Πώς η Huawei βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διεθνούς διαμάχης για την κυριαρχία στον τεχνολογικό κλάδο
- 27/12/2019, 20:00
- SHARE
Υποτίθεται ότι θα ήταν η χρονιά που η Huawei Technologies Co., η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της Κίνας, θα κατακτούσε την κορυφή παγκοσμίως ως ηγέτιδα δύναμη στο 5G, την τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης επόμενης γενιάς. Αντίθετα, βρέθηκε στα διασταυρούμενα πυρά ενός βίαιου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με την κυβέρνηση του Trump να πιέζει τους συμμάχους να αποκλείσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα επικαλούμενη θέματα ασφάλειας. Η διαμάχη απειλεί να διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, αφότου ο Κινέζος πρέσβης υπαινίχθηκε ότι θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον εταιρειών όπως η Volkswagen και η Mercedes. Άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, σκέφτονται να θεσπίσουν περιορισμούς για την προαγωγή της ασφάλειας, χωρίς κάποια ρητή απαγόρευση.
1. Γιατί έχουν οι ΗΠΑ πρόβλημα με την Huawei;
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι η Huawei είναι επικίνδυνη εν μέρει επειδή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αυξανόμενο μερίδιό της στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για να κατασκοπεύσει εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης. Το 2012, μια έκθεση της Μόνιμης Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επεσήμανε τη Huawei και τη ZTE Corp ως πιθανές απειλές για την ασφάλεια. Οι ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη Huawei οδήγησαν στην απόφαση του προέδρου Donald Trump το 2018 να παρεμποδίσει μια εχθρική προσφορά εξαγοράς της εταιρείας κατασκευής τσιπ Qualcomm Inc. από τη Broadcom Ltd. με έδρα τη Σιγκαπούρη. Η συναλλαγή θα μπορούσε να περιορίσει τις αμερικανικές επενδύσεις σε τεχνολογίες τσιπ και ασύρματης επικοινωνίας, και θα καθιστούσε τη Huawei παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη ηγεσία σε αυτούς τους τομείς. Αυτές οι ανησυχίες έχουν επεκταθεί καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ετοιμάζονται να ξοδέψουν δισεκατομμύρια σε νέα δίκτυα 5G, τα οποία θα συλλέγουν δεδομένα και θα τροφοδοτούν υπηρεσίες σε σαφώς μεγαλύτερη κλίμακα.
2. Πόσο σημαντική είναι η Huawei;
Σε διάστημα μόλις τριών δεκαετιών αναπτύχθηκε από έναν ηλεκτρονικό μεταπωλητή σε μία από τις μεγαλύτερες μη εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο, με κομβικό ρόλο σε τομείς όπως ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, τα smartphone, η υπολογιστική cloud και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, και με σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Με στόχο πωλήσεις 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, η Huawei παράγει περισσότερα έσοδα από την Boeing Co. Έχει «σπρώξει» δισεκατομμύρια δολάρια στο 5G και είναι πλέον ένας από τους κορυφαίους αποδέκτες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Κίνας τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Έχει βοηθήσει στην κατασκευή δικτύων 5G σε περισσότερες από 10 χώρες και αναμένεται να κάνει το ίδιο σε άλλες 20 χώρες έως το 2020.
3. Γιατί ο εξοπλισμός της αποτελεί ζήτημα ασφάλειας;
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ – όπως και οι κυβερνήσεις της Κίνας και άλλων χωρών – είναι επιφυλακτική όσον αφορά την υιοθέτηση ξένων τεχνολογιών σε ζωτικές επικοινωνίες, λόγω του φόβου ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού θα μπορούσαν να ανοίξουν «τρύπες» για τη διαρροή πληροφοριών ή ότι οι ίδιες οι εταιρείες θα μπορούσαν να διαβιβάσουν ευαίσθητα δεδομένα στις κυβερνήσεις τους. Η Vodafone λέγεται ότι βρήκε και διόρθωσε κενά στον εξοπλισμό της Huawei που χρησιμοποιείτο από την πρώτη στην Ιταλία το 2011 και το 2012. Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε κατά πόσο τα τρωτά σημεία ήταν κακόβουλα ή ακούσια, η αποκάλυψη έπληξε τη φήμη της κινεζικής εταιρείας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Michael Pompeo, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρεμποδίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών με συμμάχους του ΝΑΤΟ εάν χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei – μια απειλή που αντιμετωπίστηκε με κάποιο σκεπτικισμό. Τα δίκτυα 5G προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, διότι θα αυξήσουν ραγδαία την ταχύτητα λήψης δεδομένων των smartphone, τροφοδοτώντας νέες τεχνολογίες όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα δίχως οδηγό και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.
4. Ποιος χρησιμοποιεί τη Huawei και ποιος όχι;
Η Ιαπωνία και η Αυστραλία ανήκουν σε μια χούφτα χώρες που έχουν υιοθετήσει το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ, με το Βιετνάμ να ακολουθεί σιωπηρά. Αλλά η Huawei έχει πολλούς υποστηρικτές· ο εξοπλισμός της τείνει να είναι λιγότερο ακριβός από τις εναλλακτικές που προσφέρουν η Nokia Oyj και η Ericsson AB, και συχνά είναι καλύτερης ποιότητας. Η εταιρεία έχει κερδίσει πελάτες για το 5G στη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης. Στη Μαλαισία, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει αναφερθεί δημοσίως στα πλεονεκτήματα του εξοπλισμού της Huawei, λέγοντας ότι η χώρα του θα τον χρησιμοποιήσει «όσο το δυνατόν περισσότερο».
5. Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
Κάποιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν αποφύγει να αποκλείσουν εντελώς τη Huawei από την κατασκευή δικτύων 5G. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίστηκαν ότι η Huawei είναι ένας διαχειρίσιμος κίνδυνος, αλλά η πολιτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το 2020. Η Νορβηγία αποφάσισε να μην προβεί σε κάποια απαγόρευση, αφήνοντας την επιλογή σε μεμονωμένες εταιρείες· μέχρι στιγμής, δύο εταιρείες έχουν πάει με την Ericsson. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron λέει ότι η χώρα του προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάγκη για «καλή τεχνολογία» με την ανάγκη «διατήρησης της εθνικής ασφάλειας». Στη Γερμανία, η Merkel αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο δίλημμα. Ο πρέσβης της Κίνας στη Γερμανία απείλησε το Βερολίνο με αντίποινα αν υιοθετηθεί κάποια απαγόρευση, κάνοντας ειδική αναφορά στα εκατομμύρια των οχημάτων που πουλάνε οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα.
6. Τι άλλο έχουν κάνει οι ΗΠΑ;
Οι ΗΠΑ έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση περιορισμού της ικανότητας της Huawei να πουλά εξοπλισμό στη χώρα και να αγοράζει εξαρτήματα από αμερικανικούς προμηθευτές, προσθέτοντας τη Huawei σε μια μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου. Ωστόσο, χορηγούνται προσωρινές εξαιρέσεις που επιτρέπουν στις αμερικανικές εταιρείες να συνεχίζουν να πουλάνε εξαρτήματα στη Huawei. Εντωμεταξύ, τον Δεκέμβριο του 2018 ο Καναδάς, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συνέλαβε την οικονομική διευθύντρια της Huawei, Meng Wanzhou, η οποία είναι κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, Ren Zhengfei. Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή της υποστηρίζοντας ότι συνωμότησε για να εξαπατήσει τις τράπεζες για να εκκαθαρίσουν συναλλαγές που συνδέονται με το Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων των ΗΠΑ. Τόσο η Meng, η οποία είναι επίσης αναπληρωτής πρόεδρος, όσο και η εταιρεία έχουν αρνηθεί τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος.
7. Τι λέει η Huawei;
Έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι βοηθά το Πεκίνο να κατασκοπεύει άλλες κυβερνήσεις ή εταιρείες. Η εταιρεία, η οποία λέει ότι ανήκει στον Ren και στους εργαζομένους μέσω ενός σωματείου, έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να δημοσιοποιεί οικονομικά αποτελέσματα, να δαπανά περισσότερα για μάρκετινγκ, και να συνομιλεί με ξένα μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνειά της. Ο πρώην μυστικοπαθής Ren έχει γίνει πιο ομιλητικός καθώς αγωνίζεται να προστατεύσει την εταιρεία του από πολλές προκλήσεις. Ενώ δηλώνει ότι είναι υπερήφανος για τη στρατιωτική του σταδιοδρομία και την ιδιότητα του μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος, απορρίπτει κάθε κατηγορία ότι εξυπηρετεί το Πεκίνο ή ότι η Huawei παραδίδει πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες της. Τον Μάρτιο, η Huawei πέρασε στην αντεπίθεση, καταθέτοντας αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον ενός διατάγματος που απαγορεύει από τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της. Ο Ren κάποτε πρόβλεψε ότι η απόφαση της κυβέρνησης Trump θα μπορούσε να μειώσει κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια τα έσοδα της εταιρείας. Αυτή η εκτίμηση αργότερα μειώθηκε σε «λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια».
Πηγή: Bloomberg