Ομπάμα: Χρειάζονται «δύσκολες» αποφάσεις για την επίτευξη ειρήνης
- 17/03/2014, 18:44
- SHARE
Αναζητείται «παράθυρο ευκαιρίας» για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης.
«Είναι πολύ δύσκολο, πολύ επίπονο, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις αν επιθυμούμε να υπάρξει πρόοδος», δήλωσε σήμερα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Ο Ομπάμα, που συναντήθηκε πριν δύο εβδομάδες στην Ουάσινγκτον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσπαθεί να μειώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να υπάρξει συναίνεση σε ένα πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας, το οποίο θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις μετά την καταληκτική ημερομηνία του Απριλίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Αμπάς να λάβει σκληρές αποφάσεις και να αναλάβει κινδύνους ώστε να επιτευχθεί ειρήνευση με το Ισραήλ, λέγοντας ότι ελπίζει να δει να σημειώνονται πρόοδοι τις επόμενες εβδομάδες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι υπάρχει μια ευκαιρία», είπε ο Ομπάμα και στη συνέχεια εξήρε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ως κάποιον που «πάντα αποκηρύσσει τη βία, συνεχώς αναζητά μια διπλωματική και ειρηνική λύση, η οποία θα επιτρέψει σε δύο κράτη να ζήσουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».
Ένας τέτοιος στόχος «είναι προφανώς δύσκολο να επιτευχθεί και γι’ αυτό τον λόγο χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε», συνέχισε ο Ομπάμα.
Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αποδείξει ότι είναι σοβαρό όσον αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την απελευθέρωση της τέταρτης και τελευταίας ομάδας Παλαιστίνιων κρατούμενων, βάσει της δέσμευσής του τον Ιούλιο του 2013.
Διαβάστε ακόμη: Σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης
Τότε είχαν ξεκινήσει και πάλι οι άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, υπό την αιγίδα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Στόχος των διαπραγματεύσεων αυτών είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια «συμφωνία-πλαίσιο» που θα καθορίζει τις αδρές γραμμές μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά και να πειστούν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να συνεχίσουν τις συνομιλίες μετά την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Απριλίου. Αυτή «η συμφωνία-πλαίσιο» θα καθορίζει τις βασικές γραμμές μιας τελικής ρύθμισης των κύριων ζητημάτων: των συνόρων, των εβραϊκών οικισμών, της ασφάλειας, του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και των Παλαιστίνιων προσφύγων.
Ακόμη, ο Αμπάς επεσήμανε ότι θα χαιρέτιζε μια λύση του Μεσανατολικού βάσει των συνόρων του 1967 για το παλαιστινιακό κράτος.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για τις αμερικανικές προτάσεις, οι οποίες εκτιμούν ότι απομακρύνονται πολύ από το διεθνές δίκαιο, ενώ αρνούνται να «αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος» και τη διατήρηση των ισραηλινών στρατευμάτων στο παλαιστινιακό έδαφος – δύο απαιτήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου τις οποίες χαρακτηρίζουν υπερβολικές.
Στο μεταξύ χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στη Δυτική Όχθη για να υποστηρίξουν τον Αμπάς. Οι διαδηλωτές ήταν 5.000 στη Νάμπλους, περίπου 1.500 στη Ραμάλα και περισσότεροι από χίλιοι στη Χεβρώνα και κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και σημαίες της Φάταχ, του κινήματος του Αμπάς καθώς και φωτογραφίες του Παλαιστίνιου προέδρου και του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ και φώναζαν συνθήματα «Είμαστε μαζί σου, πρόεδρε».