Πόσο απέχουμε από τo τέλος της πανδημίας;
- 22/03/2020, 10:01
- SHARE
O κόσμος «κατεβάζει ρολά», προκειμένου να σταματήσει τη ραγδαία εξάπλωση του Covid19, ενός ιού «ύπουλου», χωρίς σύνορα. Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια απάντηση σε μία πανδημία. Το ερώτημα είναι όμως πότε αυτή θα τερματιστεί; Πότε μπορούμε να περιμένουμε ότι η ζωή μας θα επανέλθει στην κανονικότητα;
Στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε αρχικά ότι η χώρα μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση μέσα στις επόμενες 12 εβδομάδες, Τώρα εμφανίζεται πιο ανήσυχος. Οι ειδικοί τονίζουν πως συνολικά στον πλανήτη, ακόμη και εάν σε τρεις μήνες αρχίσουν τα κρούσματα να περιορίζονται και η κατάσταση τεθεί υπό έλεγχο, θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο να επιστρέψουμε στην προ κρίσεως ζωή. Ενδεχομένως και χρόνια.
Αυτό που χρειάζονται οι χώρες είναι μία «στρατηγική εξόδου», ένα σχέδιο για σταδιακή άρση των περιορισμών όταν πια δεν θα είναι τόσο έντονη η απειλή για τη δημόσια υγεία. Αυτή ακόμη δεν υπάρχει. Εάν η άρση των μέτρων έρθει πρόωρα ένα νέο ξέσπασμα του ιού θα μπορούσε να έχει πολλαπλάσιο κόστος κοινωνικό και οικονομικό από αυτό που επιφέρουν οι απαγορεύσεις.
Πρόκειται για μία τεράστια επιστημονική και κοινωνική πρόκληση. Ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Ωστόσο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, όταν θα έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Υπολογίζεται ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο σε 12 με 18 μήνες, εάν όλα κυλήσουν ομαλά. Η πρώτη δοκιμή σε άνθρωπο έγινε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και η έρευνα ανά τον πλανήτη «τρέχει» με άνευ προηγουμένου ταχύτητα. Ακόμη και έτσι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για πιο γρήγορα ασφαλή αποτελέσματα, Οι ειδικοί προειδοποιούν βεβαίως πως το να περιμένουμε το εμβόλιο δεν αποτελεί στρατηγική. Τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να τηρηθούν τώρα.
Οι επιστημονικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της βαριάς πνευμονίας που προκαλεί η νόσος του κορωνοϊού ανοίγει η ανακάλυψη που έκανε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως πάσχοντες, στα εργαστήρια του Αττικού Νοσοκομείου.
Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος δήλωσε ότι η Ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Τα δείγματα αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή.
Από αυτή την ανάλυση προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι»- δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν η επιστήμη παρέμβει και μπλοκάρει με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα), δημιουργούνται πολλές ελπίδες θεραπείας σε βαριά ασθενείς.