«Αγώνα δρόμου» κάνουν όλες οι χώρες στην Ασία προκειμένου να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε μάσκες

«Αγώνα δρόμου» κάνουν όλες οι χώρες στην Ασία προκειμένου να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε μάσκες
epa08210804 A man checks his phone for lottery results, organised by local government for masks for protection against coronavirus, in front of a pharmacy in Guangzhou, Guangdong Province, China, 11 February 2020. Media reports that the novel coronavirus (2019-nCoV), which originated in the Chinese city of Wuhan, has so far killed 1,017 people, infected 42,717 others, with 21,675 suspected cases mostly in China. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανεξαρτήτως των κυβερνητικών πολιτικών, υπάρχουν πολλές αναφορές ότι εξαντλούνται τα αποθέματα των προστατευτικών μασκών, την ώρα μάλιστα που κάποια νοσοκομεία δυσκολεύονται να βρουν αρκετές για το προσωπικό τους.

Σε ένα εργοστάσιο κατασκευής προστατευτικών μασκών έξω από τη Σεούλ στη Νότια Κορέα οι εργάτες φτιάχνουν 300.000 τεμάχια ημερησίως, τα οποία δεν αρκούν.

Πέρυσι το Κέντρο Παραγωγής Ιντσεόν CNTUS-Sungjin κατασκεύασε 30 εκατομμύρια μάσκες. Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού φέτος κατασκεύασε 19 εκατομμύρια μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

«Εκτιμάμε ότι θα μας τελειώσουν τα υλικά μέσα σε 20 ημέρες», δήλωσε ο Κιμ Κιούνγκ- σιγκ, επικεφαλής του Κέντρου. Ο Κιμ εκτίμησε επίσης ότι οι κατασκευαστές στη Νότια Κορέα μπορούν να παράξουν περίπου 10 εκατομμύρια μάσκες ημερησίως, σε μια χώρα 50 εκατομμυρίων. Σε όλη την Ασία η εξάπλωση της επιδημίας της covid-19 έχει ωθήσει τους καταναλωτές να σπεύσουν να αγοράσουν μάσκες.

Κάποιες κυβερνήσεις, όπως στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη, έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να μην φορούν μάσκα παρά μόνο αν είναι άρρωστοι. Άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού καλώντας όλους τους πολίτες να φορούν μάσκα.

Τα αντικρουόμενα μηνύματα καταδεικνύουν τη σύγχυση που επικρατεί παγκοσμίως σχετικά με τη χρησιμότητα ή όχι της προστατευτικής μάσκας στον περιορισμό της επιδημίας. Μάλιστα κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η λάθος χρήση τους ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ανεξαρτήτως των κυβερνητικών πολιτικών, υπάρχουν πολλές αναφορές ότι εξαντλούνται τα αποθέματα των προστατευτικών μασκών, την ώρα μάλιστα που κάποια νοσοκομεία δυσκολεύονται να βρουν αρκετές για το προσωπικό τους.

Στη Νότια Κορέα, όπου έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 εκτός Κίνας με 6.284 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 42 θανάτους, η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές μασκών και κάλεσε τα εργοστάσια να αυξήσουν την παραγωγή. Εξάλλου αύξηση έχει σημειώσει και η τιμή χονδρικής των μασκών που κατασκευάζονται στο Κέντρο Παραγωγής Ιντσεόν CNTUS-Sungjin από 0,55 δολάρια σε 0,93 δολάρια.

Ωστόσο ο Κιμ διευκρίνισε ότι η εταιρεία δεν έχει δει σημαντική αύξηση στα κέρδη της καθώς το εργοστάσιο χρειάστηκε να προσλάβει επιπλέον 130 προσωρινούς εργάτες επιπλέον των 70 μόνιμων υπαλλήλων του, ενώ η παραγωγή δεν σταματά καθόλου.

Κάποια στιγμή μόλις ο νέος κοροναϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα, Κινέζοι επιχειρηματίες πήγαν στο εργοστάσιο και πρόσφεραν 4,2 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν όλες τις μάσκες που διέθετε, όμως η διεύθυνση αρνήθηκε.

Ο Κιμ Γιάε-γιονγκ, ένας 43χρονος εργάτης, δήλωσε ότι εργάζεται σε 12ωρες βάρδιες κάθε ημέρα. «Κάθε πρωί όταν πηγαίνω στη δουλειά, θυμάμαι πόσο σημαντική είναι η δουλειά μου για την ασφάλεια και την επιβίωση του κορεατικού λαού», είπε. Και άλλες χώρες σπεύδουν να προμηθευτούν μάσκες. Την Τρίτη η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ενέκρινε προϋπολογισμό περίπου 6,5 εκ. ευρώ για την παραγωγή 50 εκατομμυρίων μασκών σε διάστημα 10 ημερών. Η Σιγκαπούρη επεσήμανε ότι εξετάζει πώς μπορεί να αναπτύξει την τοπική παραγωγή μασκών, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ταϊβάν απαγόρευσαν την εξαγωγή τους.