Διαδοχικές συναντήσεις στην κυβέρνηση για την τρόικα
- 14/03/2014, 13:44
- SHARE
Συγκρατημένη αισιοδοξία από το υπουργείο Οικονομικών για συμφωνία - Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το θεσμό του οικογενειακού επιδόματος.
Συνάντηση διαρκείας 15 λεπτών είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ελληνική οικογένεια και η στήριξή της που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
«Σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό πήραμε σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της οικογένειας, με το οικογενειακό επίδομα που δίνεται, και προχωράμε στη διασφάλισή του ώστε να δοθεί νωρίτερα» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.
Για το θέμα, δήλωση έκανε και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ανέφερε ότι με τον νέο θεσμό του οικογενειακού επιδόματος, ενισχύονται περίπου 700.000 οικογένειες, πιο αδύναμες οικονομικά και μάλιστα από το πρώτο παιδί. Η καταβολή του, είπε, θα γίνεται ανά τρίμηνο. «Μέσα στον Απρίλιο θα γίνει η πρώτη καταβολή και με υποβολή φορολογικής δήλωσης θα γίνει ο συμψηφισμός. Έτσι ανά τρίμηνο θα έχουμε καταβολή όλων των επιδομάτων» σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου.
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Βρούτσης μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να έχει συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.
Διαβάστε ακόμη: Με ένα νομοσχέδιο τα προαπαιτούμενα της δόσης
Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία με τρόικα
«Ξεκινήσαμε να κοιτάζουμε το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας με στόχο να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου την Πέμπτη το βράδυ, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα» σημείωσε, ενώ για το ενδεχόμενο να δεχτεί η τρόικα τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στα ζητήματα με το γάλα και τα φάρμακα απάντησε ότι «το κουβεντιάζουμε και θα φανεί τις επόμενες ημέρες». Να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη «φρέσκο” για γάλα χαμηλής παστερίωσης, δηλαδή, έως δέκα ημερών, είναι η πρόταση που θα συζητηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και δανειστών, στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την υιοθέτηση εκείνων των μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.
ΥΠΟΙΚ: «Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε»
Η θέση του υπουργείου Ανάπτυξης, να απαλειφθεί η χρήση του χαρακτηρισμού «φρέσκο» στο γάλα χαμηλής παστερίωσης, δεν ισχύει πλέον και η νέα συζητούμενη λύση είναι να παραμείνει ως έχει η δυνατότητα χρήσης του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες, αλλά να απελευθερωθεί πλήρως η διάρκεια του γάλακτος, μέχρι του χρονικού ορίου που προσδιορίζεται επιστημονικά (θεωρείται ότι η διαδικασία της παστερίωσης εξασφαλίζει την καταλληλότητα του γάλακτος για ένα διάστημα 10 ημερών περίπου).
Παράλληλα, δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία ξεχωριστής κατηγορίας γάλακτος μιας-δύο ημερών, όπως ζητούσε αρχικώς η κυβέρνηση. Η λύση αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, θα αντιμετωπίσει τη στρέβλωση που έχει εντοπιστεί στην αγορά. Εφόσον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το γάλα είναι είτε η μακρά διάρκεια, είτε ο τεχνητός προσδιορισμός «φρέσκο», η παραγωγή τείνει να κινείται μόνο στα δύο αυτά άκρα, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου.
Μάλιστα, το υπουργείο έχει στοιχεία που δείχνουν ότι στην αγορά σήμερα δεν υπάρχει κανένα γάλα με διάρκεια ζωής από 5 έως 15 ημέρες και μόνο 6 προϊόντα, με διάρκεια ζωής από 15 έως 40 ημέρες. Αντίθετα, εντοπίζονται 17 προϊόντα στην κατηγορία των 5 ημερών και 17 προϊόντα πάνω από τις 40 ημέρες. Αυτό δείχνει τεχνητό διαχωρισμό.
Εάν καταργηθεί αυτός ο τεχνητός περιορισμός, το φάσμα των επιλογών θα αυξηθεί και θα είναι ανάλογο με αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο εντονότερος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μια μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων θα ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω, υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.