H Fitch δείχνει τον δρόμο για ελληνική έξοδο στις αγορές
- 26/01/2020, 18:06
- SHARE
Τον δρόμο για την έκδοση 15ετούς ομολόγου τις προσεχείς ημέρες ανοίγει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, την πρώτη για το νέο έτος από διεθνή οίκο αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, η Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε BB από BB-, με θετικές προοπτικές, με την ελληνική οικονομία να απέχει πλέον μόλις δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα.
Επισημαίνεται ότι την σκυτάλη των αξιολογήσεων αναμένεται να παραλάβουν οι οίκοι S&P και DBRS στις 24 Απριλίου (διπλή αξιολόγηση σε μία ημέρα) και η Moody’s στις 8 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2018, ενώ στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης τον Αύγουστο του 2019, o οίκος τόνισε ότι στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά στη δυναμική της ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, τώρα το ΥΠΟΙΚ μπορεί να «τρέξει» την έξοδο στις αγορές με νέα ομολογιακή έκδοση. Ήδη οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 15ετίας, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία στο 1,31%, έχοντας αποκλιμακωθεί σχεδόν κατά 300 μονάδες βάσης τον τελευταίο χρόνο.
Οι πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για έξοδο με την έκδοση 15ετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα, ενώ ως εναλλακτική ημερομηνία θεωρείται η 4η Φεβρουαρίου.
«Θα είναι ομόλογο μεγάλης διάρκειας», είχε δηλώσει χθες στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με τη χρηματοδοτική στρατηγική για το 2020, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει την άντληση 4 με 8 δισ. ευρώ φέτος μέσω της έκδοσης χρέους. Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η βελτίωση τη ρευστότητας στην καμπύλη αποδόσεων και διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Εφόσον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφασίσει ότι έχει φτάσει η ώρα για την έκδοσητο μεγάλο στοίχημα θα είναι το επιτόκιο με το οποίο το δημόσιο θα καταφέρει να δανειστεί τα ποσά που αναζητά, που εκτιμάται πως θα κινηθεί στη ζώνη του 2%.
Τι σημαίνει η αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία
Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch την φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συμφωνήσουν να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021 και μετά, καθώς και ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές, με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων που προκάλεσε οικονομική αστάθεια στο παρελθόν.
Δεδομένο θεωρούν επίσης ότι «το μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων δεν θα μειωθεί», προσθέτοντας πως η χρήση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αξιοσημείωτη μείωση του δημοσίου χρέους σε σχέση με το βασικό σενάριο του Fitch.
Με την αναβάθμιση ο οίκος στέλνει σήμα εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και δίνει ώθηση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.