Θάνος Βαμβακίδης (BofA): Υπερβολικά αισιόδοξος αλλά όχι αδύνατος ο στόχος για ανάπτυξη 2,8%

Θάνος Βαμβακίδης (BofA): Υπερβολικά αισιόδοξος αλλά όχι αδύνατος ο στόχος για ανάπτυξη 2,8%

Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο της κρίσης, εκφράζει ο Θάνος Βαμβακίδης, Global Head FX G10 της Bank of America Merrill Lynch.

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως η θετική δυναμική της αγοράς και οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα στηρίξουν την ανάπτυξη, φέτος αλλά και στο εγγύς μέλλον, όμως για να σημειωθεί οικονομική πρόοδος κοντά στο 3%, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Η εκτίμηση της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8% κρίνεται ως υπεραισιόδοξη, ενώ για την εύρυθμη πορεία της ελληνικής οικονομίας απαιτείται και η υποστήριξη από το εξωτερικό περιβάλλον.

«Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2,8% για το τρέχον έτος είναι σίγουρα πολύ αισιόδοξος. Βέβαια δεν είναι και αδύνατος εφόσον οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν αρκετά γρήγορα και οι ευρωπαϊκοί δείκτες αρχίσουν να ανακάμπτουν. Κατά τη γνώμη μου, ακόμη και αν η ελληνική οικονομία καταφέρει να φθάσει τελικά πάνω από 2% φέτος, θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία» αναφέρει στο fortunegreece.com ο κ. Βαμβακίδης, ο οποίος σπεύδει να υπενθυμίσει ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν, μέχρι στιγμής, ισχνή, με ανάπτυξη κάτω από το 2% και παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας είχε χάσει πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος-επικεφαλής Ευρώπης της Bank of America Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης.

Σημάδια κόπωσης σε Ευρώπη, τι γίνεται στην Αμερική

Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα που «σφυροκοπήθηκε» από την κρίση χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Όπως τονίζει ο κ. Βαμβακίδης, την τελευταία διετία σημάδια έντονης κόπωσης εμφάνισε και η ευρωπαϊκή οικονομία. Οι εμπορικοί πόλεμοι και το Brexit επηρέασαν αρνητικά, κυρίως, την ανάπτυξη στη Γερμανία. Η ανάπτυξη στην Ιταλία βρέθηκε επίσης κοντά στο μηδέν, ενώ στο εσωτερικό της Γαλλίας έχουν ξεσπάσει έντονες διαμαρτυρίες ενάντια στις πολύ αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να εφαρμοστούν άμεσα.

«Οι πολιτικές της ΕΚΤ, μέχρι στιγμής, ήταν αναποτελεσματικές ως προς την αύξηση του πληθωρισμού και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Το 2020 είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, μετά την πρόσφατη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και εκείνης που αφορά την απόσυρση του σχεδίου για το Brexit. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δούμε τις βελτιωμένες προοπτικές να αντανακλώνται στους ευρωπαϊκούς δείκτες και δεν σας κρύβω ότι οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί» επισημαίνει.

Στο τραπέζι βάζει και τις αμερικανικές εκλογές, όπου, όπως λέει, το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να το μαντέψει κανείς, γεγονός που πυροδοτεί την παγκόσμια αβεβαιότητα. Προσθέτει πως το 2020 οι αγορές δεν μπορούν να υπολογίζουν σε υποστήριξη από την κεντρική τράπεζα, καθώς η Fed τηρεί στάση αναμονής και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει στα όριά τους και πως η μεταβλητότητα των αγορών παγκοσμίως, είναι πιθανό να αυξηθεί, λόγω των ιστορικών πολύ χαμηλών επιπέδων που καταγράφονται.

Οι τράπεζες και το ελληνικό Χρηματιστήριο

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο Θάνος Βαμβακίδης τις χαρακτηρίζει ως πολύ ενθαρρυντικές. Τονίζει πως οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση για την επιστροφή του τομέα στην ευρωστία και πως τα πρόσφατα μέτρα για τη μείωση του τεράστιου αποθέματος «κόκκινων δανείων» κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν την έγκριση των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης.

«Τέτοιου είδους κινήσεις είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των τρωτών σημείων του τραπεζικού συστήματος και επιτρέπουν στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αρχίσουν να υποστηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Παρόλα αυτά, η διαδικασία που απαιτείται είναι μακρά και το έργο εξαιρετικά δύσκολο. Το “ξεκαθάρισμα” των ελληνικών τραπεζών μπορεί, τα επόμενα χρόνια, να αποτελέσει τον “καταλύτη” για την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας και την εισαγωγή της σε ένα βιώσιμο μονοπάτι».

Σε ότι αφορά την πορεία των εγχώριων τραπεζών στο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επιρροή που ασκούν σε αυτό, ο παραδέχεται πως η θετική αντίδραση της αγοράς σαφώς και αντανακλά την αποδοχή των επενδυτών για τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τραπεζικό τομέα.

«Κάποιος θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό και να πει ότι το “εύκολο χρήμα” στην αγορά έχει πέσει. Παρόλα αυτά, αναμένω ότι οι τιμές των μετοχών θα ανταποκρίνονται, από εδώ και πέρα, περισσότερο στην πραγματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη, άμεσα και έμμεσα, από τα όσα διαδραματίζονται στον τραπεζικό τομέα» διευκρινίζει.

Τέλος, μιλώντας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το επίπεδο προσαρμογής των ελληνικών τραπεζών στα νέα δεδομένα, ο κ. Βαμβακίδης αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν άνετα να συγκριθούν με τις μεγάλες τράπεζες στην υπόλοιπη Ευρώπη ως προς τη χρήση της τεχνολογίας. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συνεχίσουμε, όπως επισημαίνει, να επιδεικνύουμε γρήγορα αντανακλαστικά και να υιοθετούμε τις νέες τάσεις σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο περιβάλλον. « Το Fintech επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς διεθνώς, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν πίσω» καταλήγει.