Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό (Φωτογραφίες)
- 18/02/2020, 15:12
- SHARE
ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και συνδικάτα διαδήλωσαν ενάντια στο ασφαλιστικό.
Λίγο μετά τη 13.00 ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας οι ενώσεις και τα συνδικάτα εργαζομένων, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οι διαδηλωτές της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησαν ξεχωριστές πορείες, αποχώρησαν από τη Βουλή και σταδιακά άρχισαν να ανοίγουν οι δρόμοι στο κέντρο που είχαν κλείσει λόγω των κινητοποιήσεων.
Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποιήσαν πορεία μέχρι τη Βουλή.
«Διαμαρτυρόμαστε για το νόμο ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή για το καινούριο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι για εμάς μια επανάληψη του νόμου Κατρούγκαλου πλην ορισμένων μικρών διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης στη σύνταξη, ειδικά γι’ αυτούς που έχουν εργασιακό χρόνο από 30, 31 χρόνια υπηρεσίας και μέχρι τα 40. Υπάρχουν εκεί μικρές ελάχιστες αυξήσεις μέχρι τα 35 χρόνια υπηρεσίας και λίγο μεγαλύτερες από τα 35 μέχρι 40. Στα υπόλοιπα δεν προβλέπεται καμία μέριμνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, ενώ προσέθεσε ότι «παραμένουν τα ηλικιακά όρια ως έχουν με τον νόμο Κατρούγκαλου». Επιπλέον υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία διόρθωση στις απώλειες που είχαμε στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ» ενώ καταλήγοντας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει και καμία διόρθωση στο θέμα των ορίων ηλικίας των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων των συναδέλφων που κι αυτοί υπόκεινται στα ηλικιακά όρια».
Ξεχωριστό μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ απαιτώντας μεταξύ άλλων την απόσυρση του νομοσχεδίου, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τη δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και την κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
Ακόμη, στα Χαυτεία συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, πραγματοποιώντας πορεία μέχρι τη Βουλή.
Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.
Την ίδια ώρα κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί από το πρωί στους βασικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό θα μείνουν ακινητοποιημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ – όπως ανακοινώθηκε σήμερα – δεν εκτελούνται δρομολόγια του Προαστιακού και τα τρένων.
Όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ εργαζόμενοι στον ΟΣΕ πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική κατάληψη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τελικά τα δρομολόγια των τρένων και του Προαστιακού παρά τα όσα είχαν ανακοινωθεί χθες. Μηχανοδηγοί και συνοδοί τρένων ήταν στη θέση τους, ωστόσο κανένα τρένο δεν μπόρεσε να φύγει από τον σταθμό, σημείωσε προσθέτοντας ότι «η υπηρεσία θα κάνει ό,τι πρέπει στη διάρκεια της ημέρας».
«Μια χούφτα εργαζομένων πήγε με το ”έτσι θέλω”, με τσαμπουκά, με νοοτροπίες που θυμίζουν άλλες εποχές και κλείδωσε το αμαξοστάσιο στον Ρεντή (…), μια οργανωμένη μειοψηφία έκανε παρακώλυση συγκοινωνίας, κατάληψη εργασιακού χώρου και δεν άφησε τους συναδέλφους τους να πάνε για να λειτουργήσει ο Προαστιακός» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως θα ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα».