Κορωνοϊός: Δυνατότητα μείωσης μισθών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις κατά 50% για έξι μήνες

Κορωνοϊός: Δυνατότητα μείωσης μισθών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις κατά 50% για έξι μήνες
Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης φωτογραφίζεται, κατά τη διάρκεια παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου, Αθήνα, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και τι προβλέπει η σχετική ΠΝΠ.

Δυνατότητα μείωσης μισθών κατά 50% για έξι μήνες δίνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 ορίζεται για τη λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας πως για έξι μήνες από την ισχύ της:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, όμως θέτει ως προϋπόθεση ότι δε θα γίνουν απολύσεις.
Ωστόσο σημαίνει βέβαια ταυτόχρονα ότι ο μηνιαίος μισθός θα μειωθεί πχ από τα 700 σε 350 ευρώ, δηλαδή πολύ κάτω από το βασικό.

Ο κ. Βρούτσης μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ειδικότερα ότι: «Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν με βάση τις ΚΑΔ δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας τους με απαγόρευση απόλυσης και να πάρουν τα 800 ευρώ, ενώ οι άλλοι τους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους, 50% στη βάση του μήνα, με τις μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς τι θα γίνει μετά το μήνα για τον οποίο προβλέπεται προστασία των εργαζομένων από την απόλυση, απάντησε: «Πάμε σιγά, σιγά. Δε νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας που λέτε. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει απαγόρευση κάθε απόλυσης στις επιχειρήσεις που αναστείλαμε με διοικητική πράξη».