Γιατί η startup μου δεν βρίσκει χρηματοδότη;
- 07/08/2013, 11:52
- SHARE
Οι έξι λόγοι για τους οποίους οι υποψήφιοι επενδυτές... φεύγουν μακριά.
Η εύρεση χρηματοδότη από μία επιχείρηση ήταν πάντα μια δύσκολη διαδικασία, στη δε Ελλάδα του Μνημονίου είναι ακόμα δυσκολότερη. Μπορεί το χρήμα που κυκλοφορεί εκεί έξω να είναι ελάχιστο, όμως ούτε σχέδιο ούτε εμπειρία βρίσκει κανείς σε αφθονία από την πλευρά των νέων επιχειρηματιών.
Αυτές είναι οι 6 ενδείξεις που θα οδηγήσουν τους επενδυτές σας στην έξοδο προτού καλά-καλά τους εξηγήσετε τι θέλετε να κάνετε.
1. Πρόχειρο business plan
Ακόμα και η καλύτερη ιδέα του κόσμου δεν μπορεί να πουληθεί από μόνη της. Χρειάζεται σχέδιο, χρονοδιάγραμμα, πηγές αναμενόμενων εσόδων, όλα αυτά που δείχνουν ότι είστε σοβαροί σε αυτό που μόλις ξεκινήσατε. Χωρίς business plan η αποτυχία είναι σχεδόν σίγουρη.
2. Άπειρη ομάδα
Επιχειρηματίας χωρίς εμπειρία στις πωλήσεις είναι εγγύηση αποτυχίας. Οι επενδυτές ψάχνουν μεν για καλές ιδέες, ψάχνουν όμως και στα βιογραφικά σας για το ποιος έχει το κατάλληλο παρελθόν. Αν η ομάδα σας δεν διαθέτει τέτοιο άτομο βρείτε το αμέσως και κάντε το συνεταίρο.
3. Υψηλό ρίσκο
Αν έχετε στο μυαλό σας ένα ακόμα εστιατόριο, εμπόριο ρούχων, consulting κ.λπ., τότε δεν φταίνε οι επενδυτές που δεν απαντούν καν στα τηλεφωνήματά σας. Αυτοί οι τομείς έχουν υψηλό ποσοστό αποτυχίας.
4. Αδύναμος τομέας
Ακόμα και αν η ιδέα δείχνει καλή, πρέπει και ο τομέας της να αναπτύσσεται (στην Ελλάδα π.χ. υπηρεσίες για ηλικιωμένους, τουρισμός για λίγους, πράσινη ενέργεια κ.ά.,). Δεν εννοούμε ότι κάθε εταιρεία εκτός αυτών των τομέων θα αποτύχει, αλλά ότι οι επενδυτές αναζητούν τα περισσότερα κέρδη εφόσον αυτή επιτύχει.
Ποιες είναι οι δέκα καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες;
5. Μη κατοχυρωμένη ιδέα
Σε κανέναν δεν αρέσει να παρουσιάζει την ιδέα του και να τη βλέπει μετά από λίγο καιρό αντιγραμμένη από κάποια μεγάλη εταιρεία. Μία πατέντα είναι μια καλή αρχή και, κυρίως, η διασφάλιση για τους επενδυτές ότι τα χρήματα που ζητάτε πάνε σε ένα πρότζεκτ που έχει ήδη κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα.
6. Υπερβολικές προσδοκίες
Αν κάνετε pitch χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «θα γίνουμε η νέα Google» τότε μην περιμένετε να σας πάρει κάποιος στα σοβαρά. Ούτε αν υποστηρίζετε πως θα έχετε έσοδα 200 εκατ. σε 5 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, δείχνει απερισκεψία και άγνοια της αγοράς. Και έλλειψη business plan. Γιατί δεν το ξεκινάτε τώρα;
Διαβάστε ακόμη: Κάνε την επιχειρηματική σου ιδέα να πετύχει