Ο κολοσσός που παίρνει τεράστια ώθηση από την κρίση του κορωνοϊού και προσλαμβάνει 150.000 άτομα
- 22/03/2020, 21:39
- SHARE
του Phil Wahba
Σε μια εποχή που οι Αμερικανοί περικόπτουν τις δαπάνες τους, η τιμή της μετοχής μιας εταιρείας λιανικής πώλησης σημειώνει ιστορικό υψηλό. Περίεργο; Καθόλου.
Την περασμένη εβδομάδα, η μετοχή της Walmart Inc. εκτοξεύθηκε στα ύψη, καθώς οι αναλυτές λένε ότι οι υποδομές και το μείγμα προϊόντων της γνωστής αλυσίδας αναμένεται να της δώσουν τεράστιο πλεονέκτημα αφότου περάσει η κρίση του κορωνοϊού.
Ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο και νούμερο ένα τα τελευταία χρόνια στη λίστα Global 500 του Fortune, τα καταστήματα του οποίου στις ΗΠΑ είχαν πέρυσι πωλήσεις 341 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η ζήτηση για αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και προϊόντα οικιακής χρήσης, έχει αυξηθεί τόσο που θα προσλάβει 150.000 εργαζομένους ορισμένου χρόνου για να διαχειριστούν την αυξημένη κίνηση.
Σε μια παρόμοια ανακοίνωση προέβη η Amazon την περασμένη Δευτέρα – η εταιρεία θα προσλάβει 100.000 εργαζομένους.
Οι νεοπροσληφθέντες υπάλληλοι της Walmart θα εργαστούν σε κέντρα διανομής, ενώ πολλοί απ’ αυτούς αναμένεται να μονιμοποιηθούν σε βάθος χρόνου, ανέφερε η Walmart. Εταιρείες λιανικής πώλησης όπως η Walmart, η Costco Wholesale και η Target είδαν την επιχειρηματική του δραστηριότητα να εκτοξεύεται, καθώς εκατομμύρια Αμερικάνοι έσπευσαν να αγοράσουν αγαθά πρώτης ανάγκης. Τη ίδια στιγμή, έμμεσοι ανταγωνιστές όπως εμπορικά κέντρα και καταστήματα ειδών ένδυσης, όπως τα Macy’s, Kohl’s και The Gap παραμένουν κλειστά.
Ο Brian Cornell, διευθύνων σύμβουλος της Target, είπε στις αρχές της εβδομάδας ότι παρατηρείται «συνεχής άνοδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας» της εταιρείας.
Η Walmart βοηθιέται και από το κλείσιμο των εστιατορίων, εξαιτίας του οποίου οι Αμερικανοί αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από το σουπερμάρκετ, όπως επεσήμανε ο Dan Bartlett, εκτελεστικός αντιπρόεδρος εταιρικών υποθέσεων της Walmart. Η εφοδιαστική αλυσίδα του κολοσσού της λιανικής «κάνει ό,τι μπορεί» για να καλύψει τη ζήτηση, καθώς η Walmart και άλλα καταστήματα τροφίμων γεμίζουν συνεχώς τα ράφια τους.
Αυτή η εφοδιαστική αλυσίδα, μαζί με τις ανεπτυγμένες υποδομές καταστημάτων και ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας, φαίνεται ότι δίνουν στη Walmart μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η Credit Suisse αναβάθμισε τη μετοχή της Walmart, σημειώνοντας ότι η κρίση του κορωνοϊού «επιταχύνει δομικές αλλαγές» στον τρόπο με τον οποίο κάνουν τα ψώνια τους οι Αμερικάνοι.
Συγκεκριμένα, παγιώνεται η πρακτική διαδικτυακής παραγγελίας τροφίμων, τα οποία στη συνέχεια τα παραλαμβάνει ο πελάτης από το κατάστημα. Η Walmart έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια για την κατασκευή νέων καταστημάτων, κι αυτό είναι κάτι στο οποίο δύσκολα μπορεί η Amazon να ακολουθήσει, παρά το δίκτυο καταστημάτων Whole Foods και Amazon Fresh που διαθέτει.