Τέσσερα βιβλία που θα πρέπει να διαβάσετε για να …σαρώσετε το 2020
- 06/01/2020, 17:32
- SHARE
της Rachel King
Ιδού τέσσερα βιβλία που εκδόθηκαν στο τέλος του 2019 και που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να ορίζουν καλύτερους στόχους για την καριέρα και την υγεία τους. Και τα τέσσερα είναι στα αγγλικά – και άρα εκτός από ενδιαφέρουσες ιδέες για τη ζωή και την επιτυχία ίσως βρείτε και πρόσφορο έδαφος για να εξασκήσετε τα αγγλικά σας!
F*ck No!: How to Stop Saying Yes When You Can’t, You Shouldn’t, or You Just Don’t Want To, της Sarah Knight
Στη συνέχεια του πρώτου της βιβλίου, The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck, που εμπνεύστηκε από μια δική της ομιλία TED με το ίδιο θέμα, η Sarah Knight επανέρχεται στο κρίσιμο ζήτημα του πώς να ισορροπείς τη ζωή σου. Η ίδια εστιάζει στην ανάγκη να λαμβάνεις τη θαρραλέα απόφαση να λες όχι σε πράγματα που δεν θες να κάνεις, σε τοποθεσίες που δεν θες να πας, ή σε άτομα που δεν θες να δεις. Το βιβλίο θα σας πείσει ότι πρέπει να εμμένετε στις αποφάσεις σας και να μην αφήνετε κανέναν να σας κάνει να νοιώθετε ενοχές γι’ αυτό.
Quit Like a Woman: The Radical Choice to Not Drink in a Culture Obsessed With Alcohol, της Holly Whitaker
Το 2019 άρχισαν να γίνονται δημοφιλή τα μπαρ που διαθέτουν αποκλειστικά μη αλκοολούχα ποτά, γεγονός που δείχνει ότι πολλοί καταναλωτές αναζητούν πιο υγιεινά ποτά χωρίς αλκοόλ όταν βγαίνουν έξω. Όμως, πολλοί φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για την απόφασή τους να μην πίνουν αλκοόλ, φοβούμενοι ότι θα στιγματιστούν από το περιβάλλον τους. Η Holly Whitaker, ιδρυτής και CEO του διαδικτυακού προγράμματος νηφαλιότητας Tempest, φωτίζει τη δική της ιστορία και τους λόγους για τους οποίους είπε μια και καλή αντίο στο αλκοόλ.
The Book of Ichigo Ichie: The Art of Making the Most of Every Moment, the Japanese Way, των Héctor García and Francesc Miralles
Η hygge λάνσαρε ένα κύμα οδηγών χαλάρωσης και αυτοβοήθειας από τη Σκανδιναβία· η μέθοδος Konmari της Marie Kondo φαίνεται να κάνει το ίδιο από την Ιαπωνία. Τελευταία προσθήκη στη σχετική βιβλιογραφία είναι ο οδηγός στην ιαπωνική τέχνη του ichigo ichie (προφέρεται «ίτσιγκο ίτσια») από τους συγγραφείς του βιβλίου Ikigai: The Japanese Secret to a Long Life. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη ιαπωνική φράση αναφέρεται στην ιδέα ότι κάθε στιγμή στη ζωή μας συμβαίνει μια μόνο φορά, κι αν την αφήνουμε να φεύγει τη χάνουμε για πάντα. Ο αναγνώστης του βιβλίου καλείται να αδράξει την κάθε μέρα, βελτιώνοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις του, τη δημιουργικότητά του, και την απόδοσή του στη δουλειά.
The Power of Bad: How the Negativity Effect Rules Us and How We Can Rule It, των John Tierney and Roy F. Baumeister
Όσοι είδαν την ταινία Inception του Christopher Nolan από το 2010 θα θυμούνται μια βασική ιδέα του φιλμ: ότι οι θετικές σκέψεις ριζώνουν στον εγκέφαλο και οδηγούν στην πολυπόθητη αλλαγή. Στην πραγματική ζωή, όμως, ακόμα κι αν παίρνουμε θετική ανατροφοδότηση, φαίνεται ότι εστιάζουμε περισσότερο στην κριτική και τη …φέρουμε βαρέως – ακόμα κι αν είναι γόνιμη ή ασήμαντη. Οι κοινωνικοί επιστήμονες John Tierney και Roy F. Baumeister τονίζουν ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε σφάλματά μας ή σε εντάσεις να μας καταστρέφουν τις μέρες και τον ύπνο μας. Εφόσον η αποτυχία υμνείται στη Σίλικον Βάλεϊ ως προϋπόθεση της επιτυχίας, ίσως είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τον αρνητισμό και να στραφούμε στην αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας.