Υεμένη: Το κρίσιμο ξεχασμένο μέτωπο κατά της Αλ Κάιντα
- 07/08/2013, 19:00
- SHARE
Επιθέσεις της Αλ Κάιντα ισχυρίζεται ότι απέτρεψε η κυβέρνηση της Υεμένης.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη απομακρύνει εσπευσμένα το διπλωματικό προσωπικό της από την Υεμένη, το ίδιο έκανε και το Λονδίνο, ενώ οι αρχές στην πρωτεύουσα Σαναά ανέφεραν ότι απέτρεψαν σχέδια της Αλ Κάιντα για κατάληψη τέρμιναλ εξαγωγής πετρελαίου και μιας επαρχιακής πρωτεύουσας, στον κόλπο του Αντεν.
Για μια καλοσχεδιασμένη συνωμοσία από ομάδες τρομοκρατών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της Υεμένης. «Καταφέραμε και αποτρέψαμε το σχέδιο, αναπτύσσοντας περισσότερες δυνάμεις στα επίμαχα σημεία», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Ραχέμπ Μπαντι.
Το σχέδιο προέβλεπε πως δεκάδες ένοπλοι της Αλ Κάιντα, φορώντας στολές του στρατού της Υεμένης, θα εισέβαλαν το βράδυ της Κυριακής -την 27η ημέρα του Ραμαζανιού- στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις al-Dabbah και στο τέρμιναλ φυσικού αερίου Belhaf της επαρχίας Hadramout, στον κόλπο του Άντεν, αλλά και στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Μουκάλα.
Οι ΗΠΑ είχαν σημάνει πάλι συναγερμό για την Υεμένη εδώ και μέρες, μετά την υποκλοπή μηνυμάτων μεταξύ τρομοκρατών. Σε αυτά φέρεται ο «διάδοχος» του Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, να δίνει εντολή στον επικεφαλής της οργάνωσης στην Υεμένη, Νασέρ αλ Ουαΐσι, να πραγματοποιήσει την επίθεση.
Τα μηνύματα αυτά αποτελούν απόδειξη του συντονισμού μεταξύ του στενού ηγετικού πυρήνα της Αλ Κάιντα που υποτίθεται ότι έχει καταφύγει στο Πακιστάν και της «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» (AQAP), που θεωρείται το πιο επικίνδυνο παρακλάδι της.
Η ηλεκτρονική επικοινωνία, γράφει η Telegraph, λέγεται ότι ήταν η πιο σαφής ένδειξη ότι η επίθεση επρόκειτο να γίνει άμεσα, παρότι δεν αποκάλυπτε ποιος θα είναι ο στόχος. Και προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους Αμερικανούς που διαπίστωσαν ότι ο Ζαουάχρι είχε εμπλακεί σε οργανωτικές λεπτομέρειες, παρότι πίστευαν ότι είχε περιοριστεί κυρίως σε συμβολικό ρόλο.
«Αποδεικνύεται πως υπάρχουν ανοικτές γραμμές επικοινωνίες μεταξύ του ‘κέντρου’ και των ‘θυγατρικών’, εκτιμά ο Άκι Περίτζ πρώην αναλυτής της CIA, «και φαίνεται ότι η Αλ Κάιντα έχει κάποιου είδους έλεγχο στην AQAP». Τόσο το δίκτυο CNN όσο και οι New York Times ανέφεραν ότι γνώριζαν για την εμπλοκή του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι από την περασμένη εβδομάδα, αλλά τους ζητήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην το δημοσιοποιήσουν.
Ο Αλ Ουαΐσι, ο ηγέτης του AQAP, είναι πρώην υπαρχηγός του Μπιν Λάντεν και είχε την «εποπτεία» της απόπειρας κατάρριψης επιβατικού αεροπλάνου στο Ντιτρόιτ, τον Δεκέμβριο του 2009. Μετά την εξόντωση του Μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011, ο Ουαΐσι επιβεβαίωσε την πίστη της οργάνωσης του στον Ζαουάχρι.
Για την Ουάσιγκτον η AQAP- που προέκυψε από τη συγχώνευση των αντίστοιχων οργανώσεων της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας– είναι το πιο δραστήριο παρακλάδι του δικτύου των τρομοκρατών.
Η οργάνωση επωφελήθηκε από τα προβλήματα της κεντρικής κυβέρνησης στη Σαναά στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 κατά του έκπτωτου σήμερα προέδρου Σαλέχ, και απέκτησε τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της χώρας. Ωστόσο, μετά την αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων τον περασμένο Μάιο, οι περισσότεροι ένοπλοι κατέφυγαν στον απομονωμένο, μακριά από τον νόμο, Νότο της χώρας.