Αλυσιδωτές αντιδράσεις από το δημοψήφισμα της Κριμαίας
- 14/03/2014, 20:42
- SHARE
Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη της Ουκρανίας.
Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα στην ανατολική Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση φιλορώσων ακτιβιστών από το Χάρκοβο ότι θα οργανώσουν την Κυριακή ένα άτυπο «δημοψήφισμα», την ώρα που οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίζουν για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.
Στην προκήρυξη που εξέδωσε το φιλορωσικό κίνημα του Χαρκόβου, όπου ανακοινώνεται επίσης ότι αύριο θα οργανωθούν διαδηλώσεις στην πόλη αυτή αλλά επίσης και στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη και την Οδησσό, προτείνεται να διεξαχθεί μια ψηφοφορία παρόμοια με αυτήν της Κριμαίας. Το ερώτημα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών θα είναι το ίδιο, εάν δηλαδή προτιμούν να τους παραχωρηθεί διευρυμένη αυτονομία ή να ενωθούν με τη Ρωσία.
Οι υπογράφοντες το κείμενο ανέφεραν ότι στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου θα στηθούν 100-200 κάλπες και πρότειναν «να καταλάβουν την εξουσία» και «να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας».
Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον κυβερνήτη της περιοχής Ιγκόρ Μπαλούτα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτες συσκέψεις με τους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας και έκανε έκκληση στους κατοίκους να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις προειδοποιώντας μάλιστα για «πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες».
Δείτε τι μεταδίδει από τη Συμφερόπολη ο Σωτήρης Δανέζης
Διαβάστε ακόμη: Καμία συμφωνία Ρωσία-ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία
Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Τζεμίλεφ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τους πρεσβευτές πολλών χωρών της Συμμαχίας, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι επαρκείς οι οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζει η Δύση σε βάρος της Μόσχας για να την εξαναγκάσει να υποχωρήσει στο ζήτημα της Ουκρανίας.
«Υπάρχει ένα πακέτο μέτρων προορισμός των οποίων είναι να πληρώσει η Ρωσία βαρύ τίμημα εάν δεν σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Όμως τι θα συμβεί εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να πληρώσει αυτό το τίμημα και ταυτόχρονα να αρπάζει ένα μέρος των εδαφών μας;», είπε ο Τζεμίλεφ στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου.
«Ναι, θα πληρώσουν το τίμημα. Ενδεχομένως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Όμως τι θα γίνει μετά; Δεν έχουμε απάντηση», συνέχισε ο ιστορικός ηγέτης των Τατάρων, ο οποίος αντιτίθεται στην ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Όταν ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στο ΝΑΤΟ ο Τζεμίλεφ είπε ότι του τόνισαν πως «δεν συζητείται η χρήση ενόπλων δυνάμεων αλλά η επιβολή μιας σειράς μέτρων που θα στοιχίσουν ακριβά στη Ρωσία».
Διαβάστε ακόμη: Στο Κίεβο η Κριστίν Λαγκάρντ
Καταδίκη του δημοψηφίσματος από το ΝΑΤΟ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν καταδίκασε σήμερα το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας υποστηρίζοντας ότι η διενέργειά του παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και η διεξαγωγή του δεν είναι νόμιμη.
«Το αποκαλούμενο δημοψήφισμα στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας που σχεδιάζεται για τις 16 Μαρτίου συνιστά μια άμεση παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος και του διεθνούς δικαίου. Εάν διεξαχθεί, δεν θα έχει νομική ισχύ, ούτε πολιτική νομιμοποίηση», ανέφερε ο Ράσμουσεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία των πρεσβευτών 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
«Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα υπονομεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και πολιτικής λύσης στην κρίση της Ουκρανίας», επισήμανε.
Διαβάστε ακόμη: Ένταση και διαδηλώσεις πριν το δημοψήφισμα
Πούτιν: «Νόμιμο το δημοψήφισμα»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν.
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας συζήτησαν το θέμα του δημοψηφίσματος και «ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Κριμαίας.
«Το βασικό είναι ότι αυτό το προσχέδιο ζητά να απορριφθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Για το λόγο αυτό, όπως είναι φυσικό, για εμάς είναι απαράδεκτο», είπε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Διαβάστε ακόμη: Βίντεο ντοκουμέντο: Ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείπει την Ουκρανία
Παρέμβαση Γκορμπατσόφ
Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ζήτησε να σταματήσει η «κλιμάκωση» στην ουκρανική κρίση, η οποία οδηγεί, σύμφωνα με τον ίδιο, σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, σε μια επιστολή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Το πιο σημαντικό είναι να σταματήσει η επικίνδυνη κλιμάκωση, να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τους πολίτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να αποτραπεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος», αναφέρει ο Γκορμπατσόφ στην επιστολή του αυτή προς την Κομσομόλσκαγια Πράβντα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο