Με το βλέμμα στη Λιβύη, Μητσοτάκης – Μακρόν συζητούν και για φρεγάτες
- 29/01/2020, 09:28
- SHARE
Το μήνυμα ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, αλλά και για τα πρωτογενή, αναμένεται να «βγει» από τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν. Αμυντική συνεργασία και η ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας- Αλβανίας επίσης στο τραπέζι.
Με τον πιο ένθερμο σύμμαχο της Ελλάδας απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν συναντάται σήμερα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει επίσης τη στήριξη της Γαλλίας στο αίτημα των στόχων για το ρπωτογενές πλεόνασμα από το 2021. Μία συζήτηση που ξεκινά την ώρα που τα κράτη- μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021 – 2027.
Στο τραπέζι όμως αναμένεται να βρεθεί και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών με το ερώτημα αγοράς γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα στο επίκεντρο, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, την οποία είχε μπλοκάρει προσωρινά το Παρίσι.
Τα ζητήματα όλα αυτά όμως συνδέονται μεταξύ τους. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στον Μακρόν, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν καταδικάσει επίσημα το άκυρο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Σάρρατζ και αυτό καθώς το Παρίσι έχει τη δική του εμπλοκή στη Λιβύη, στηρίζοντας το στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο έχει προσεγγίσει και η Αθήνα στο πλαίσιο του διπλωματικού παιχνιδιού.
Η Γαλλία έχει επίσης εκφράσει την ισχυρή αντίθεση της στις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επανέλαβε η Γαλλίδα πρέσβειρα στην Κύπρο Ιζαμπέλ Ντυμόν, με αφορμή την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα καταπλέυσει στο τέλη Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Λεμεσού και η παρουσία του στην περιοχή συμπίπτει με τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».
Η κ.Ντυμόν με την ευκαιρία εξέφρασε και το ενδιαφέρον της Γαλλίας να ενταχθεί στο East Med Gas Forum, το Ιδρυτικό Καταστατικό του οποίου υπογράφηκε αυτό τον μήνα από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη. «Θεωρούμε ότι ο αγωγός East Med είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία. Ο στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει διαφοροποίηση στην προέλευση της προμήθειας φυσικού αερίου προς αυτήν και ως εκ τούτου αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτού του στόχου που πρέπει όλοι να έχουμε από κοινού», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι συμβόλαια για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ έχει υπογράψει η γαλλική Total.
Και ως εκ τούτου το ενεργειακό συνδέεται με το γεωπολιτικό και το αμυντικό. Ως προς το τελευταίο έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε υπηρεσιακό επίπεδο για την απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών (Belharra ή FDI). Στη συμβολική εκδήλωση για την έναρξη ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας του ίδιου τον περασμένο Οκτώβριο στη Βρετάνη είχε κληθεί και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης. Πάντως ενώ το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί την ενίσχυση του ελληνικού στόλου, μένει να λυθεί το ζήτημα της ακριβούς μορφής που θα λάβει η διακρατική συμφωνία και ειδικότερα εάν θα έχει την εγγύηση της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ φυσικά υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι… πωλητές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο κ.Μητσοτάκης πάντως όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές θα επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό.
Η οικονομική διάσταση, τα πρωτογενή και οι επενδύσεις
Ως προς το οικονομικό επίπεδο, η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο).
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του ελληνογαλλικού φόρουμ με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Στο φόρουμ αυτό δεν αναμένεται να ανακοινωθούν συμφωνίες, όμως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κολοσσούς όπως η Airbus. Μεταξύ των γαλλικών εταιριών που θα πάρουν μέρος στο φόρουμ είναι οι L’Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κ.α. Εξ ου και στο φόρουμ μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θοδωρής Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θόδωρος Καράογλου και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης.
Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για τα έτη 2021-2027.
Το θέμα αυτό θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την ΕΕ κι αναμένεται ότι περί τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να συζητήσει το θέμα. Το Σάββατο εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Πορτογαλία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής «Φίλων της Συνοχής» για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Σημειωτέον ότι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα την Ελλάδα είναι να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την απολιγνιτοποίηση και τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Ενώ θα τεθεί φυσικά στον κ.Μισέλ και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στο ‘Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για μια σειρά επαφών, στο πλαισιο της προσπάθειας συμμαχιών στην περιοχή με το βλέμμα πάντα στην Τουρκία.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής (ώρα Ελλάδας)
14:25 Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Élysée
14:30 Διευρυμένες συνομιλίες δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος
15:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Emmanuel Macron
15:45 Κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ του Γάλλου Προέδρου και του Πρωθυπουργού
16:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες
20:00 Αναχώρηση Πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Πηγή: news247.gr