Περιορίζεται η ζώνη ερευνών για το Boeing

Περιορίζεται η ζώνη ερευνών για το Boeing

Επιχειρήσεις αναζήτησης για το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών ξεκίνησε η Κίνα, στις έρευνες συμμετέχει και η Ελλάδα.

Η Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας (AMSA), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της, έχει περιορίσει δραστικά τη ζώνη όπου πραγματοποιεί τις έρευνές τις για το μοιραίο Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών σε μία έκταση 600.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Ωστόσο, η ζώνη παραμένει μεγάλη και έχει το μέγεθος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μαζί.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας διευκρίνισε ότι η νότια ζώνη ερευνών για το χαμένο αεροσκάφος μειώθηκε από τα 19 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που ήταν αρχικά, με βάση την ανάλυση των δορυφορικών στοιχείων που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας των Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η ίδια η AMSA περιόρισε ακόμη περισσότερο τη ζώνη με βάση τις κινήσεις των θαλασσίων ρευμάτων κατά το διάστημα των τελευταίων δέκα ημερών. Σημειώνεται, ακόμη, ότι τα ισχυρά ρεύματα και οι κακές καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις έρευνες, οι οποίες στο βόρειο ημισφαίριο περιλαμβάνουν ένα τόξο που ξεκινά από τη Μαλαισία και εκτείνεται προς τη βόρεια Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ, την Κίνα και το Καζακστάν.

Ημέρες μετά την μυστηριώδη εξαφάνιση του Boeing 777 της Malaysia Airlines, η Κίνα ξεκίνησε επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους στο έδαφός της, ανακοίνωσε την Τρίτη Κινέζος αξιωματούχος. Το Πεκίνο άρχισε την έρευνα – και πιθανώς τη διάσωση – καθώς από τον εναέριο χώρο της Κίνας περνά ο βόρειος αεροδιάδρομος των πιθανών «δρόμων» του αεροπλάνου, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας με προορισμό το Πεκίνο, όπως ανέφερε ο πρεσβευτής της Κίνας στη Μαλαισία και μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης ανέφερε ότι από την έως τώρα έρευνα μεταξύ των Κινέζων επιβατών του Boeing 777 που χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο που να σχετίζεται με την εξαφάνιση του αεροπλάνου. «Εμείς δεν βρήκαμε στοιχεία ότι οι Κινέζοι επιβάτες φέρουν ευθύνη ή είναι πιθανώς οι δράστες της εξαφάνισης», δήλωσε ο πρέσβης στη Μαλαισία, όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ανέφερε ότι το σύστημα επικοινωνίας του αεροπλάνου έκλεισε σκόπιμα, γεγονός που θα απαιτούσε παρέμβαση από κάποιον που γνωρίζει από χειρισμό αεροσκαφών. Γι’ αυτό το λόγο οι έρευνες επικεντρώνονται στο πλήρωμα και στους επιβάτες. Συγκεκριμένα, οι αρχές κάνουν έρευνες στα σπίτια των δύο πιλότων, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και το προσωπικό εδάφους. Παράλληλα, ανακρίνουν κάποιους από τους μηχανικούς.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 25 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ενώ η αστυνομία της Μαλαισίας ήδη εξετάζει έναν πολύπλοκο εξομοιωτή πτήσης που βρέθηκε στο σπίτι του 53χρονου πιλότου Ζαχαρί Αχμάντ Σαχ. «Πήραμε έναν εξομοιωτή από το σπίτι του κυβερνήτη, έναν εξομοιωτή πτήσης. Τον αποσυναρμολογήσαμε για τον πάρουμε από το σπίτι. Τον συναρμολογήσαμε ξανά και τον εξετάζουν οι ειδικοί», δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της μαλαισιανής αστυνομίας.

Διαβάστε περισσότερα: 

Καρέ-καρέ το «θρίλερ» με το Μπόινγκ 

Eπανέρχονται τα σενάρια αεροπειρατείας για το Μπόινγκ

Το «θρίλερ» της εξαφάνισης του Μπόινγκ της Malaysia Airlines