Τα Γιάννενα γίνονται κόμβος τεχνολογικής καινοτομίας
- 21/01/2020, 17:47
- SHARE
Αποστολή στα Ιωάννινα
Να μετατρέψει την πόλη των Ιωαννίνων σε «Sillicon Valley της Ελλάδας» φιλοδοξεί η εταιρεία λογισμικού TeamViewer η οποία εγκαινίασε το πρώτο της hub στην περιοχή δημιουργώντας έναν ισχυρό επιστημονικό κόμβο που αναμένεται να συμβάλλει στο άνοιγμα εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς το σχέδιο για την υλοποίηση πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, μετά από παρότρυνση των γερμανικών εταιριών P&I Hellas και TeamViewer, που ανήκουν στο ίδιο επενδυτικό fund. Τα εγκαίνια του hub, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Δωδώνης 147, πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για στήριξη του έργου και στενότερη συνεργασία.
Κάποιοι εύλογα θα αναρωτηθούν γιατί δεν επελέγη κάποια μεγαλύτερη πόλη, με ευκολότερη πρόσβαση, όπως για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη, που έχει συχνά δρομολόγια και καλύτερο αεροπορικό δίκτυο, και προκρίθηκε τελικά μια περιοχή της Ηπείρου. Όπως εξήγησε η διοίκηση της TeamViewer τα Γιάννενα έπεσαν στο τραπέζι καθώς, εκτός από το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και το δυνατό πανεπιστήμιο που διαθέτουν, είναι ένα αναπτυσσόμενο μέρος που δεν εμφανίζει σημάδια κορεσμού και πλέον απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υποδομές.
Μάλιστα, όπως είπαν αναμένεται να ανακοινωθεί και απευθείας πτήση Ιωάννινα – Στουτγκάρδη, γεγονός που θα επιτρέψει στα στελέχη της μητρικής εταιρείας συχνότερες επισκέψεις.
Ειδικότερα, στόχος του κέντρου είναι να φιλοξενήσει νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο και κυρίως την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και την προώθηση της καινοτομίας σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της TeamViewer.
Ως άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου χαρακτήρισε η διοίκηση της TeamViewer την επένδυση της στην Ελλάδα. Μιλώντας για τη φιλοσοφία και το DNA της γερμανικών συμφερόντων εταιρείας, ανέφεραν ότι η λειτουργία της TeamViewer είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ψηφιακό μετασχηματισμό,το μέλλον της εργασίας , την αειφορία, τη διάδοση των συσκευών και των εφαρμογών, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.
«Εξασφαλίζουμε την εταιρική συνδεσιμότητα σε κάθε επίπεδο και μεταξύ όλων των συσκευών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία μας ήταν ο Σεπτέμβριος του 2019, όπου πραγματοποιήθηκε δημόσια πρόταση της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Εξετάζουμε ευκαιρίες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Στα Ιωάννινα απασχολούμε ήδη 17 εργαζόμενους, με τον αριθμό τους να ξεπερνά το 2020 τους 50. Σε βάθος 4ετιας ο στόχος είναι να φτάσουμε τους 150-200», δήλωσε ο Philipp Deutscher, Γενικός Διευθυντής της TeamViewer Greece. Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών για την υλοποίηση του project, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν είχε να κάνει με την εξεύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας καθώς και του κατάλληλου κτηρίου, αφού τα κτίρια της περιοχής είχαν φτιαχτεί, όχι για γραφεία, αλλά για εταιρείες πωλήσεων που δραστηριοποιούνταν, κατά κύριο λόγο, στον κλάδο της ένδυσης-υπόδησης και των επίπλων.
«Ευτυχώς λάβαμε αρκετά κίνητρα από τους τοπικούς φορείς οι οποίοι μας έλυσαν το βασικό πρόβλημα της συνδεσιμότητας που απαιτείται για τη λειτουργία μας. Επενδύσαμε στα Γιάννενα και δεν φοβόμαστε ότι τα ταλέντα θα φύγουν σε λίγα χρόνια από εμάς, δεδομένου ότι οι Γιαννιώτες είναι άνθρωποι που δεν θέλουν να ζουν μακριά από τον τόπο τους. Άλλωστε και οι ίδιοι προερχόμαστε από μια μικρή κοινωνία στη Στουτγκάρδη και καταλαβαίνουμε τη φιλοσοφία της περιοχής», τόνισε ο κ. Deutscher.
Την επένδυση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, εκφράζοντας την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλες που θα βοηθήσουν στο να καταστούν τα Ιωάννινα εθνικός τεχνολογικός πρωταθλητής.
«Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει το success story της Ευρώπης και να αντιστρέψουμε το brain drain με τη βοήθεια τέτοιου είδους εταιρειών. Είναι ένα σπουδαίο γεγονός για τη χώρα που γυρίζει σελίδα μετά από χρόνια στασιμότητας και κυβερνητικής απραξίας. Να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα απολαμβάνει αυτή τη στιγμή την υψηλότερη καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη της τελευταίας 15ετιας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.
Επεσήμανε πως η ανάπτυξη θα έρθει μόνο αν αντιστρέψουμε τον δείκτη των επενδύσεων προς το ΑΕΠ που βρίσκεται στο 6%, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης που είναι στο 13%. «Η διεθνής κοινότητα είχε την Ελλάδα στο “κόκκινο”. Σταδιακά έχουν αρχίσει να μας και πάλι βάζουν στο ραντάρ τους εφόσον βλέπουν ότι και εμείς παίρνουμε τα πράγματα πιο σοβαρά και δημιουργούμε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Πρέπει να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες που για οικονομικούς λόγους έφυγαν στο εξωτερικό και σε αυτό είναι καθοριστική η παρουσία τεχνολογικών εταιρειών».
Παρών στα εγκαίνια της TeamViewer ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης για θέματα έρευνας και τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής. Όπως ανέφερε ο κ. Κυριαζής στόχος του είναι να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά, δίνοντας παράλληλα κίνητρα στις επιχειρήσεις να κάνουν έρευνα οι ίδιες, προσφέροντας μάλιστα σε όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται εντός του ελληνικού χώρου 30% φοροαπαλλαγή. Εκτός όμως από τις φοροαπαλλαγές εξετάζεται, όπως αποκάλυψε, η παροχή και άλλου είδους κινήτρων.
«Ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια θα είναι η έρευνα και η καινοτομία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει συνεργασία με 13 μεγάλους ερευνητικούς φορείς και τρία Πανεπιστήμια. Η μεταφορά του οικοπέδου της ΧΡΩΠΕΙ συνιστά μια σημαντική εξέλιξη. Στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα διαγωνισμός για τον τρόπο λειτουργίας του νέου κέντρου καινοτομίας στην Αθήνα. Ήδη την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό γι’ αυτό το θέμα, ενώ το επόμενο βήμα είναι το αντίστοιχο κέντρο στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Κυριαζής.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Ιόνιων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας βγαίνουν περί τους 400 απόφοιτους που αναζητούν εργασία στον τεχνολογικό κλάδο. Εφόσον το εγχείρημα της TeamViewer στεφθεί με επιτυχία, εκτιμάται ότι μέχρι το 2025, τα Γιάννενα θα έχουν καταστεί πόλος έλξης ξένων τεχνολογικών εταιρειών. Υπενθυμίζεται δε ότι η Cisco έχει ανακοινώσει την πρόθεση εγκατάστασης στην Πρέβεζα για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης δεξιοτήτων, ενώ ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στα Ιωάννινα έχει εκδηλώσει και η PRODINA.
Σχετικά με την TeamViewer
Ως κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης διασύνδεσης, η TeamViewer δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να οτιδήποτε, οπουδήποτε και όποια στιγμή επιθυμούν. Η εταιρεία προσφέρει δυνατότητες ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης,, υποστήριξη, έλεγχο και δυνατότητες συνεργασίας σε online σημεία οποιουδήποτε είδους. Με καινοτόμες, αλλά εύκολες σε χρήση εφαρμογές όπως Augmented Reality (AR) και Internet of Things (IoT), η εταιρία επιτρέπει σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να αξιοποιήσουν πλήρως το ψηφιακό τους αποτύπωμα. Το πρόγραμμα TeamViewer είναι ενεργό σε πάνω από 2 δισ. συσκευές, με 45 εκατ. συσκευές να είναι online την ίδια στιγμή. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 στο Goppingen, στη Γερμανία και απασχολεί πάνω από 800 άτομα σε γραφεία στην Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Ασία.