Γιούνκερ: Προσπάθησα πάντα να στηρίζω την Ελλάδα – Το ΔΝΤ δεν ήταν απαραίτητο
- 26/01/2020, 09:40
- SHARE
«Προσπάθησα πάντα να υποστηρίζω την Ελλάδα» επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στα χρόνια της κρίσης, ενώ προσθέτει πως δεν ήταν ποτέ υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Σε συνέντευξή του στο Euronews σχολιάζει επίσης την κατάσταση στη Λιβύη και ευρύτερα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και στέλνει μήνυμα στην Τουρκία.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Euronews, Mαρίας Ψαρά, για το ποιος βοήθησε την Ελλάδα όταν ξέσπασε η κρίση χρέους, αλλά και την κρίσιμη περίοδο 2014-15, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζει ότι αυτοί ήταν πολλοί λίγοι. Όπως εξηγεί τα στερεότυπα ήταν έντονα: «Κυρίως στον αποκαλούμενο «ορθόδοξο βορρά» της Ε.Ε, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και η κοινή γνώμη θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν τα πήγαινε καλά, ότι οι Έλληνες δε δουλεύουν, είναι τεμπέληδες, δεν είναι σοβαροί, είναι διεφθαρμένοι, δε νοιάζονται για το καλό της Ευρωζώνης. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε όλα αυτά, αλλά η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου αντιμετωπίστηκε χωρίς αίσθηση αξιοπρέπειας» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:
«Όταν έγινα Πρόεδρος της Κομισιόν, μετά το Eurogroup, η αίσθησή μου ήταν ότι η διαδικασία δεν ήταν αρκετά πολιτική. Ότι ήταν τεχνοκρατική. Ότι το ΔΝΤ έπαιζε ένα ρόλο που ήταν μεγάλος. Ήμουν πάντα κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ».
Κληθείς να σχολιάσει εάν το ΔΝΤ έκανε καλό ή κακό απαντα: «Δεν ήταν ούτε καλό, ούτε κακό. Αλλά δεν ήταν απαραίτητο. Γιατί είχαμε ένα πρόβλημα στην Ευρωζώνη». Όπως αναφέρει, ο ίδιος προσπάθησε να μειώσει την επιρροή του σιγά- σιγά, «γιατί δεν μου άρεσε καθόλου η διαδικασία με την Τρόικα. Δεν ελάμβανε υπόψη την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».
«Προσπάθησα πάντα να υποστηρίζω την Ελλάδα. Είχα λίγους φίλους εκείνη την περίοδο» θυμάται.
Για τη σχέση με τον Γ. Βαρουφάκη
«Θυμόσαστε μια συνάντηση, ένα τηλεφώνημα, κάτι που δεν έχετε πει μέχρι σήμερα;» ρωτάει η δημοσιογράφος, με τον κ. Γιούνκερ να απαντά: «Αν δεν το έχω πει μέχρι τώρα, υπάρχει λόγος. Αλλά είχα δύσκολες συζητήσεις με τους Πρωθυπουργούς, με τους Υπουργούς Οικονομικών. Και δεν εννοώ τον Βαρουφάκη γιατί τον έχω συναντήσει μόνο για 10 λεπτά και του αρκεί για να γράψει βιβλία, αλλά δεν με εντυπωσίασε». Σημειώνει πως «το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν με τους άλλους Ευρωπαίους. Έπρεπε να πείσω τους έλληνες να εφαρμόσουν και να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Αλλά μετά, έπρεπε να πείσω και τους άλλους».
Κληθείς να απαντήσει σε σχόλιο του κ. Βαρουφάκη στο βιβλίο του ότι μερικές από τις χειρότερες στιγμές ήταν όταν «ο Γιούνκερ προσπάθησε να τον βοηθήσει», καθώς .,, «δεν ήταν ιδιαίτερα ικανός» (σ.σ. not particularly competent) και στο εάν θυμάται τη συνάντησή τους, λέει: «Όχι, αλλά δεν θυμάμαι τη δική του ικανότητά».
Για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο
«Δεν μου αρέσει η πρόσφατη τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, επειδή πιστεύω ότι οι ξένες δυνάμεις δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Λιβύης, διότι είναι επικίνδυνο. Υπήρχε αυτή τη διάσκεψη της Λιβύης τις μέρες στο Βερολίνο, όπου υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλο να μην παρεμβαίνουν πλέον, που είναι μια σοφή απόφαση» αναφέρει.
Σε ερώτηση για το εάν έπρεπε να έχει προσκληθεί η Ελλάδα στη διάσκεψη απαντά θετικά: «Δεν ξέρω γιατί δεν προσκλήθηκε, θα ήταν χρήσιμο για όλους να ήταν εκεί η Ελλάδα. Τουλάχιστον πρέπει να καλείται σε κάποιες από τις σχετικές συναντήσεις. Αλλά όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι παίχτης στην περιοχή και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται» σημειώνει.
Σε επισήμανση πως οι Ελληνες φοβούνται ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα θα μείνουν μόνοι, τονίζει: «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ. Οπότε είναι υποχρέωσή μας να λαμβάνουμε υπόψη μας την ελληνική και κυπριακή άποψη. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, θέλει να γίνει. Και οι πιθανότητες να γίνει μέλος η Τουρκία θα εξαρτάται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο μεταξύ στην Ελλάδα και την Κύπρο».
Πηγή: Euronews