Τα επιχειρηματικά deals που άλλαξαν τις ισορροπίες σε Ελλάδα και εξωτερικό
- 31/12/2019, 15:29
- SHARE
Από την Μαρία Ακριβού
Το 2019 ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από έντονη κινητικότητα και μεταβολές που άλλαξαν τα δεδομένα στο ελληνικό επιχειρείν. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είχαν την τιμητική τους, δημιουργώντας νέα, πιο υγιή σχήματα που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Η πολιτική σταθερότητα, οι θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο, κάνουν τους Έλληνες επιχειρηματίες να λαμβάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά το ρίσκο και να σχεδιάζουν παράλληλα τα επόμενα βήματα.
Την ίδια ώρα, στη διεθνή επιχειρηματική σφαίρα, συντελέστηκαν σημαντικά επιχειρηματικά deals τα οποίαν αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες σε παγκόσμια κλίμακα. Εξαγορές μαμούθ έσωσαν ιστορικά brands από τη χρεοκοπία και σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν σε αλλαγή της «εθνικότητάς» τους.
Το Fortune Greece σας παρουσιάζει τους επιχειρηματικούς «γάμους» που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο την επόμενη δεκαετία.
Louis Vuitton - Tiffany
O πλουσιότερος Ευρωπαίος και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Μπερνάρ Αρνό, υπενθύμισε για ακόμα μια φορά στους ανταγωνιστές ότι δεν θεωρείται τυχαία ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες. Δεν έχει μάθει να χάνει και αυτό το απέδειξε με την απόκτηση της Tiffany, την οποία έκλεψε τελευταία στιγμή από την Richmont που συνιστά και τον μεγαλύτερο αντίπαλό του.
Ο κορυφαίος όμιλος μαρκών πολυτελείας LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton και διάσημος Αμερικανικός οίκος κοσμημάτων Tiffany & Co. ανακοίνωσαν στις 25 Νοεμβρίου ότι συμφώνησαν στην εξαγορά της Tiffany από την LVMH έναντι περίπου 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 16,2 δισ. δολαρίων, με τιμή μετοχής 135 δολάρια.
Για περισσότερα από 180 χρόνια η Tiffany φημίζεται για κομψότητα, το πρωτοποριακό design, την εξαιρετική τεχνογνωσία και την δημιουργική της υπεροχή. Μάλιστα το 1886 καθιέρωσε το περίφημο διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων ως σύμβολο δέσμευσης.
Saudi Aramco – Sabic
Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco δεν δίστασε να πληρώσει 69,1 δις δολάρια για να αποκτήσει το 70% της επίσης σαουδαραβικής εταιρείας πετροχημικών προϊόντων Sabic.
Η επίτευξη της συμφωνίας ήρθε έπειτα από έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας, με την αγορά να αναφέρει ότι, χάρη στο εν λόγω project, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενδυναμώνει τη θέση του μέσα από τον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας του.
Κομβικό ρόλο στην εξαγορά έπαιξε το κρατικό επενδυτικό fund της Σ. Αραβίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής.
Abbvie – Allergan
Χρειάστηκαν 63 δισ. Δολάρια για να περάσει η Allergan στα χέρια της Abbvie και να συντελεστεί η μεγαλύτερη συγχώνευση της χρονιάς στον κλάδο της υγείας, καθώς το πορτφόλιο που δημιουργείται περιλαμβάνει το Humira της AbbVie, το φάρμακο με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, και τη ναυαρχίδα της περιποίησης ομορφιάς Botox, της Allergan.
Στόχος άλλωστε της Abbvie ήταν να διευρύνει την προϊοντική της γκάμα και να διατηρήσει τα ελάχιστα έσοδά της, καθώς η πατέντα της Humira πρόκειται να λήξει στις ΗΠΑ το 2023. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω φάρμακο έχει ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό στις αγορές, όπως στην Ευρώπη.
United Technologies - Raytheon
Απόρροια της συνένωσης δυνάμεων μεταξύ United Technologies και Raytheon ήταν η δημιουργία ενός κολοσσού αξίας 121 δισ. δολαρίων, στον κλάδο της αεροδιαστημικής και του αμυντικού εξοπλισμού που έχει πλέον παρουσία τόσο στα εμπορικά όσο και στα μαχητικά αεροσκάφη.
Η United Τechnologies προμηθεύει τους κατασκευαστές εμπορικών αεοροσκαφών με ηλεκτρονικά εξαρτήματα, συστήματα επικοινωνίας και άλλου είδους εξοπλισμό, ενώ η Raytheon είναι κατά κύριο λόγο προμηθευτής της αμερικανικής κυβέρνησης, κατασκευάζοντας μαχητικά αεροσκάφη και εξοπλισμό δορυφόρων.
Να σημειωθεί ότι η United Technologies προωθεί ήδη σχέδια διαχωρισμού του τμήματος κλιματιστικών Carrier και των ανελκυστήρων Otis θέλοντας να εστιάσει στις δραστηριότητες αεροναυπηγικής μέσω της εξαγοράς της Rockwell Collins έναντι 23 δισ. δολαρίων, την οποία ολοκλήρωσε το 2018.
Bristol-Myers Squibb - Celgene
Τέλη Νοεμβρίου του 2019 η είδηση πως η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Celgene εντάσσεται στο δυναμικό της Bristol-Myers Squibb, επιβεβαίωσε το deal που η φαρμακευτική αγορά περίμενε να ευοδωθεί από τις αρχές του χρόνου.
Περί τα 74 δις δολάρια σε μετοχές και μετρητά έπεσαν στο τραπέζι για να ολοκληρωθεί μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία της φαρμακευτικής αγοράς, όπως χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ.
Η Celgene καθίσταται πλέον μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της εταιρείας Bristol-Myers Squibb. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, για κάθε μετοχή οι μέτοχοι της Celgene έλαβαν 1,00 μετοχή της κοινής μετοχής της Bristol-Myers Squibb, 50 δολάρια σε μετρητά χωρίς τόκο και ένα διαπραγματεύσιμο δικαίωμα ενδεχόμενης αξίας (Contingent Value Right/CVR), που παρέχει το δικαίωμα στον δικαιούχο να λάβει το ποσό των 9 δολαρίων σε μετρητά, εφόσον επιτευχθούν στο μέλλον ορισμένες εγκρίσεις προϊόντων από τις ρυθμιστικές αρχές.
Occidental Petroleum - Anadarko
Η Anadarko θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πολύφερνη «νύφη» αφού στην ποδιά της «σφάζονταν» τόσο η Occidental Petroleum όσο και η Chevron με την πρώτη να επικρατεί τελικά. Η προσφορά της Occidental Petroleum στα $76 ανά μετοχή κρίθηκε πιο συμφέρουσα και ελκυστική από εκείνη της Chevron.
Και ενώ η Chevron ανακοίνωνε στις 12 Απριλίου συμφωνία εξαγοράς της Anadarko έναντι $33 δισ. σε μετρητά και μετοχές, αποτιμώντας την εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα $65 ανά μετοχή, λίγη ώρα αργότερα ξένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπήρχε και άλλη πρόταση.
Η Occidental πέρασε στην αντεπίθεση στέλνοντας νέα προσφορά μέσω επιστολής στο διοικητικό συμβούλιο της Anadarko, αποτιμώντας τη συμφωνία σε $57 δισ. συμπεριλαμβανομένου χρέους, 20% premium από το ντιλ που προσέφερε η Chevron.
Public – Media Markt
Η δημιουργία του μεγαλύτερου retailer ειδών τεχνολογίας, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και οικιακών συσκευών στην Ελλάδα, που θα μετασχηματίσει τον κλάδο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, είναι γεγονός. Ο «γάμος» της Public με την Media Markt διασφαλίζει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και η νέα εταιρεία που προκύπτει με συνολικό κύκλο εργασιών που αναμένεται να ξεπεράσει τα 460 εκατ. Ευρώ το 2019, διαθέτει 67 φυσικά και 4 online καταστήματα (public.gr, public-cyprus.com.cy, publicbusiness.gr, mediamarkt.gr) σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ η ενοποιημένη βάση της αριθμεί 100 εκατ. επισκέπτες.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την οριστικοποίηση της νέας στρατηγικής επέκτασης, το 2018, η Public είχε πετύχει ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 164% σε σχέση µε το 2017.
Andromeda Seafood – Σελόντα, Νηρέας
Το 2019 ήταν έτος ορόσημο για τις εταιρείες Νηρέας και Σελόντα αφού σφραγίστηκε με την ολοκλήρωση της εξαγοράς τους από τον όμιλο Andromeda Seafood και την άρση του καθεστώτος διαχείρισης από τις τράπεζες στο οποίο είχαν τεθεί.
Το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό παίκτη στον κλάδο της Μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού, ικανό να «χτυπήσει» αποτελεσματικά τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή που ακούει στο όνομα Τουρκία.
Όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Andromeda Seafood, Alex Myers, η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Νηρέα και της Σελόντα από την Andromeda σηματοδοτεί την έναρξη της επόμενης μέρας στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ομίλου με το όραμα να ηγηθεί στη Μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια.
ΔΕΛΤΑ - Optima
Ο Όμιλος Παντελιάδη υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, Metro και My Market, αλλά και η εταιρεία τροφίμων Optima, μέσα στην κρίση ήταν από τους ομίλους που στήριξαν με τις επενδύσεις τους την ελληνική οικονομία, ενώ έσωσε από το «κανόνι» τη Βερόπουλος. Μόνο το 2019 υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 33 εκατ. ευρώ από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, ποσό το οποίο αναμένεται να αγγίξει το 2020 τα 45 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, Optima και ΔΕΛΤΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την παραγωγική εγκατάσταση των τυριών Βίγλα, προχωρώντας στη διεύρυνση της παραγωγικής τους συνεργασίας αναφορικά με το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα.
Με τη νέα αυτή συμφωνία η Optima αγοράζει κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα παραγωγής κίτρινου τυριού.Συγχρόνως, με την νέα εμπορική συμφωνία η Optima αναλαμβάνει την παραγωγή των κίτρινων τυριών (κασέρι και ημίσκληρο) για τη ΔΕΛΤΑ.
Διευκρινίζεται ότι η συμφωνία δεν αφορά στον εξοπλισμό και την παραγωγή φέτας, ενώ το σήμα ΒΙΓΛΑ, το οποίο εισήχθη στην αγορά το 1990, παραμένει στην ιδιοκτησία της ΔΕΛΤΑ.
Μινέρβα – Diorama Investments
Αλλαγή σελίδας για την ιστορική ελαιουργία Μινέρβα, η οποία έπειτα από 115 χρόνια αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η PZ Cussons Plc, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους καταναλωτικών προϊόντων διεθνώς, κατέληξε με ένα τίμημα εξαγοράς ύψους 45,1 εκατ. Ευρώ, σε συμφωνία για τη μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων ΑΕ στην εταιρεία Mirties Enterprises Company Limited, θυγατρική της Diorama Investments.
Η Μινέρβα έχει χτίσει ένα ισχυρό portfolio με περισσότερα από 10 εμπορικά σήματα σε είδη διατροφής (ελαιόλαδο, τυροκομικά, φέτα, βούτυρο, μαργαρίνη, ξίδι) και υψηλά μερίδια στις επιμέρους αγορές, ενώ διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 20 χώρες.
Κατά την τελευταία οικονομική χρήση που έκλεισε στις 31 Μαΐου 2019, ο κύκλος εργασιών της Μινέρβα ανήλθε σε 50,1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA σε 3,8 εκατ. ευρώ.