Στ. Πέτσας: Τους πρώτους μήνες του 2020 το νέο πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου- Τι απαντά η ΕΣΗΕΑ
- 10/01/2020, 12:00
- SHARE
«Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. Ο κ. Πέτσας διαβίβασε στη Βουλή έγγραφη απάντηση, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων.
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κάνει γνωστό ότι μετά την ανάκληση της ΚΥΑ του Ιουνίου του 2019 για το πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, η κυβέρνηση προχωρά σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προωθήσει ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου που «θα συνάδει με τον ρόλο και την αποστολή του Τύπου ως πυλώνα δημοκρατίας, πολιτισμού, πλουραλισμού και προώθησης του δημόσιου διαλόγου». Ο κ. Πέτσας αναφέρει, εξάλλου, ότι «τα ποσά που είχαν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα προγράμματα ενίσχυσης Τύπου για το 2019 θα επαναδεσμευθούν για το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που θα αποφασιστούν για την στήριξη του Τύπου, τόσο των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας όσο και των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων».
«Το πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 βάσει του οποίου δύναται να καταρτίζονται προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων καθώς και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του ανωτέρω νόμου και ειδικότερα η υπ. αριθ. 107/18.6.2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’2355) για τις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και η υπ. αριθ. 78/14.05.2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ B’1676) για τις περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε καταφανώς από την εφαρμογή της πρώτης ανωτέρω ΚΥΑ. Κατόπιν αυτού, ανακλήθηκε άμεσα η ΚΥΑ για την υπαγωγή των δικαιούχων στο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας», αναφέρει ειδικότερα ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και ενημερώνει ότι το ως άνω ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το έτος 2019, αλλά θα αντικατασταθεί από ένα νέο που θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση, με τρόπο που να συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου ως πυλώνα δημοκρατίας, πολιτισμού, πλουραλισμού και προώθησης του δημόσιου διαλόγου.
Για τον λόγο αυτό, σημειώνει, «η Κυβέρνηση προχωρά ήδη σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία».
Αναφέρει, επίσης, ότι «τα ποσά που είχαν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα προγράμματα ενίσχυσης Τύπου για το 2019 θα επαναδεσμευτούν για το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που θα αποφασισθούν για τη στήριξη του Τύπου, τόσο των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, όσο και των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων.
«Στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020», δηλώνει ο κ. Πέτσας.
ΕΣΗΕΑ: Να δοθούν οι ενισχύσεις του 2019 στον Τύπο
Οι πιστώσεις του 2019 πρέπει να διατεθούν άμεσα, μαζί με τα ανάλογα κονδύλια του 2020. Να διατεθούν σε ειδικό ταμείο για την στήριξη του εντύπου Τύπου και να μην χαθούν στις ελληνικές καλένδες. Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και στηλιτεύει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να μην δοθούν τελικά οι ενισχύσεις του 2019.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα στήριξης του εντύπου Τύπου πριν είναι πολύ αργά. Η οικονομική ενίσχυση είναι πρωτίστως θέμα ενδυνάμωσης της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ίδιας της Δημοκρατίας.
Η ΕΣΗΕΑ πρώτη έθεσε το θέμα, απευθύνθηκε, με προτάσεις και θέσεις, προς όλους τους εμπλεκομένους φορείς καθώς και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τα οποία συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του εντύπου Τύπου. Παρότι πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από την ημερίδα-πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ η στήριξη του εντύπου Τύπου καρκινοβατεί, ενώ γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να μην δοθούν τελικά οι ενισχύσεις του 2019 είναι λανθασμένη και πρέπει να ανακληθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι πιστώσεις του 2019 πρέπει να διατεθούν άμεσα, διαφορετικά, μαζί με τα ανάλογα κονδύλια του 2020, να διατεθούν σε ειδικό ταμείο για την στήριξη του εντύπου Τύπου και να μην χαθούν στις ελληνικές καλένδες.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θέτει τους συναδέλφους σε απεργιακή εγρήγορση για την έμπρακτη προάσπιση του πλουραλισμού μέσω της στήριξης του έντυπου Τύπου.
Τονίζουμε πως η οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να γίνει τυφλά και χωρίς κριτήρια. Απαιτούνται κριτήρια, ποιοτικά και ποσοτικά, όπως άλλωστε προκύπτει από την ευρωπαϊκή εμπειρία π.χ. το περιεχόμενο, ο αριθμός των εργαζομένων, η ιστορικότητα κ.α.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα κονδύλια στήριξης πρέπει να διατίθενται για τους μισθούς των εργαζομένων, τα ασφαλιστικά ταμεία, και την εφορία.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί την Ένωση Ιδιοκτητών και τους αρμόδιους υπουργούς σε διάλογο με στόχο την θεσμοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου ενίσχυσης του εντύπου Τύπου για να στηριχθεί ο πλουραλισμός με σεβασμό, όμως, στη δεοντολογία αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα.
Ταυτόχρονα με τα άμεσα οικονομικά μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει, ότι το πολιτικό σύστημα και οι φορείς της Ενημέρωσης του εντύπου τύπου πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίζουν τα ευρύτερα μέτρα στήριξης, (πχ. ΦΠΑ, χαρτί, διακίνηση, επιδότηση εισφορών, ισολογισμοί, αγορά εφημερίδων, προγράμματα νέων αναγνωστών, κίνητρα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και μετάβασης στην ψηφιακή εποχή κ.λπ.), τα οποία πρέπει να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν, για να στηριχθεί η πολυφωνία και η κοινωνική λειτουργία της έντυπης ενημέρωσης ως πυλώνα της Δημοκρατίας».