Deutsche Bank: Σημαντικό να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα

Deutsche Bank: Σημαντικό να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα
Photo: REUTERS

Η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά κρατικών ομολόγων δεν είναι μη ρεαλιστική, ανέφερε κορυφαίος οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας.

«Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού είναι σημαντική. Μειώνει την πιθανότητα ενός τρίτου προγράμματος και καθιστά λιγότερο αναγκαία νέα δάνεια από τον EFSF. Είναι, επίσης , προϋπόθεση για μία ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε ο Μαρκ Γουόλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την Ευρωζώνη.

Όταν ερωτήθηκε πόσο ρεαλιστική είναι η επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές εντός του 2014 ανέφερε ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά κρατικών ομολόγων δεν είναι μη ρεαλιστική», ενώ συμπλήρωσε «Οι αγορές φοβούνται λιγότερο από πριν το ρίσκο, αυξάνοντας ευρύτερα την όρεξη κινδύνου».

Διαβάστε ακόμη: Η Standard & Poor’s βάζει καλό βαθμό στην Ελλάδα

Σε συνέχεια των δηλώσεών του, σε συνέντευξή του στο naftemporiki.gr, ανέφερε «Άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είχαν επιτυχημένες επισκέψεις στις αγορές αυτήν τη χρονιά. Η παγκόσμια οικονομική ρευστότητα παραμένει υψηλή, οδηγώντας σε αναζήτηση απόδοσης. Το πρωτογενές πλεόνασμα και η υπόσχεση ανακούφισης του χρέους βοηθά τα ελληνικά μεγέθη. Η αγορά είναι αρκετά ευφυής, ώστε να κρατήσει την απλή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους σε απόσταση ασφαλείας».

Ο οικονομολόγος πρόσθεσε «Ο καθορισμός των τιμών για τους στόχους του δημόσιου χρέους -120% του ΑΕΠ το 2020- αλλάζει. Η επέκταση της ωρίμανσης του χρέους του επίσημου τομέα θα βελτιώσει την ελκυστικότητα της Ελλάδας σε ιδιώτες αγοραστές χρέους. Μια επιτυχημένη επιστροφή στην αγορά θεωρητικά θα καταστήσει ευκολότερο για τράπεζες και εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Η πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση θα μπορούσε να βελτιωθεί, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης για την κυβέρνηση».

Διαβάστε ακόμη: DB: Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών