Προμηθευτές εκτός Κίνας διερευνά η βιομηχανία παιχνιδιού
- 06/03/2020, 12:36
- SHARE
Σε αναζήτηση προμηθευτών και εκτός Κίνας βρίσκονται μεγάλοι λιανέμποροι παιχνιδιών στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, σε μια κίνηση στρατηγικής για διασπορά του επιχειρηματικού κινδύνου ενόψει των παράπλευρων απωλειών από την εξάπλωση του Covid-19, τάση που φαίνεται να ευνοεί και Έλληνες κατασκευαστές.
Αυτά τα μηνύματα μεταφέρουν στο «F» Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε πρόσφατες διεθνείς εκθέσεις για τη Βιομηχανία Παιχνιδιού, στη Νυρεμβέργη και τη Νέα Υόρκη. Καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία για τη διάρκεια της νέας παγκόσμιας κρίσης, μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου σχεδιάζουν plan b προκειμένου να διαχειριστούν κινδύνους στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Έτσι προσεγγίζουν με μεγαλύτερη ευκολία παραγωγούς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ειδικότερα. Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑ) και ιδιοκτήτης της εταιρείας Star, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μπάλας, μεταφέρει στο «F» σχετική εμπειρία από τη συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις το τελευταίο διάστημα. Διατηρώντας καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα είναι σε θέση να εγγυηθεί αξιόπιστες παραδόσεις σε δυνητικούς πελάτες. Όπως σημειώνει, το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις παιχνιδιού.
Το θετικό momentum για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις παιχνιδιού επιβεβαιώνει στο «F» και ο Χρήστος Τζαφόλιας, Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας Δεσύλλας, που δραστηριοποιείται κατά βάση στην παραγωγή επιτραπέζιων παιχνιδιών. «Δεδομένου ότι το εργοστάσιό μας είναι στην Ελλάδα, βγαίνουμε ωφελημένοι εμπορικά. Το ίδιο είχε συμβεί την εποχή των capital controls», αναφέρει χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι η εγχώρια παραγωγή ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών σημάτων σε δύσκολες συγκυρίες.
Παρ’ όλα αυτά οι επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά παιχνιδιού παρακολουθούν με ανησυχία την κλιμάκωση της κρίσης του Covid-19 καθώς μεγάλο μέρος των εισαγωγών τους προέρχεται από την Κίνα, απ’ όπου ήδη παρατηρούνται στην αγορά καθυστερήσεις στις παραγγελίες που έχουν προωθηθεί σε τοπικούς προμηθευτές. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν καθυστερήσεις γύρω στον ενάμιση μήνα, ως αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνονται στην Κίνα, μεταξύ των οποίων είναι και το κλείσιμο εργοστασίων και η λειτουργία μονάδων κάτω από το 50% της δυναμικότητάς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Πάντως, εταιρείες που έχουν αποθεματοποιήσει αρκετό καιρό πριν κλιμακωθεί η κρίση, όπως π.χ. η Jumbo εκτιμάται ότι θα ανταπεξέλθουν στην πρόκληση υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση στην δοκιμαζόμενη οικονομία θα παρουσιάζει κάποια βελτίωση. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πριν από την εμφάνιση του Covid-19 η παγκόσμια βιομηχανία παιχνιδιού εμφάνιζε σημάδια ανάταξης μετά από μια δύσκολη περίοδο που σημαδεύτηκε από την οικονομική κρίση και τα λουκέτα σε επιχειρήσεις, με πιο πρόσφατη την κατάρρευση της Toys R Us, που προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς σε κολοσσούς της παγκόσμιας βιομηχανίας παιχνιδιού, μεταξύ των οποίων οι Hasbro και η Mattel, που έχασαν έναν σημαντικό πωλητή των προϊόντων τους. Παρ’ όλα αυτά ξεπέρασαν τις δοκιμασίες για να βρεθούν σήμερα αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις…