Η καραντίνα αυξάνει το ενδιαφέρον για πλατφόρμες streaming αλλά και για πειρατεία
- 30/03/2020, 19:30
- SHARE
του Aric Jenkins
Εν μέσω κυβερνητικών εντολών για αυστηρή καραντίνα σε χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό παγκοσμίως, ήταν δεδομένο ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για επιλογές ψυχαγωγίας στο σπίτι. Όμως, παράλληλα με την συνεχή ροή μουσικής, τηλεόρασης και ταινιών στη συσκευή που θέλει ο χρήστης, εμφανίζεται παράλληλα και μια ραγδαία άνοδος της βιντεο-πειρατείας. Οι ένοχοι; Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους που βαριούνται και διψάνε για περιεχόμενο.
Παρά τη μεγάλη γκάμα επιλογών streaming (όπως π.χ. Netflix, Hulu, Amazon Prime, HBO και Disney+), μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει αύξηση του ενδιαφέροντος για παράνομο κατέβασμα σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία του Covid-19.
Στην Ιταλία, όπου έχει καταγραφεί περίπου το ένα τρίτο όλων των θανάτων από κορωνοϊό παγκοσμίως, οι αναζητήσεις στη Google για περιεχόμενο του Netflix εμφανίζουν άνοδο, και το ίδιο συμβαίνει και με τις αναζητήσεις για τοπικές ιστοσελίδες πειρατείας. Το ενδιαφέρον για υπηρεσίες κατεβάσματος όπως η EuroStreaming και η Altadefinizione έχει ανέβει κατακόρυφα από τότε που επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το TorrentFreak.
Εντωμεταξύ, η Muso, η οποία καταγράφει κρούσματα πειρατείας στον κλάδο της ψυχαγωγίας παγκοσμίως, εντόπισε μια ασύλληπτη αύξηση 5.609% σε ετήσια βάση στον αριθμό επισκέψεων σε ιστοσελίδες συνεχούς ροής για την ταινία Contagion, την οποία οι κριτικοί έχουν υμνήσει ως μια ακριβέστατη απεικόνιση μιας πανδημίας από το Χόλυγουντ. Για μια περίοδο τριών περίπου εβδομάδων τον Ιανουάριο, οι επισκέψεις σε ιστοσελίδες από χρήστες που αναζητούσαν το Contagion αυξήθηκαν από 546 σε πάνω από 30.000, ανέφερε στο Forbes ο διευθύνων σύμβουλος της Muso, Andy Chatterley.
Σημαντικό ρόλο στην ένταση του φαινομένου της πειρατείας έχει παίξει και ο χρονικός προγραμματισμός του κλάδου της ψυχαγωγίας αναφορικά με τη διανομή των ταινιών σε συγκεκριμένες εθνικές αγορές. Συνήθως, μια ταινία διανέμεται διαδοχικά σε εγχώριες αίθουσες, διεθνείς αγορές και υπηρεσίες συνεχούς ροής. Όμως, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε μεγάλες εταιρείες παραγωγής στο να μην μπορούν να παρουσιάσουν κάποιες ταινίες σε συγκεκριμένες αγορές.
Για παράδειγμα, τεράστιες αγορές όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιταλία έβαλαν «λουκέτο» καθώς μέσα σε μια νύχτα αναγκάστηκαν να κλείσουν τις κινηματογραφικές τους αίθουσες. Δημοφιλείς ταινίες που έχουν κάνει ντεμπούτο σε μερικές χώρες του κόσμου αλλά δεν είναι διαθέσιμες σε άλλες συνιστούν βασικό στόχο των πειρατών περιεχομένου.