Διχασμένες οι ΗΠΑ προ της παραπομπής Τραμπ
- 20/12/2019, 08:57
- SHARE
Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς θέλουν να αποπεμφθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του μετά την παραπομπή του σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε τις ώρες αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, στην οποία τα κόμματα τήρησαν την κομματική γραμμή, δείχνει ότι η παραπομπή του Τραμπ για τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης των εργασιών του Κογκρέσου δεν άλλαξε τις απόψεις των πολιτών, σε μια βαθιά διχασμένη χώρα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το 42% των ερωτηθέντων –οι περισσότεροι Δημοκρατικοί– είπε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί, μετά την παραπομπή του. Μεγαλύτερο ωστόσο, στο 46%, είναι το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του. Το 17% θεωρεί ότι θα πρέπει να του αποδοθεί μομφή αλλά να παραμείνει στην προεδρία.
Σχεδόν τρεις στους δέκα (ποσοστό 29%) θεωρούν ότι οι κατηγορίες σε βάρος του προέδρου θα πρέπει να απορριφθούν.
Το 26% δήλωσε εξάλλου ότι «στηρίζουν περισσότερο» τον Τραμπ, τώρα που έχει παραπεμφθεί ενώ το 20% είπε ότι τον στηρίζει λιγότερο από πριν. Το 48% δεν έχει αλλάξει την άποψη που είχε ήδη για τον πρόεδρο.
Όταν ρωτήθηκαν συγκεκριμένα για τις κατηγορίες, το 53% συμφώνησε ότι ο Τραμπ καταχράστηκε την εξουσία του και το 51% ότι παρακώλυσε το Κογκρέσο.
Εξάλλου, το 44% είπε ότι εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή χειρίστηκε το θέμα, ενώ το 41% τον αποδοκιμάζει.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε δείγμα 1.108 προσώπων από όλες τις ΗΠΑ. Το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στις συν/πλην 3 μονάδες.
Τέλος, η παραπομπή Τραμπ προκαλεί ακόμη και ενδοοικογενειακό διχασμό.
«Αδιέξοδο» στις συνομιλίες Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών για τη δίκη Τραμπ στη Γερουσία
Οι Δημοκρατικοί συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία αξιώνοντας να κληθούν να καταθέσουν κορυφαία νυν και πρώην στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη του μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, καθώς επιδιώκουν να στρέψουν το επίκεντρο της προσοχής σε αυτή τη διαδικασία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020.
Μία ημέρα μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την οποία εγκρίθηκαν οι δύο κατηγορίες σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου, η πρόεδρός της, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει στην επίσημη επίδοση του στη Γερουσία πριν ενημερωθεί για το πώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της άνω Βουλής εννοεί να διεξαχθεί η διαδικασία.
«Θα είμαστε έτοιμοι όταν δούμε τι σκοπεύουν να κάνουν», δήλωσε η Πελόσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με συνεργάτες της, η Πελόσι δεν αναμένεται να κάνει καμιά κίνηση πριν το αμερικανικό Κογκρέσο επιστρέψει από τις διακοπές για τις γιορτές του τέλους του έτους, στις αρχές Ιανουαρίου.
Αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει τον Μακόνελ, ο οποίος είπε αργότερα πως οι συνομιλίες των ηγεσιών των δύο κομμάτων βρίσκονται σε αδιέξοδο.
«Δεν είμαι σίγουρος ποιο πλεονέκτημα έχει το να απέχουν από το να μας στείλουν κάτι που δεν θέλουμε», σχολίασε. «Αν η πρόεδρος της Βουλής θέλει να καθυστερήσει εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».
Οι Δημοκρατικοί αξιώνουν να κληθούν να καταθέσουν μεταξύ άλλων ο Μικ Μαλβέινι, υπηρεσιακός γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας, και ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο κόμμα.
Ο Μακόνελ είπε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία επί της διαδικασίας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην αμερικανική άνω Βουλή, τον Τσακ Σούμερ. «Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης του 73χρονου Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου.
«Είναι η υπεράσπιση του προέδρου τόσο αδύναμη που κανένας από τους ανθρώπους του προέδρου δεν μπορεί να τον υπερασπιστεί ενόρκως;» διερωτήθηκε ο Σούμερ, ο οποίος προέτρεψε τον Μακόνελ να εξετάσει κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης διακοπής της λειτουργίας του Κογκρέσου το ενδεχόμενο να επιτρέψει την κλήση μαρτύρων.
Η δίκη του Τραμπ στη Γερουσία αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιανουαρίου. Ο Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν είχε πει πως θα τον ενδιέφερε η διαδικασία να κρατήσει, μοιάζει πλέον να έχει αλλάξει στάση και απαιτεί η δίκη να αρχίσει «άμεσα», ενώ κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θέλουν να τελειώνουν με το ζήτημα.
Ο 77χρονος Μακόνελ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι άγονται και φέρονται από «πρόσκαιρα πάθη» και τις «κομματικές» τους σκοπιμότητες και έκανε σαφές πως δεν αναμένει η Γερουσία να κρίνει ένοχο τον Τραμπ. «Η ψηφοφορία [της Βουλής] δεν αντανακλά τι αποδείχθηκε. Αντανακλά μόνο το πώς αισθάνονται (οι Δημοκρατικοί) για τον πρόεδρο. Η Γερουσία πρέπει να το διορθώσει αυτό», είπε ο Μακόνελ από το βήμα στα μέλη του σώματος.
Ο Τραμπ θέλει να γίνει «άμεσα» η δίκη του
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι θέλει να διεξαχθεί «άμεσα» η δίκη του στο Κογκρέσο, σχολιάζοντας τη δήλωση της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ότι δεν θα προχωρήσει στην επίδοση του κατηγορητηρίου σε βάρος του στη Γερουσία πριν ενημερωθεί για το πώς οι Ρεπουμπλικάνοι εννοούν να διεξαγάγουν τη διαδικασία.
«Λοιπόν αφού οι Δημοκρατικοί δεν μου έδωσαν καμία τήρηση της ορθής νομικής διαδικασίας στη Βουλή, ούτε δικηγόρους, ούτε μάρτυρες, ούτε τίποτα, τώρα θέλουν να υπαγορεύσουν στη Γερουσία πώς θα κάνει τη δίκη», υποστήριξε ο Τραμπ μέσω Twitter. «Θέλω να γίνει η δίκη άμεσα!», πρόσθεσε, μία ημέρα μετά την έγκριση του κατηγορητηρίου σε βάρος του από τη Βουλή.