Η γεωπολιτική των αγορών
- 12/03/2014, 18:32
- SHARE
«Παρενέργειες» για τους επενδυτές από την ουκρανική κρίση.
Οι επενδύσεις είναι ένα ριψοκίνδυνο «παιχνίδι». Όταν, όμως, σε αυτές μπλέκει και η γεωπολιτική, τότε μπορεί να εξελιχθούν σε τρελό «τζόγο». Το βλέπουμε να συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι χρηματηστηριακοί δείκτες ανεβοκατεβαίνουν σαν… πυρετός, λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Μοιραία, πιο ευμετάβλητες εμφανίζονται οι αναδυόμενες αγορές και φυσικά αυτές των άμεσα εμπλεκόμενων: Ρωσίας και Ουκρανίας. Ειδικά εκεί, τις τελευταίες ημέρες, ολόκληρες περιουσίες φτιάχτηκαν ή χάθηκαν μέσα σε μόλις λίγες ώρες.
«Σε μία κρίση σαν κι αυτή», παρατηρεί στους New York Times ο Τζιμ Μακντόναλντ, επικεφαλής αναλυτής στρατηγικής στην Northern Trust Asset Management του Σικάγο, «θα πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για μία ολική μεταστροφή των αγορών από ημέρα σε ημέρα».
Ποια όμως είναι πράγματι τα περιθώρια για κέρδη; «Πιστεύω ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολλές για μακροπρόθεσμες, σε βάθος πενταετίας επενδύσεις», εκτιμά ο Μακντόναλντ. Θέση, στην οποία βρίσκει κατά πολύ σύμφωνο και τον Τοντ Χένρι, ειδικό σύμβουλο για τις αναδυόμενες αγορές, στην εταιρία T. Rowe Price της Βαλτιμόρης.
Διαβάστε ακόμη: Η κρίση στην Ουκρανία και η παγκόσμια οικονομία
«Μπορεί οι συγκεκριμένες αγορές να δείχνουν αυτή τη στιγμή πολύ δελεαστικές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχει κανείς μέσα από βραχυπρόθεσμες επενδύσεις κέρδη». Ως minimum χρονικό ορίζοντα, ο Τοντ οριοθετεί την τριετία…
Κι αυτό γιατί «υπάρχει ήδη ανησυχία για τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, τα προβλήματα στη Βραζιλία, την απογοητευτική οικονομική ανάπτυξη στη Ρωσία, καθώς και στην Ινδία», εξηγεί ο Μπεν Πέις, επικεφαλής του αμερικανικού τμήματος της Deutsche Asset & Wealth Management.
Ειδικά η Ρωσία θεωρείται η πιο ευπαθής αγορά στις τάξεις των BRICs, υπό το πρίσμα και των επαπειλούμενων νέων διεθνών κυρώσεων από τη Δύση. Αν και αυτές θεωρείται μάλλον απίθανο να είναι σαρωτικές -αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος JP Morgan– η πιθανότητα μίας οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης μπορεί να γίνει «βαρίδι» για την ούτως ή άλλως «αναιμική» ρωσική ανάπτυξη για φέτος.
Διαβάστε ακόμη: Κερδισμένοι και χαμένοι των ρωσικών κυρώσεων
Στον ίδιο κύκλο ευπάθειας βάζουν οι αναλυτές και την Τουρκία: τόσο λόγω της εσωτερικής πολιτικής αστάθειας, όσο και εξαιτίας της γειτνίασής της με την Κριμαία (κι εν μέρει της έμμεσης εμπλοκής της, μέσω της τοπικής μειονότητας των τουρκόφωνων Τατάρων).
Υπο αυτό το πρίσμα, σχεδόν ομόφωνα συστείνουν στους επενδυτές να διατηρούν περιορισμένα «μερίδια» για τις αναδυόμενες αγορές στα χαρτοφυλάκιά τους. Στην Deutsche Asset & Wealth Management, ο Μπεν Πέις προτείνει στους πελάτες του ως «ταβάνι» το 3,5% (από 5,5% που ήταν πέρυσι). Κατά τον Τοντ Χένρι της T. Rowe Price, το μέγιστο όριο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ανεκτό είναι ένα 10% του χαρτοφυλακίου.
Όσο για τις υπόλοιπες αγορές; Η JP Morgan εκτιμά ότι οι εξελίξεις στην Ουρκανία δεν θα αλλάξουν ριζικά το διεθνές επενδυτικό σκηνικό (πόσο μάλλον καθώς η εμπλοκή των Ε.Ε., ΗΠΑ και ΔΝΤ απομακρύνει το ενδεχόμενο μίας άτακτης χρεωκοπίας της εθνικής της οικονομίας). Παρ’ όλα αυτά, εκφράζει ανησυχία για τυχόν μετάδοση της αστάθειας σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες και επιχειρήσεις, που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία ή και στην Ουκρανία.