Από πρόσφυγας, επιχειρηματίας!
- 17/03/2014, 21:26
- SHARE
Η μακρά πορεία του Ασίς Θακάρ από την αιματοβαμμένη Ρουάντα προς την επιχειρηματικότητα, μέσω του κοσμοπολίτικου Ντουμπάι.
Εκ πρώτης όψης, θα έλεγε κανείς ότι, παρά τη φυσιολογική αρχή της προσωπικής ιστορίας του, η μοίρα τον καταράστηκε στα «άγουρά» του χρόνια.
Ο Ασίς Θακάρ γεννήθηκε πριν από 32 χρόνια στη Βρετανία, όπου είχαν εγκατασταθεί τότε οι γονείς του: ένα νοτιοαφρικανικής καταγωγής ζευγάρι που είχε τότε εκδιωχθεί κακήν κακώς με εντολή του δικτάτορα Ίντι Αμίν από την μακρινή Ουγκάντα.
Στα 10 του, η οικογένεια του Ασίς αποφάσισε να κάνει μία ακόμη νέα αρχή, επιστρέφοντας στην Αφρική. Αυτή τη φορά, νέα πατρίδα τους θα ήταν η φτωχική Ρουάντα. Δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο, η χώρα πνίγηκε στο αίμα. Για να γλυτώσει από την γενοκτονία και τον λιμό, η οικογένεια Θακάρ επέστρεψε στην γεωγραφική «αφετηρία» της: την γειτονική Ουγκάντα.
Διαβάστε ακόμη: Από «πιτσιρικάς» – ειδικός στο διαδίκτυο
Εκεί λοιπόν πέρασε τα εφηβικά χρόνια του ο Ασίς, ζώντας μία σχετικά φυσιολογική ζωή στην πρωτεύουσα Καμπάλα. Στα 15 του, είχε μάλιστα αποκτήσει και τον πρώτο του προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Και κάπως έτσι άρχισε το ανέλπιστο «ταξίδι» του στον επιχειρηματικό κόσμο.
Πριν καλά-καλά χαρεί το PC του, το μοσχοπούλησε σε έναν οικογενειακό φίλο, βγάζοντας 100 δολάρια κέρδος. Η ιδέα του καλοάρεσε. Κι έτσι, αγόρασε έναν δεύτερο υπολογιστή. Τον μοσχοπούλησε κι αυτόν. Μέχρι που αποφάσισε να κάνει αυτήν την τακτική επιχείρηση, βάζοντας τους γονείς του να πάρουν ένα δάνειο εκκίνησης, ύψους 6.000 δολαρίων.
Σύντομα, ο Ασίς άρχισε να εισάγει στην υπανάπτυκτη Ουγκάντα δισκέτες και άλλα εξαρτήματα υπολογιστών από το Ντουμπάι -για την ακρίβεια, πήγαινε αεροπορικώς κάθε Σαββατοκύριακο στο πλούσιο εμιράτο, γέμιζε τα μπαγκάζια του με ότι μπορούσαν να χωρέσουν κι επέστρεφε στην Καμπάλα για να τα πουλήσει.
Διαβάστε ακόμη: Ο μεγιστάνας του WhatsApp που κάποτε έτρωγε με κουπόνια
Αυτή ήταν η αρχή της Mara Group, που από την πρωτεύουσα της Καμπάλα επεκτάθηκε αρχικά στο Ντουμπάι και σήμερα έχει πια μετεξελιχθεί σε έναν παναφρικανικό κολοσσό, με δραστηριότητες σε διάφορους τομείς: από την τεχνολογία, τις υποδομές τηλεπικοινωνιών και την κατασκευή συσκευασιών, μέχρι τις αγροτικές και κτηματομεσιτικές υπηρεσίες!
Στην περιουσία της εταιρίας υπάρχουν σήμερα ξενοδοχεία, συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, ένα εργοστάσιο χαρτοποιίας, καθώς και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Αν και δραστηριοποιείται κυρίως στην Αφρική, η Mara Group έχει πλέον επεκταθεί επιχειρηματικά σε 21 χώρες, δημιουργώντας πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας.
Για να τα πετύχει όλα αυτά, ο Ασίς αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο και να «ανδρωθεί» επιχειρηματικά, ρωτώντας και μαθαίνοντας τα πάντα. Έτσι έκανε business και «χρυσοφόρα» deals, όπως αυτό με τον Μπομπ Ντάιαμοντ, πρώην αφεντικό της βρετανικής τράπεζας Barclays, με τον οποίο ένωσαν πέρυσι τις δυνάμεις τους, σχηματίζοντας την επενδυτική εταιρία Atlas Mara.
Διαβάστε ακόμη: Μία «τσαρίνα» στη Γαλλία
Πρωταρχικός στόχος της είναι οι τοποθετήσεις κεφαλαίων στην Αφρική, που σύμφωνα με τον Ασίς είναι η σειρά της να πρωτοστατήσει στο διεθνές οικονομικό πεδίο. «Οι ημέρες του ινδικού τίγρη και του ασιατικού δράκου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και τώρα είναι η ώρα του αφρικανικού λιονταριού», υποστηρίζει.
Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, ο Ασίς ίδρυσε το 2009 και το Mara Foundation: ένα ίδρυμα που παρέχει στήριξη -πρακτική και οικονομική- σε φερέλπιδες νέους επιχειρηματίες από τη «Μαύρη Ήπειρο», η οποία ελπίζει σύντομα πια να δει μία… «άσπρη» ημέρα.