ΟΟΣΑ: Η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει από τον κορωνοϊό
- 23/03/2020, 13:12
- SHARE
Η παγκόσμια οικονομία θα κάνει χρόνια να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.
Μιλώντας στο BBC, ο κ. Γκουρία είπε ότι το οικονομικό σοκ από τον κορωνοϊό είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ενώ τόνισε ότι αποτελεί «ευσεβή πόθο» να πιστεύουμε ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρήγορα. Όπως είπε, η πρόσφατη προειδοποίηση του ΟΟΣΑ (στις 2 Μαρτίου), ότι μία σοβαρή έξαρση του ιού θα μπορούσε να μειώσει κατά το μισό, στο 1,5%, την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται ήδη πολύ αισιόδοξη.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επεσήμανε ότι, αν και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν και των εταιρειών που θα χρεοκοπήσουν παραμένει αβέβαιος, οι χώρες θα αντιμετωπίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο «για τα επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες, η οποία ορίζεται ως μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. «Ακόμη και αν δεν υπάρξει μία παγκόσμια ύφεση, θα υπάρχει είτε στασιμότητα είτε αρνητική ανάπτυξη σε πολλές οικονομίες του κόσμου, περιλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερες, και συνεπώς δεν θα υπάρχει μόνο χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μελλοντική ανάκαμψη», σημείωσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ είπε ότι η οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την έξαρση του κορωνοϊού σημαίνει ότι οι οικονομίες υφίστανται ήδη μεγαλύτερο σοκ από ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Και ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, επειδή δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα μείνουν τελικά χωρίς δουλειά. Δεν γνωρίζουμε, επίσης, πόσο καιρό θα πάρει για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται ήδη», πρόσθεσε.
Ο ΟΟΣΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να παρακάμψουν τους κανόνες για τις δαπάνες, ώστε να διασφαλίσουν τον γρήγορο έλεγχο και θεραπεία του ιού. Σημειώνεται ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμου έχουν πάρει πρωτοφανή μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού.