Αmazon Web Services: Γιατί επενδύει τώρα στην Ελλάδα – τι αναφέρουν στελέχη της αποκλειστικά στο Fortune Greece
- 07/02/2020, 19:12
- SHARE
Η είδηση ότι η Amazon Web Services επενδύει στην ελληνική αγορά δημιουργώντας μια διαδικτυακή τοποθεσία υπολογιστικού νέφους, υπό την επωνυμία «Amazon Cloud Front Edge», η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services, έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες όσον αφορά στην ταχύτητα με την οποία η χώρα μας θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης πραγματοποίησε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, χαρακτηρίζοντας την επένδυση της Amazon Web Services ως κίνηση που σηματοδοτεί την αυξανόμενη σημασία της χώρας ως περιφερειακού κόμβου στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά.
Το fortunegreece.com ήρθε σε επικοινωνία με συνεργάτες του Cameron Brooks, διευθυντή του Public Sector Europe της Amazon Web Services, εξασφαλίζοντας περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το σκεπτικό πίσω από τη συμφωνία, τις προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται, καθώς επίσης και για τα οφέλη που μπορούν να προσκομίσουν και οι δύο πλευρές.
«Καταλήξαμε σε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση που θα είναι προσοδοφόρο και για τα δύο μέρη. Στόχος μας είναι να εκμοντερνίσουμε τις τεχνολογικές εγκαταστάσεις, βοηθώντας τους υφιστάμενους πελάτες μας, τις επιχειρήσεις, αλλά και το start up οικοσύστημα, να αναπτυχθούν. Θέλουμε να υλοποιήσουμε μια σειρά προγραμμάτων με την κυβέρνηση και το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής» δήλωσαν στελέχη της Amazon Web Services αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος της επένδυσης, λέγοντας ότι ακόμα βρίσκονται στα πρώτα βήματά.
Focus σε start ups και πανεπιστημιακά ιδρύματα
Αποκάλυψαν πως σε πρώτη φάση, ειδικό βάρος θα δοθεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην ψηφιακή τους μετάβαση, έτσι ώστε μα υλοποιούν τα μαθήματά τους αξιοποιώντας την τεχνολογία cloud.
Γιατί όμως έγινε τη δεδομένη χρονική στιγμή η επένδυση; Τι οδήγησε στο να θεωρηθεί το momentum κατάλληλο για να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τη γνωστή πολυεθνική; Η απάντηση έχει ως εξής: «Ποτέ δεν κοιτάμε την αγορά και την οικονομία της χώρας στην οποία θέλουμε να τοποθετηθούμε, αλλά έχουμε πάντα ως οδηγό τις ανάγκες των πελατών μας. Έτσι έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Θεωρούμε ότι το cloud technology είναι μία σημαντική ευκαιρία που θα βοηθήσει τους Έλληνες πελάτες μας, από τους οποίους δεχτήκαμε αιτήματα».
Το εύρος της δραστηριότητας της Amazon Web Services στην ελληνική αγορά θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα καταγραφεί. Σε κάθε περίπτωση κοιτούν την Ελλάδα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αποσκοπώντας στο χτίσιμο γερών και στέρεων σχέσεων για την προώθηση του κύματος καινοτομίας.
«Αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι ότι υπάρχει μία σύγχυση αναφορικά με το αν έχουμε, ή όχι, γραφείο στην Ελλάδα. Προς το παρόν δεν έχουμε γραφείο. Υπάρχει ένα edge location όπου εκεί βρίσκονται οι σέρβερ μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν είσαι πελάτης στην Ελλάδα μπορείς μέσω αυτού του διαύλου να έχεις γρηγορότερη πρόσβαση στο περιεχόμενο και στις υπηρεσίες μας. Απασχολούμε αρκετούς Έλληνες εργαζόμενους όχι όμως στην Ελλάδα, αλλά στα γραφεία μας παγκοσμίως και κυρίως στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αγγλία, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιταλία και το Ισραήλ» δήλωσε ανώτατο στέλεχος της εταιρείας.
Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν στο μέλλον γραφείο στην Ελλάδα, εφόσον ο αριθμός των projects μεγαλώσει. Μιλώντας για τη δύναμη του cloud computing τόνισε ότι είναι τόσο μεγάλη που έχει φέρει την επανάσταση σε όρους τεχνολογικούς. «Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στο να μπορούμε να υπολογίζουμε και να προβλέπουμε το πώς οι πελάτες μας θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας στο μέλλον με τρόπο που να τους βοηθάει να μειώνουν διαρκώς τα κόστη λειτουργίας τους. Ως εταιρεία μας χαρακτηρίζει η ευελιξία. Επενδύουμε στην παροχή μεγαλύτερης χωρητικότητας δεδομένων και στην καινοτομία. Διαθέτουμε μία πλούσια γκάμα υπηρεσιών που ξεπερνούν τις 175 και έχουν να κάνουν με την αποθήκευση δεδομένων, με την τεχνητή νοημοσύνη, το computing, το internet of things και πολλά άλλα» κατέληξε το στέλεχος της Amazon Web Services.
Μην περιμένετε να γίνουμε Εσθονία σε 3 χρόνια!
Στη συνάντηση με το κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Amazon Web Services ήταν παρών και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο οποίος μας μετέφερε την δική του οπτική για το project.
«Το κράτος έχει government cloud και πλέον στοχεύουμε στην επέκταση του. Τώρα το ποια εταιρεία της αγοράς, από τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, ή και συνδυασμός αυτών, θα αναλάβει τα project του Δημοσίου αυτό δεν μπορώ να σας το πω καθώς θα διεξαχθούν διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση του έργου» ανέφερε στο Fortune ο κ. Ζαριφόπουλος.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ξεκινήσει τις επαφές με την Amazon Web Services από το καλοκαίρι με τις διαπραγματεύσεις να διαρκούν αρκετούς μήνες μέχρι να καταλήξουν στην πολυπόθητη συμφωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφεται μια δυναμική στην ελληνική οικονομία, ενώ υπάρχει και θετική διάθεση, ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
«Δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι. Ξεκινάμε από πολύ χαμηλά. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε ουραγοί στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας, βρισκόμενοι στην 26η θέση από τις 28 χώρες συνολικά. Μην περιμένετε να γίνουμε Εσθονία και Μεγάλη Βρετανία σε τρία χρόνια, όταν αυτές οι χώρες, για να φτάσουν εδώ που είναι σήμερα χρειάστηκαν δεκαετίες για να χτίσουν το ψηφιακό σύστημα τους» τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μάλιστα αυτό το διάστημα, το ψηφιακό επιτελείο της κυβέρνησης δουλεύει πυρετωδώς τη Βίβλο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό 2025 και για τα έργα που θα προωθήσει εκείνη την περίοδο, με τη βίβλο να βγαίνει σε διαβούλευση το επόμενο δίμηνο. Παράλληλα, το gov.gr εκτιμάται ότι θα έχει ανέβει μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
«Υπάρχει πολιτική βούληση για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και διάθεση όλων των φορέων για συνεργασία. Τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και το Δημόσιο αντιλαμβάνονται πλέον την σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Κουραστήκαμε να είμαστε οι τελευταίοι της Ευρώπης και να μην έχουμε την τεχνολογία που είναι απαραίτητη για να βελτιωθεί η ζωή μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαριφόπουλος.