Τραμπ σε Ερντογάν: Λύστε τις διαφορές σας με την Ελλάδα
- 28/01/2020, 08:51
- SHARE
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα την Λιβύη, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να υπογραμμίζει την ανάγκη επίλυσης των διαφορών Αθήνας - Άγκυρας.
Την ανάγκη επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντίρι, «σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη να εξαλειφθούν οι ξένες επεμβάσεις και να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Συμφώνησαν, επίσης, ότι η βία στο Ιντλίμπ της Συρίας πρέπει να σταματήσει. Ο Πρόεδρος Τραμπ τόνισε, ακόμα, το πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τις διαφωνίες τους στην ανατολική Μεσόγειο».
Today, @realDonaldTrump spoke with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey. The two leaders discussed the need to eliminate foreign interference and maintain the ceasefire in Libya. The leaders agreed that the violence being carried out in Idlib, Syria must stop.
— Judd Deere (@JuddPDeere45) January 28, 2020
FAZ: Η «γαλάζια πατρίδα» και το φυσικό αέριο
Λίγες μέρες μετά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι κανείς στην ΕΕ δεν πρέπει να πιστεύει ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα χωρίς τη συναίνεση της Ελλάδας» αναφέρει σε ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως παρατηρεί η FAZ «δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στο διεθνές δίκαιο για να βρει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης περίεργη. Γιατί ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη υπάρχουν, εκτός της Κρήτης και της Ρόδου, κι άλλα ελληνικά νησιά, των οποίων την ύπαρξη αγνοεί η το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Άγκυρα κάνει λόγο για τη ‘γαλάζια πατρίδα’ της Τουρκίας. Το ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει κι αυτή μια ‘γαλάζια πατρίδα’ δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο», γράφει η FAZ, σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την επίμαχη συμφωνία «άκυρη» και «γεωγραφικά γελοία». Για τον λόγο αυτό, αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα προτίθεται να αναλάβει δράση σε όλα τα επίπεδα, από την ΕΕ ως τον ΟΗΕ, και είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, κάτι που δεν έγινε, αν και η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει τη θέση της ΕΕ περί ακυρότητας της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Σύμφωνα με το άρθρο αιτία της τουρκικής στάσης είναι «τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, μερικά από τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν, ενώ για άλλα, όπως νοτίως της Κρήτης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν. Αν μια μέρα επιβεβαιωθούν και μπορούν έπειτα να αξιοποιηθούν, η Τουρκία θα ήθελε να έχει μερίδιο». Με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η Άγκυρα είναι σα να λέει σε διπλωματικό επίπεδο: «Τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς εμάς ή ακόμη και εναντίον μας στην ανατολική Μεσόγειο!». Εντούτοις, παρατηρεί το άρθρο, μένει να φανεί κατά πόσο τα ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι αξιοποιήσιμα βάσει της σημερινής τεχνολογίας και των τιμών στην αγορά. «Θα μπορούσε όχι μόνο η Άγκυρα να έχει κάνει το λογαριασμό χωρίς να λάβει υπόψιν την αγορά. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά αλλού πιο εμφανές από τη συμφωνία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου για τον αγωγό «EastMed».
Όπως παρατηρεί η FAZ «η μεσογειακή γραμμή θα έχει μήκος σχεδόν 1900 χλμ. ενώ ο αγωγός Nordstream 2 έχει μήκος 1230 χλμ και ο ρωσοτουρκικός αγωγός Turkstream έρχεται στα 930 χλμ. Ενώ στον Turkstream οι σωληνώσεις τοποθετούνται σε μέγιστο βάθος 2200 μέτρων και στη Βαλτική Θάλασσα σε πολύ πιο αβαθή ύδατα, υπάρχουν περιοχές μεταξύ Κύπρου και Κρήτης που φτάνουν σε βάθος έως και 3000 χιλιόμετρα». Ο σχολιαγράφος σημειώνει επίσης ότι «μέχρι να καταστεί σαφές αν ο Eastmed καταρχήν κατασκευαστεί, η Τουρκία και η Ελλάδα θα έχουν πολλές ευκαιρίες για να βαθύνουν κι άλλο την μεταξύ τους διαμάχη».
Πηγή: news247.gr