Πλησιάζει η ανακοίνωση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- Ποια ονόματα ακούγονται

Πλησιάζει η ανακοίνωση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- Ποια ονόματα ακούγονται
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η υποψηφιότητα φαίνεται πως θα προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αποτυπώνοντας και την διάθεση συναίνεσης με τον χώρο του Κέντρου.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προσώπου που θα επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η θεσμική ημερομηνία για την ανακοίνωση του ονόματος είναι η 13η Φεβρουαρίου και μέχρι τότε όλο το ενδιάμεσο διάστημα είναι ανοιχτό για τις ανακοινώσεις, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιο σύντομα. «Κάντε μια εβδομάδα υπομονή» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, βάζοντας έναν άλλο χρονικό πήχη. Ο χρόνος των ανακοινώσεων, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, πιθανολογείται ότι θα είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν θα πάει ο εκλογικός νόμος στην Βουλή. Επίσης, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, φαίνεται πως έχει λάβει την απόφασή του, την οποία γνωρίζει μια μικρή ομάδα συνεργατών του, δύο ή τριών ατόμων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα όλα τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά και μόνο εικασίες μπορεί να γίνουν για την επιλογή του προσώπου.

Σύμφωνε με όλες τις ενδείξεις, ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα είναι και πάλι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, κινούμενος θεσμικά, θα έχει πιθανόν μία συνάντηση μαζί του για να τον ενημερώσει.

Η υποψηφιότητα φαίνεται πως θα προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αποτυπώνοντας και την διάθεση συναίνεσης με τον χώρο του Κέντρου.

Ένα από τα πρόσωπα που ακούγονται τελευταία και συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που έχουν περιγραφεί πολλές φορές από κυβερνητικά και κομματικά χείλη, δηλαδή να έχει ευρεία γνώση των διεθνών και των εθνικών ζητημάτων, να μην είναι ταυτισμένος με την Νέα Δημοκρατία, να είναι αποδεκτός από τα άλλα κόμματα και να έχει το απαιτούμενο κύρος, είναι ο 72χρονος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Βασίλης Σκουρής.

Από το 2003 έως το 2015 ήταν πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, κατέχει τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου της Θεσσαλονίκης, ενώ θητεύσει δύο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός: το 1989 στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα ήταν υπουργός Εσωτερικών και το 1996 στην κυβέρνηση Σημίτη ήταν υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Τον Νοέμβριο του 2011 προαλειφόταν για τη θέση του πρωθυπουργού στη μεταβατική κυβέρνηση εκείνης της εποχής, κάτι που είχαν συζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, αλλά τελικά ανέλαβε ο Λουκάς Παπαδήμος.

Το όνομά του κ. Σκουρή βρίσκεται ξανά στο τραπέζι, μαζί με αυτό της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.