Καμία συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία
- 14/03/2014, 18:44
- SHARE
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να εισβάλει στην Κριμαία», δηλώνει ο Λαβρόφ, την ώρα που ο τοπικός πρωθυπουργός καλεί κι άλλες πόλεις να διεξάγουν δημοψήφισμα.
«Η Ρωσία πρόκειται να σεβαστεί τη θέληση του λαού της Κριμαίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έδειξε πως το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα του δημοψηφίσματος, δηλώνοντας πως οι συζητήσεις ήταν «εποικοδομητικές», αλλά Ρωσία και ΗΠΑ «δεν έχουν κοινό όραμα» σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Κριμαία και πως αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει στρατεύματα στο έδαφος της ουκρανικής χερσονήσου. Είπε ακόμη ότι η Κριμαία σημαίνει περισσότερα για τους Ρώσους απ’ ότι τα Φώκλαντς για την Μεγ. Βρετανία και επεσήμανε πως όπως και το Κόσοβο, έτσι και η Κριμαία θα πρέπει να αποτελέσει «ειδική περίπτωση» για τη διεθνή κοινότητα.
Όσον αφορά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ επεσήμανε: «Οι εταίροι μας κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό εργαλείο. Σίγουρα δεν θα διευκολύνουν τα κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα».
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε από τον Λευκό Οίκο ότι εξακολουθεί να ελπίζει σε μια διπλωματική λύση, προειδοποιώντας, ωστόσο, τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν αποτύχει η οδός της διπλωματίας.
Διαβάστε ακόμη: Ένταση και διαδηλώσεις πριν το δημοψήφισμα
Στην Κριμαία, όπου απομένουν δύο ημέρες για το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου που θα κρίνει εάν η περιοχή θα παραμείνει υπό ουκρανική κυριαρχία ή αν θα περάσει στην κυριότητα της Ρωσίας -δημοψήφισμα που η Ουκρανία και η Δύση αποκαλούν «παράνομο»- ο φιλορώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ κάλεσε σήμερα και τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ουκρανίας όπου οι κάτοικοι είναι ρωσικής καταγωγής, να οργανώσουν δημοψηφίσματα, επιδιώκοντας την ένωσή τους με τη Ρωσία.
«Οι νέες αρχές του Κιέβου ανέλαβαν την εξουσία και τώρα στραγγαλίζουν τις ανατολικές επαρχίες », είπε ο Αξιόνοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Συμφερόπολη. «Εάν ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων στις περιοχές αυτές υποστηρίξει την ιδέα της επανένωσης με τη Ρωσία, τότε θα πρέπει να οργανωθούν δημοψηφίσματα», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, εφόσον εγκριθεί κάτι τέτοιο από τους κατοίκους της Κριμαίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ο Αξιόνοφ απάντησε ότι θα απαιτηθεί ένας χρόνος το πολύ.
Αναφερόμενος στην τύχη των Ουκρανών στρατιωτών που εδρεύουν στην Κριμαία, οι βάσεις των οποίων είναι περικυκλωμένες από τα τέλη Φεβρουαρίου από τις ρωσικές δυνάμεις, είπε ότι «θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα φύγουν ή αν θα ενταχθούν στις νέες αρχές της χερσονήσου. Σε κάθε περίπτωση οι βάσεις τους θα περάσουν στην ιδιοκτησία της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας».
Διαβάστε ακόμη: Το «φάντασμα» του ρωσικού δανεισμού «στοιχειώνει» την Ουκρανία