνες τάχθηκαν υπέρ του. Mε κύριο ερώτημα «Τί είναι για εσένα ο αντικαπνιστικός» και βασικές επιλογές «Πολιτισμός ή Περιορισμός», η Παπαστράτος επιχείρησε τη δική της άτυπη «σφυγμομέτρηση» της κοινής γνώμης, στο πλαίσιο πάντα της καμπάνιας ενημέρωσης για την ενημέρωσης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος έχει την 100% στήριξη της εταιρείας Το 73% των περίπου 40.000 συμμετεχόντων απάντησαν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος είναι θέμα «πολιτισμού». Τα στοιχεία φανερώνουν μία ξεκάθαρη αλλαγή νοοτροπίας αποδεικνύοντας ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας.
Στην πραγματικότητα, αντικαπνιστικός νόμος δεν σημαίνει μόνο σβήνουμε το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους. Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει πολυεπίπεδα οφέλη, αποτελεί νόμο του κράτους που έχει σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος του πολίτη, καπνιστή και μη, να μπορεί να ζήσει με πιο υγιεινό μοντέλο διαβίωσης. Στην ουσία, προάγει τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, την προστασία ομάδων πληθυσμού (όπως έγκυες, παιδιά, ασθενείς) και αποτελεί σημαντικό μέτρο Δημόσιας Υγείας. Με δυο λόγια, ο αντικαπνιστικός νόμος υπηρετεί έναν ανώτερο συλλογικό σκοπό, το πέρασμα σε μια κοινωνία που οι καπνιστές θα κόψουν το κάπνισμα.
Το 27% των πολιτών που αντιμετωπίζουν τον αντικαπνιστικό νόμο ως «περιορισμό» δεν αποτελεί κάποιου είδους ξεχωριστή μειονότητα. Και εκείνοι σέβονται τους συμπολίτες τους, δηλώνουν όμως ότι η απαγόρευση σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο έχει και μια μορφή περιορισμού για όσους επιλέγουν να καπνίζουν.
Για όσους δεν θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, υπάρχει η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε δυνητικά λιγότερο βλαβερές εναλλακτικές του τσιγάρου. Ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει. Η άκαπνη κουλτούρα διαδίδεται σε όλη την Ελλάδα μέσα από σειρά πρωτοβουλιών. Η Αστυπάλαια αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο Smoke-Free ελληνικό νησί ενώ η ΔΕΘ, η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, αποφάσισε με τη σειρά της να γίνει μέρος της λύσης εγκαινιάζοντας την νέα εποχή της, αφήνοντας πίσω της το τσιγάρο.
Η απαίτηση εκατομμυρίων καπνιστών για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο γίνεται πραγματικότητα. Όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή αυτός είναι ο δρόμος για ένα μέλλον προς το καλύτερο.