Ο κορωνοϊός ακυρώνει συνέδρια και εκθέσεις και φέρνει απώλειες δισεκατομμυρίων
- 04/03/2020, 14:13
- SHARE
Από επιδείξεις οίκων μόδας μέχρι εκθέσεις τεχνολογίας και αυτοκινήτων, αλλά και forum υψηλού επιπέδου ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο λόγω του Covid – 19 προκαλώντας ζημιές πολλών δισ. ευρώ, κλείνοντας ταυτόχρονα τις πόρτες σε ευκαιρίες που είναι δύσκολο να αντισταθμιστούν και στερώντας σημαντικούς πόρους από τις τοπικές οικονομίες, αν ληφθεί υπόψη η εμπορική δραστηριότητα που τροφοδοτείται από τέτοια γεγονότα.
Ενδεικτικός είναι άλλωστε στη χώρα μας ο αντίκτυπος της αλλαγής ημερομηνίας του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, του “ελληνικού Νταβός” όπως αποκαλείται, που αναβλήθηκε για τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας που προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 3.500 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν σκεφτεί κανείς το κόστος διαμονής αυτού του πληθυσμού στην Αράχωβα και στις γύρω περιοχές για τέσσερις ημέρες, με μέσο κόστος δωματίου τα 70 ευρώ, προκύπτει ένα κονδύλι περί τα 980 χιλ. ευρώ. Αν προσθέσουμε άλλα τόσα για τις δαπάνες των συμμετεχόντων σε φαγητό και άλλες αγορές, από είδη προσωπικής φροντίδας μέχρι σουβενίρ προκύπτει συνολικό ποσό 1,9 – 2 εκατ. ευρώ.
Συνυπολογίζοντας την επένδυση σε υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας από τις επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς και ειδικά στην περιοχή Δελφών – Αράχωβας, καθώς και το budget του συνεδρίου το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τα 3,5 – 4 εκατ. ευρώ. Στον τζίρο αυτό που διακινείται στην ευρύτερη περιοχή, από την Άμφισσα και το Γαλαξείδι μέχρι την Ιτέα και την Αράχοβα, δεν έχουμε υπολογίσει την επένδυση που γίνεται από τις τοπικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα του λιανεμπορίου. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις μήνες πριν προετοιμάζονται για το μεγάλο γεγονός και ετοιμάζονται να γράψουν ζημιά αφού έχουν προπληρώσει συνεργεία για ανακαινίσεις χώρων, προμήθειες, προσωπικό κ.ο.κ.. Το ίδιο ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο φόρουμ και οι οποίες έχουν επενδύσει σε εργατοώρες καθώς έχουν αναθέσει σε ειδικές ομάδες ανθρώπων τους την προετοιμασία τους γι’ αυτή τη συμμετοχή.
Θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αν και καλύπτουν δυνητικές ζημιές από έκτακτες καιρικές συνθήκες και φυσικά φαινόμενα δεν καλύπτουν ζημιές από… κορωνοϊό.
Το ίδιο ισχύει και στο εξωτερικό για τις μεγάλες εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων και τους εκθέτες που προσπαθούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά με online και εικονικές εκδηλώσεις. Έτσι επιχειρούν να προσεγγίσουν πελάτες ωστόσο εμπειρογνώμονες και στελέχη μάρκετινγκ προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο με δυνητικούς πελάτες, ενώ την ίδια ώρα οι διοργανωτές εκθέσεων, που είναι και ο πιο ευάλωτος κλάδος στις τρέχουσες συνθήκες, τροφοδοτούν το τζίρο ξενοδοχείων, εστιατορίων και αλυσίδων του λιανεμπορίου που δέχονται τις παράπλευρες απώλειες, τις οποίες δεν είναι δυνατόν να αντισταθμίσουν.
Το πλήγμα είναι μεγάλο για όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας. Ήδη στα μέσα Φεβρουαρίου στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου έγιναν αισθητές οι απουσίες σημαντικών Κινέζων σχεδιαστών ενώ πρόσφατα ο Giorgio Armani διοργάνωσε την επίδειξη μόδας της φθινοπωρινής του συλλογής, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνο (18 – 24 Φεβρουαρίου), μέσω βιντεοσκόπησης. Το ίδιο συνέβη με την Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι όπου τα brands Masha Ma, Shiatzy Chen, Uma Wang, Jarel Zhang, Calvin Luo και Maison Mai ακύρωσαν τις παρουσιάσεις τους.
Το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης κατέφυγε στην παρουσίαση των μοντέλων των αυτοκινητοβιομηχανιών online. Η BMW παρουσίασε το ηλεκτρικό concept αυτοκίνητο i4 σε ψηφιακή συνέντευξη τύπου από το Μόναχο, ενώ οι ανταγωνιστές της Daimler και της Volkswagen πραγματοποίησαν τις δικές τους online εκδηλώσεις. Η έκθεση της Γενεύης ακυρώθηκε μετά την απόφαση των τοπικών αρχών να απαγορεύσουν συγκεντρώσεις άνω των 1.000 ατόμων, ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού.
Οι εμπορικές εκθέσεις, οι οποίες μπορούν να φέρουν πωλήσεις πολύ καιρό μετά την εκδήλωση, είναι ένα σημείο επαφής στο ταξίδι του πελάτη, που στοχεύει στην οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης. Πρόκειται επίσης για έναν μεγάλο κλάδο της οικονομίας. Οι εκθέτες πληρώνουν εκ των προτέρων για να κλείσουν χώρο και χάνουν πολλά χρήματα με τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Η έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης δημιουργεί έναν τζίρο περί τα 250 εκατ. δολ. στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Κι αυτή τη ζημιά την πληρώνουν όλοι, από τους διοργανωτές της έκθεσης μέχρι τα μικρά καταστήματα.
Πλήγμα για την αγορά του τουρισμού ήταν επίσης η ακύρωση της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου, με συμμετοχή άνω των 10.000 εκθετών από 180 χώρες ενώ μεγάλος είναι ο αντίκτυπος και από την ακύρωση του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών, με πάνω από 110.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, η ακύρωση της οποίας ανέτρεψε προϋπολογισμούς μάρκετινγκ επιφέροντας πλήγμα ύψους 500 εκατ. δολ. στην τοπική οικονομία. Sony και Nokia πρώτες ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν λανσαρίσματα online, ενώ η Samsung έκανε παρουσίαση των νέων μοντέλων της σε ανεξάρτητη εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο. Αν και οι μεγάλοι εκθέτες πιθανόν μπορούν να αντέξουν τα κόστη και να επανέλθουν σε επόμενη διοργάνωση, όπως αυτή της GSM Association στη Σαγκάη που σχεδιάζεται για το καλοκαίρι, εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες για τις οποίες η έκθεση είναι το σημαντικότερο γεγονός στην ατζέντα τους πιθανόν δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία.
Ειδικά στη Γερμανία οι εμπορικές εκθέσεις είναι παράδοση. Πραγματοποιούνται περίπου 160 με 180 κάθε χρόνο, με κύκλο εργασιών περίπου 14,5 δισ. ευρώ από επισκέπτες και εκθέτες και φέρνοντας πίσω στην τοπική οικονομία περίπου 28 δισ. ευρώ κι επιπλέον 230.000 θέσεις εργασίας, 100.000 εκ των οποίων πλήρους απασχόλησης.