Οι startups που γιγαντώθηκαν μέσα σε μία δεκαετία
- 26/12/2019, 14:00
- SHARE
Λαμβάνοντας ώθηση από την τεχνολογική επανάσταση αλλά και από τους επενδυτές που τους εμπιστεύτηκαν και ενίσχυσαν την θέση τους κεφαλαιακά, μεγάλες startups «εκτοξεύτηκαν» την τελευταία δεκαετία. Ενώ τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν πολλές εταιρείες, μερικές μόνο από αυτές «έσπασαν» το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων σε αξία. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές νεοφυείς επιχειρήσεις που κατάφεραν μέσα σε μία δεκαετία να κάνουν το μεγάλο βήμα και να γιγαντωθούν.
8. Lime
Η αποτίμηση της εταιρείας ενοικιάσεις ηλεκτρονικών scooter φτάνει τα 2,4 δισ. δολάρια το 2019. Το άλμα της Lime έγινε μετά την τρομακτική αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών scooter. Η εταιρεία είναι διαθέσιμη σε 120 αγορές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, για την συγκεκριμένη εταιρεία το 2018 αποδείχτηκε δύσκολο, μετά την απόφαση του Σαν Φρανσίσκο να απαγορέψει τα ηλεκτρονικά scooter λόγω δημόσιας ενόχλησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι σημειώνονται πολλά ατυχήματα εξαιτίας της κυκλοφορίας πολλών ανθρώπων με σκούτερ σε μεγάλους δήμους στους δρόμους χωρίς να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο.
7. WeWork
Η εταιρεία real estate ξεκίνησε το 2010 και μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να φτάσει την αξία της στα 47 δισ. δολάρια. Ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, ο Adan Neumann, κατόρθωσε να εξασφαλίσει μία επένδυση ύψους 4,4 δισ. δολαρίων από τον CEO της SoftBank, Masayoshi Son. Παρόλα αυτά τα πράγματα δεν εξελίχηκαν θετικά για την εταιρεία, μιας και η αποτυχία της IPO φανέρωσε πολλές μαύρες τρύπες για την ίδια και για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Ο Neumann πιέστηκε να αφήσει τη θέση του και να παραιτηθεί ώστε να σώσει την εταιρεία, λαμβάνοντας ωστόσο το ποσό του 1 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση. Η WeWork πρόκειται να δείξει την πόρτα της εξόδου σε 2.400 υπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος και να αναπροσαρμόσει το μέγεθος της εταιρείας.
6. Snapchat
Το Snapchat άρχισε την πορεία του τον Σεπτέμβριο του 2011 ως μια δωρεάν εφαρμογή για φορητές συσκευές που επέτρεπε στους χρήστες να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο που «εξαφανίζονταν» μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι ιδρυτές του, Evan Spiegel, Bobby Murphy και Reggie Brown, κατάφεραν να την κάνουν μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανάμεσα στους νέους και πιο συγκεκριμένα στις ηλικιες 13-24. Μέχρι τον Οκτώβριου του 2019, το Snapchat αριθμούσε 210 καθημερινούς ενεργούς χρήστες.
5. Lyft
Η online εταιρεία μεταφοράς προσώπων ιδρύθηκε το 2012 και γρήγορα έγινε μία από τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριες εταιρείες της Uber. Από τότε που ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο, η εταιρεία έβγαλε 5 δισ. δολάρια από μεγάλους επενδυτές όπως η General Motors και η Αlphabet. Η κατάσταση άλλαξε όταν τον Οκτώβριο περισσότερες από 30 γυναίκες υπέβαλαν μήνυση εναντίον της εταιρείας λέγοντας ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να υπάρξει προστασία από υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις απαγωγής. Τέλος οι οδηγοί της Lyft ξεκίνησαν απεργία το Μάιο για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς.
4. Slack
Δημιουργός του είναι ο Στιούαρτ Μπάτερφιλντ, ο άνθρωπος που δημιούργησε το Flickr και στη συνέχεια το πούλησε στη Yahoo για 35 εκατ. δολάρια. To 2013 o Μπάτερφιλντ δημιούργησε τo Slack αρχικά ως μέσο επικοινωνίας για την ομάδα ανάπτυξης ενός videogame που ετοίμαζε η εταιρεία του. Όταν τα σχέδια δεν πήγαν όπως ήθελε και το project εγκαταλείφθηκε, αποφάσισε να εξελίξει το Slack, που στο μεταξύ, είχε αποδειχθεί αποτελεσματικότατο στο να προσφέρεται ως εργαλείο ενδοεταιρικής επικοινωνίας. Το Slack συνδυάζει ομαδικές συζητήσεις, upload αρχείων, κατηγοριοποίηση θεμάτων και ειδοποιήσεις σε ένα μόνο πρόγραμμα που συγχρονίζει σε όλες τις συσκευές (PC, Mac, Android, iOS).
3. Instagram
Το Instagram είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές της τελευταίας δεκαετίας και μέχρι τώρα αριθμεί 1 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο. Ο Kevin Systrom και ο Mike Krieger ίδρυσαν το Instagram στην αυγή της δεκαετίας. Η εφαρμογή μέσω της οποίας μοιραζόμαστε φωτογραφίες και βίντεο, είναι διαθέσιμη σε 32 γλώσσες και αγοράστηκε το 2012 από το Facebook για 1 δισ. δολάρια.
2. Epic Games
Η Epic Games, Inc. (πρώην Potomac Computer Systems και αργότερα Epic MegaGames Inc.) είναι αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών με έδρα το Κέρι στην Βόρεια Καρολίνα. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Τιμ Σουίνεϊ ως Potomac Computer Systems το 1991, αρχικά στο σπίτι των γονιών του στο Πότομακ του Μέριλαντ. Το πρώτο μεγάλο της hit ήταν η μηχανή παιχνιδιών Unreal. Ανάμεσα στα hits της φυσικά περιλαβάνεται και το Fortnite, το οποίο έχει γίνει πλέον «φαινόμενο» με περισσότερους από 250 εκατ. παίκτες σε όλο τον κόσμο.
1. Airbnb
Πίσω στο 2008, τρεις φίλοι αποφάσισαν να εφαρμόσουν το μοντέλο της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ακινήτων. Ίσως να μην είχαν σκεφτεί πόσο ανέλπιστα καλά θα κατέληγε όλο αυτό, αφού μέσα σε τρία χρόνια η επιχείρηση είχε κλείσει ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις, συμβάλοντας κατά πολύ στην προώθηση της οικονομίας. Η τελευταία αποτίμηση της εταιρείας είναι πάνω από 35 δισ. δολάρια – υψηλότερη από το ανώτατο όριο της αγοράς του Hilton ή του Marriott – και φαίνεται ότι είναι έτοιμη για δημόσια εγγραφή το 2020.