Εκφοβισμός στη δουλειά: Πώς να τον σταματήσετε
- 20/03/2014, 11:18
- SHARE
Ο εκφοβισμός από το αφεντικό είναι η πιο διαδεδομένη μορφή bullying στο χώρο εργασίας.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Εκφοβισμού στο Χώρο Εργασίας, πάνω από το ένα τέταρτο των Αμερικανών αναφέρουν ότι έχουν δεχτεί απειλές στη δουλειά τους, και μάλιστα το 7% απαντά ότι ο εκφοβισμός έλαβε χώρα μόλις τον τελευταίο χρόνο.
Δύο στους τρεις «νταήδες» είναι άνδρες, και στο 57% των περιπτώσεων ο στόχος του εκφοβισμού είναι γυναίκες. Και ενώ, μόνο το 31% των θυτών είναι γυναίκες, τα θύματά τους είναι σε συντριπτικό ποσοστό επίσης γυναίκες. Ο εκφοβισμός από το αφεντικό είναι η πιο διαδεδομένη μορφή bullying στο χώρο εργασίας, καθώς αφορά πάνω από τις μισές περιπτώσεις εκφοβισμού.
Ο Γκάρυ Νέιμι, διευθυντής του Ινστιτούτου, επισημαίνει ότι «δυστυχώς, αυτό που συνήθως σταματά τον εκφοβισμό είναι η αποχώρηση του θύματος από τη δουλειά». Στο 61% των περιπτώσεων, το bullying σταματά μόνο όταν το θύμα παραιτείται, απολύεται, ή ωθείται να αποχωρήσει από μόνο του.
Διαβάστε ακόμη: Eπτά τρόποι με τους οποίους γίνεστε ενοχλητικός
Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει ελπίδα. Ιδού πέντε βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να σταματήσετε όσους ασκούν εκφοβισμό στο χώρο εργασίας.
1. Παρακολουθήστε και καταγράψτε το πρόβλημα
«Το πρώτο πρακτικό βήμα είναι αυτό που πολλοί παραβλέπουν – τεκμηριώστε, τεκμηριώστε, τεκμηριώστε», λέει η σύμβουλος επί θεμάτων εκφοβισμού Λίζα Μπάροου. «Τα θύματα-εργαζόμενοι πρέπει να καταγράψουν την εμπειρία τους το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην ξεχάσουν σημαντικές πληροφορίες», τονίζει.
2. Μην είστε πολύ καλός/ή
«Ο εκφοβισμός μεταξύ συναδέλφων είναι ο πιο δύσκολος», προειδοποιεί ο Νέιμι. Αν γίνεστε αποδέκτης εκφοβιστικών πρακτικών από μια ομάδα συναδέλφων, «πολεμήστε την παρόρμηση να φανείτε κατευναστικός προς αυτούς ή να τους κάνετε τις χάρες για να σας δεχτούν εκ νέου στον κύκλο τους». Μην είστε πολύ καλοί μαζί τους.
3. Αναζητήστε βοήθεια εκτός του χώρου εργασίας.
«Ψάξτε να βρείτε βοήθεια από την οικογένειά σας, τους φίλους, και επαγγελματίες όπως ένας ιατρός ή ένας ψυχολόγος», συμβουλεύει η Μπάροου. Το bullying μπορεί να κάνει το θύμα να νοιώθει απομονωμένο, αγχωμένο, θλιμμένο και αβοήθητο. «Είναι απαραίτητο να αναζητήσει βοήθεια το συντομότερο δυνατό».
4. Επιχειρηματολογήστε
Οι μάνατζερ συχνά διστάζουν να μεσολαβήσουν μεταξύ συναδέλφων, αλλά είναι σημαντικό να τους πείσετε να εμπλακούν. «Μην αναφερθείτε στην ψυχολογική βλάβη γιατί αυτό θα φοβίσει τους άλλους και θα σας κάνει να φαίνεστε εύτρωτος» προειδοποιεί ο Νέιμι. Αντίθετα, παρουσιάστε το πρόβλημά σας με οικονομικούς όρους. «Περιγράψτε πώς η σκόπιμη άρνηση συνεργασίας του άλλου υποσκάπτει την ποιότητα του έργου ή εμποδίζει την ολοκλήρωσή του».
5. Ετοιμαστείτε για αντίποινα
«Η πραγματικότητα είναι ότι αν ένας bully θέλει να εκδικηθεί κάποιον, θα βρει τρόπο να το κάνει», παρατηρεί η Μπάροου. Θίξτε το θέμα αμέσως στις συναντήσεις σας που αφορούν το πρόβλημα, και ρωτήστε την εταιρεία να σας πει τι είδους πολιτικές εφαρμόζει για να σας προστατέψει από τα αντίποινα. «Αν ο εκφοβισμός ενταθεί, τότε ίσως απαιτείται η προσφυγή σε νομικά μέσα προστασίας», καταλήγει.