Πώς η δουλειά από το σπίτι μπορεί να γίνει πιο παραγωγική
- 12/03/2020, 15:00
- SHARE
Με την εξάπλωση του κορωνοϊού όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μεταφέρουν το γραφείο στο σπίτι. Μπορεί για κάποιους η εξ αποστάσεως εργασία να είναι πιο ταιριαστή, αλλά για άλλους αποτελεί μια… δοκιμασία, είτε γιατί νιώθουν απομονωμένοι, είτε επειδή στο σπίτι τούς περιμένουν διάφοροι αντιπερισπασμοί όπως παιδιά και κατοικίδια ζώα.
Πώς γίνεται, λοιπόν, να διατηρήσουμε τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητά μας ενώ δουλεύουμε από το σπίτι; Οι παρακάτω συμβουλές σας δίνουν τη λύση.
1. Κρατήστε ένα σταθερό ωράριο
Αυτό είναι το σημαντικότερο βήμα όταν δουλεύετε από το σπίτι. Μπορεί να υπάρχει ο πειρασμός να ξεκινήσετε πιο αργά, να κάνετε διαλείμματα και να «σχολάσετε» νωρίτερα, αλλά κάνετε κακό στον εαυτό σας αν δεν διατηρήσετε μια βασική δομή εργασίας. Το να διατηρείτε ένα συγκεκριμένο ωράριο σας βοηθά να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας και επιτρέπει στους συναδέλφους σας να επικοινωνήσουν μαζί σας.
2. Ντυθείτε σα να βρίσκεστε στη δουλειά
Ακόμα και αν δεν συναντηθείτε με κάποιον όλη μέρα, είναι σημαντικό να ντυθείτε όπως στο γραφείο. Αυτό θα δώσει το σήμα στον εγκέφαλό σας ότι είναι ώρα για δουλειά και όχι χαλάρωση, και αυτό με τη σειρά του θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια.
3. Δημιουργείστε ένα χώρο «γραφείου» στο σπίτι
Μπορεί να είναι δελεαστικό το να εργαστείτε από τον καναπέ ή το κρεβάτι σας, αλλά αυτό στοιχίζει βαριά στην αποδοτικότητά σας. Προσπαθήστε να εργάζεστε από έναν συγκεκριμένο χώρο ή γραφείο για να διατηρείτε την οργάνωση και την αποδοτικότητά σας σε υψηλά επίπεδα.
4. Θέστε κανόνες στην οικογένεια ή τους συγκατοίκους σας
Το να είναι κανείς αποδοτικός όταν εργάζεται από το σπίτι βασίζεται κυρίως στην ύπαρξη καθορισμένων ορίων. Αυτό σημαίνει επίσης το να τίθενται όρια στα παιδιά, κατοικίδια, σύζυγο ή συγκατοίκους σας. Προσπαθήστε να τους ενθαρρύνετε να σας αφήνουν μόνους όταν δουλεύετε ώστε να παραμένετε συγκεντρωμένοι.
5. Κρατήστε τον προσωπικό και τον επαγγελματικό χρόνο χωριστά
Δε χρειάζεται να εργάζεστε παραπάνω απ’ όσο είχατε σχεδιάσει καθώς μπορεί να κουραστείτε υπερβολικά. Το να διατηρείτε χωριστά τον προσωπικό και τον εργασιακό χρόνο βοηθά να είστε παραγωγικοί όσο βρίσκεστε στη δουλειά, και περιορίζει το άγχος σας όταν είστε εκτός ωραρίου.
6. Σχεδιάστε την ημέρα σας σα να ήσασταν στο γραφείο
Πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε, σιγουρευτείτε ότι ξέρετε τις προτεραιότητές σας, το πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις σας και πώς θα αξιοποιήσετε τον χρόνο που απομένει. Παραμείνετε εντός προγράμματος, με τη βοήθεια του ρολογιού ή ενός online ημερολογίου.
7. Ακούστε μουσική για έμπνευση
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της δουλειάς από το σπίτι είναι ότι μπορείτε να ακούσετε μουσική δυνατά, αν αυτό είναι κάτι που σας δίνει έμπνευση και κίνητρο. Δοκιμάστε διάφορα είδη μουσικής για να δείτε ποιο ταιριάζει καλύτερα στο είδος της δουλειάς σας.
8. Μείνετε σε επαφή με τους συναδέλφους σας
Μπορεί το γραφείο να διευκολύνει την συνεργασία και την κοινωνικοποίηση, αλλά αυτό δε χρειάζεται να σταματήσει όταν δουλεύετε από το σπίτι. Προσπαθήστε να μένετε σε επαφή με τους συναδέλφους σας, τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα, μέσω email, τηλεφώνου, Skype ή ακόμα και από κοντά. Δεν είναι απαραίτητο να πάρετε πολύ χρόνο, απλά μοιραστείτε τα πιο σημαντικά πράγματα της ημέρα σας, και ενθαρρύνετε τους συναδέλφους σας να κάνουν το ίδιο.
9. Κλείστε την τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα
Τα κοινωνικά δίκτυα είναι σχεδιασμένα για να διευκολύνουν τους χρήστες να περνούν πολλή ώρα κάνοντας scrolling. Στη δουλειά, όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να υπονομεύσει την παραγωγικότητά σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποσυνδεθείτε από τους λογαριασμούς σας, έτσι ώστε να μην έχετε τον πειρασμό να τσεκάρετε πολλές φορές μέσα στην ημέρα τα κοινωνικά σας δίκτυα.
10. Αυξήστε τον χρόνο της σωματικής δραστηριότητας
Η εργασία στο σπίτι ευνοεί τις διατροφικές «παρασπονδίες» και πολλαπλασιάζει τις ώρες καθιστικής ζωής, ακόμα και αν το μόνο που κερδίζατε σε άσκηση από την καθημερινή μετακίνησή μας στο γραφείο ήταν είκοσι λεπτά περπάτημα από και προς το σταθμό του μετρό. Φροντίστε λοιπόν να διοχετεύσετε αυτό τον χαμένο χρόνο φυσικής δραστηριότητας σε οτιδήποτε σας κινητοποιεί σωματικά, όπως σε ένα σύντομο περίπατο, στη γιόγκα στο σπίτι, ακόμα και σε εργασίες του νοικοκυριού. Είναι θέμα προστασίας της σωματικής υγείας, πρόληψης της παχυσαρκίας, αλλά και διαχείρισης του άγχους.