Επιχειρήσεις vs κορωνοϊός: Σημειώσατε «2»
- 14/02/2020, 17:30
- SHARE
της Erika Fry
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που κάποιοι ιατροί στην πόλη Γουχάν της Κίνας άρχισαν να παρατηρούν μια σειρά κρουσμάτων μιας μυστηριώδους νόσου με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε πνευμονία. Η νόσος αυτή ήταν τελικά ένας ιός που θεωρείται ότι προήλθε από τις νυχτερίδες και μεταδόθηκε σε ένα άλλο είδος προτού καταλήξει στους ανθρώπους.
Από τότε, ο ιός έχει «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο με τρομακτική αποτελεσματικότητα, μολύνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πολλές χώρες. Εκατοντάδες έχουν πεθάνει. Και η εξάπλωση του ιού είναι τόσο ταχεία που μόλις πρόσφατα δόθηκε μια επίσημη ονομασία σε αυτόν: COVID-19.
Την ίδια στιγμή, Κινέζοι επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν το γονιδίωμα του παθογόνου και μοιράστηκαν διαδικτυακά τα ευρήματά τους, τροφοδοτώντας τις προσπάθειες πολλών άλλων επιστημόνων για να νικηθεί η νόσος. Ήδη, έχουν δημοσιευτεί πολλές επιστημονικές εργασίες και αναπτύσσονται πολλαπλά εμβόλια.
Εντωμεταξύ, και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν δραστικά μέτρα εν μέσω μιας παγκόσμιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Κάποιες από τις μεγαλύτερες αερογραμμές παγκοσμίως ανακοίνωσαν ότι δεν θα πετάνε πλέον στην Κίνα (μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων). Και χιλιάδες εργοστάσια στην Κίνα που είχαν κλείσει προσωρινά για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς παραμένουν κλειστά.
Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο; Είναι απλό: κανένας δεν ξέρει. Οι ειδικοί δεν εκφράζουν άποψη, φοβούμενοι ότι το ξέσπασμα της επιδημίας είναι το τυχαίο εκείνο γεγονός που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία. Οι οικονομολόγοι αδυνατούν να ορίσουν ποσοτικά την επίδραση του φαινομένου. Κάποιες πρώιμες προσπάθειες εκτίμησης του αντίκτυπου της επιδημίας με βάση την εμπειρία του SARS από το 2003 εγκαταλείφθηκαν, δεδομένης της ταχύτατης εξάπλωσης του COVID-19 και του ευρύτερου ρόλου της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία.
«Η προσπάθεια ανάσχεσης του φαινομένου ισοδυναμεί με την προσπάθεια ανάσχεσης του αέρα» λέει ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Μολυσματικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Όπως πολλοί επιδημιολόγοι, υποπτεύεται ότι τα επιθετικά μέτρα περιορισμού του ιού θα αποδειχθούν μειωμένης αποτελεσματικότητας και ίσως κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
«Δεν γνωρίζω για πόσο καιρό μπορεί όλο αυτό να είναι βιώσιμο ή αποδοτικό» λέει ο Amesh Adalja, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο πανικό και δυσπιστία, καθώς και σε δυσχέρειες στη διοικητική μέριμνα».
Ανεξάρτητα από το κατά πόσο θα επιτευχθεί ανάσχεση του ιού, το οικονομικό κόστος της προσπάθειας θα είναι τεράστιο. Οι εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής της Γουχάν, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τα 30 εκατομμύρια, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας κλάδων όπως τα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά, τα φάρμακα και η μόδα.
Ήδη, εταιρείες όπως η Apple και η Hyundai έχουν ήδη αναγνωρίσει δημοσίως ότι υπάρχει μια αποδιοργάνωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες τους. Μάλιστα, η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία ανέστειλε την παραγωγή σε κάποια εργοστάσια εξαιτίας έλλειψης εξαρτημάτων.
Πηγή: fortune.com