Κορωνοϊός: Για την ώρα η Ελλάδα δείχνει αντοχές. Πώς δεν θα γίνουμε Ιταλία
- 16/03/2020, 11:14
- SHARE
Γιώργος Σακκάς
Την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό καλπάζουν σε Ιταλία και Ισπανία, η Ελλάδα εμφανίζει μια πιο μετριοπαθή κατάσταση. Η χθεσινή ανακοίνωση για 103 νέα κρούσματα και συνολικά 4 θανάτους δεν είναι αμελητέα όμως δεν δείχνει προς το παρόν μια πορεία ότι θα ζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές στις δύο χώρες που αναφέραμε. Και σ’ αυτό θα συμβάλει η μερική καραντίνα που έχουμε όλοι μας μπει. Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα και αυτό αποτελεί εντελώς ατομική ευθύνη.
Όπως ανέφερε την Κυριακή ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η εμφάνιση τόσων πολλών κρουσμάτων σε ένα 24ωρο ήταν αναμενόμενη και θα επαναληφθεί. Υπάρχει δε και η στατιστική από τα διεθνή δεδομένα με βάση την οποία στα 100 κρούσματα τα 85 είναι ελαφρά, τα 15 να νοσούν βαριά και από αυτά τα 5 νοσούν πολύ άσχημα ή καταλήγουν. Σ’ αυτή περίπου την αναλογία βρίσκεται και η χώρα, με τους θανάτους να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα «Βλέπουμε λοιπόν ότι όσο περισσότερο προχωράει η επιδημία στη χώρα μας, θα βλέπουμε παρόμοια ποσοστά και σε εμάς. Μέχρι τώρα βλέπετε με τα 4 από τα 331 κρούσματα να έχουν καταλήξει, δηλαδή είμαστε σε ένα ποσοστό λίγο παρακάτω από τα διεθνή δεδομένα του 1,5%, 2%, 3% στους θανάτους. Είμαστε γύρω στο 1,2%. Όμως αυτό δε σημαίνει τίποτα. Οι άνθρωποι είχαν υποκείμενα νοσήματα, εξετέθησαν στον ιό, κάποιοι από αυτούς είχαν στενή επαφή, κάποιοι από αυτούς αφορούσαν το γκρουπ των Αγίων Τόπων».
Πάντως τονίζεται ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο ακόμη διάστημα, ώστε να συμβαδίσουν τα δεδομένα με αυτό που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. «Δεν έχουμε ξεφύγει από τη νόρμα που υπάρχει σε αυτό τον ιό, ούτε αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε κάποια τεράστια αύξηση των κρουσμάτων. Θεωρώ ότι οι επόμενες μέρες και σίγουρα οι επόμενες δυο εβδομάδες θα μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Τσιόδρας.
Επίσης το ότι εντοπίστηκαν 44 κρούσματα στα 331 τα οποία δεν έχουν ταξιδιωτικό παρελθόν ή δεν συνδέονται με άλλα κρούσματα δε σημαίνει ότι στην κοινότητα υπάρχουν χιλιάδες μη διεγνωσμένα, αλλά δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Έίναι αποδεδειγμένο πάντως ότι κάθε ένα από αυτά τα κρούσματα, σε διάστημα πέντε ημερών δίνει δυο άλλα, τα δυο άλλα δίνουν τέσσερα άλλα και ούτω καθεξής.
Ο λοιμωξιολόγος αναφέρει ακόμη ότι από τα μέτρα που έχουμε πάρει, δεν θα δούμε αποτέλεσμα τώρα. Θα δούμε αποτέλεσμα μετά από δυο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες. Και εκεί θα φανεί αν μιλάμε για έντονα αυξητική τάση της επιδημίας, όπως σημειώνεται αυτή τη στιγμή για όλο τον κόσμο. Θα δούμε αν στην πατρίδα μας θα είναι χαμηλότερη όπως στην Ιαπωνία ή κάποιες άλλες χώρες.
Σχολιάζοντας ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος την κατάσταση, επισημαίνει ότι ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα προκαλούν τα περιστατικά χωρίς επιβεβαιωμένη επαφή με ύποπτο κρούσμα και χωρίς να έχουν ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό.
Σημειώνει επίσης ότι εντύπωση προκαλεί η Γερμανία που έχει 5.142 κρούσματα και 9 θανάτους. Η εικόνα της χώρας θεωρεί είναι άξια αναλύσεων λόγω ελάχιστων θανατηφόρων κρουσμάτων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μόνο 46 περιστατικά έχουν ιαθεί, καθώς επίσης και ότι μόνο 9 περιστατικά κρίνονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Φαίνεται ότι η Γερμανία εφαρμόζει ελέγχους σε μεγάλη κλίμακα και διαγιγνώσκει ακόμα και τις πιο ήπιες περιπτώσεις.
Πηγή: News 24/7