Η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική διόρθωση των τελευταίων 30 ετών: Τι θα αφήσει πίσω του στις αγορές ο κορωνοϊός
- 18/03/2020, 18:30
- SHARE
Άλλη μια αρνητική συνεδρίαση πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κατρακυλά για ακόμα μια εβδομάδα και να κλείνει στις 487,35 μονάδες (-0,93%) με τον τζίρο να είναι ισχνός στα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Οικονομολόγοι, χρηματιστηριακοί αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων «νίπτουν τας χείρας τους» και προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση να προβλέψουν το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που θα προκαλέσει το lockdown των επιχειρήσεων, λόγο κορωνοϊού.
Ο Γιάννης Λογοθέτης, διαχειριστής κεφαλαίων στον επενδυτικό οίκο Sarasin, με έδρα το City του Λονδίνου, μιλά στο fortunegreece.com σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στις παγκόσμιες αγορές. Όπως λέει χαρακτηριστικά, τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής διόρθωσης από το 1987 σε όλες τις κατηγορίες επενδυτικών στοιχειών – μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, εμπορεύματα. Στις τιμές τους και στις διακυμάνσεις τους, αντικατοπτρίζεται με ακρίβεια, όπως επισημαίνει, η κρισιμότητα μιας πρωτοφανούς «πανδημικής έκρηξης» που αντιμετωπίζεται με δρακόντεια συγχρονισμένα μετρά ανάσχεσης, σε παγκόσμια κλίμακα, από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και υπερεθνικούς οργανισμούς.
«Τα αναγκαία μέτρα, αναμένεται να λειτουργήσουν ως καταλυτής μιας απότομης συρρίκνωσης του παγκόσμιου ΑΕΠ και πιθανόν μιας παγκόσμιας ύφεσης, για πρώτη φορά μετά το 2008. Η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν έντονη και επιθετική χωρίς όμως να καταφέρει να σταθεροποιήσει τις αγορές οι οποίες ήταν εθισμένες, την τελευταία δεκαετία, στα μηδενικά επιτόκια και τα απεριόριστα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους έχουν ανακοινώσει μεγάλα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, χωρίς φυσικά να υπάρχει ορατότητα, για το κόστος που θα έχει αυτή η πανδημία για τα εθνικά συστήματα υγειάς τους, των οικονομιών τους και εν συνεχεία της κοινωνίας» επισημαίνει ο κ. Λογοθέτης.
Θεωρεί δε αναμενόμενο ότι η πανδημική κρίση θα αφήσει μακροχρόνιες πληγές στην παγκόσμια οικονομία με τις αρνητικές επιπτώσεις να γίνονται αισθητές από τις πρώτες εβδομάδες, στους κλάδους τουρισμού, στέγασης, λιανεμπορίου, ναυτιλίας και αερομεταφορών, έχοντας μόνιμο χαρακτήρα. Και αυτό, διότι η χαμένη παράγωγη υπηρεσιών και προϊόντων σε αυτούς τους τομείς δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθεί, ενώ οι καταναλωτικές συμπεριφορές θα πάρουν πολύ χρόνο να σταθεροποιηθούν ακόμα και μετά το πέρας των σκληρών μέτρων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταναλωτική ζήτηση, την αγορά εργασίας, το εμπόριο, τις εφοδιαστικές αλυσίδες, την βιομηχανία άλλα και τις επενδύσεις γενικότερα. Τέλος, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την παρούσα κατάσταση, η πρόσφατη κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου που προκλήθηκε από τους δυο μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς στον κόσμο – την Σουηδική Αραβία και Ρωσία.
«Όλα αυτά έχουν ένα πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, δημιουργούν εκτεταμένη αβεβαιότητα, προβλήματα ρευστότητας και εν συνεχεία χαοτικές διακυμάνσεις σε όλες τις κατηγορίες επενδυτικών στοιχείων. Σε ένα τέτοιο προκλητικό περιβάλλον, διαχειριστές κεφαλαίων, θεσμικοί επενδυτές και αναλυτές θα πρέπει να δίνουν συνεχή έμφαση στην οικονομική επίδραση του ιού στην Αμερικάνικη, Ευρωπαϊκή και Κινέζικη οικονομία. Παράλληλα, εν μέσω τέτοιων διακυμάνσεων, θα πρέπει να λαμβάνουν αμυντικές θέσεις, να μην είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα κλάδων που επηρεάζονται άμεσα από όλα τα προαναφερθέντα και να εκμεταλλεύονται όσο μπορούν στρατηγικές αντιστάθμισης ρίσκου και επενδυτικής διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων τους» συμβουλεύει ο κ. Λογοθέτης.
Τέλος εκτιμά πως η αγορά θα καταφέρει να ανακάμψει και να επιστρέψει στην κανονικότητα μονό όταν βελτιωθεί η ορατότητα και παρουσιαστούν πιο θετικά δεδομένα όσον άφορα τον ιό, την ανάσχεση του και τα ποσοστά θνησιμότητας και ανάρρωσης. «Ακόμα και τότε, οι δυσκολίες είναι μπροστά για όσους είναι εκτεθειμένοι σε επενδυτικά στοιχειά, καθώς και για τους κλάδους πού επηρεάστηκαν από την πρωτοφανή αυτή κρίση» καταλήγει.