Την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου εξετάζει το υπουργείο Τουρισμού
- 17/02/2020, 11:42
- SHARE
Η πιθανότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου καθώς και λοιπά θέματα που άπτονται του θαλάσσιου τουρισμού βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης της ηγεσίας του Υπουργείο Τουρισμού με την ηγεσία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Κωνσταντίνος Λούλης συζήτησαν με την Υφυπουργό Ναυτιλίας Κύπρου, κυρία Πηλείδου Νατάσα, το Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου, κ. Κώστα Ιακώβου και τον Επιθεωρητή Πλοίων του Α’ Ναυτιλιακού Γραφείου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Άδωνι Παυλίδη, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και τα οικονομικά οφέλη που θα φέρει στις δύο χώρες, καθώς και για την ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας.
Ειδικότερα συζητήθηκε η σημασία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο, η οποία θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα και θα αναπτυχθεί νέα αμφίδρομη σχέση, ειδικά αν στην πορεία προστεθούν και ενδιάμεση σταθμοί στα νησιά του Ελλάδας.
Συνεργασία και στον τομέα της κρουαζιέρας
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για συνεργασία στον τομέα της κρουαζιέρας. Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συνεργαστούν στη διασύνδεση λιμένων που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας, να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα νέο ενδοκοινοτικό πλαίσιο φορολόγησης για την κρουαζιέρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα δεν μπορεί να γίνει κυκλικό ταξίδι κρουαζιέρας με δικαίωμα transit με αποτέλεσμα πολλές κρουαζιέρες να γίνονται ενδοκοινοτικά , κάτι που σημαίνει πρόσθετη και αυξημένη φορολόγηση αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας της κρουαζιέρας.
Τέλος, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τομέα του καταδυτικού τουρισμού, ενώ συζητήθηκε και το πλαίσιο διευκόλυνσης Ελλήνων και Κυπρίων επιχειρηματιών για επενδυτικές πρωτοβουλίες στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, με τη δημιουργία μαρινών.