Ευστάθιος Λιακόπουλος: Ο δυσκολότερος επιχειρηματικά μήνας των τελευταίων 20 ετών ο Απρίλιος
- 02/04/2020, 15:09
- SHARE
Για τον δυσκολότερο επιχειρηματικό μήνα των τελευταίων 20 ετών κάνει λόγο ο CEO της BSS, Ευστάθιος Λιακόπουλος.
Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία και τις επιχειρήσεις, η TÜV AUSTRIA HELLAS και η Business Support Services (BSS) ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να σκιαγραφήσουν το οικονομικό τοπίο, έτσι όπως διαμορφώνεται στην εποχή του κορωνοϊού, προτείνοντας εφαρμόσιμες πρακτικές λύσεις στους επιχειρηματίες που θέλουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και να είναι έτοιμοι για την επόμενη μέρα.
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης που διαθέτει η TÜV AUSTRIA ACADEMY αναμένεται να τρέξει εξ’ αποστάσεως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «COVID-19 & Επιχειρησιακή Βιωσιμότητα»*, με βασικό εισηγητή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BSS, Ευστάθιο Λιακόπουλο, στέλεχος με μακροχρόνια εμπειρία και βαθιά γνώση της αγοράς, ο οποίος ήδη από το 1988 εντόπισε το κενό που υπήρχε στην οικονομική διεύθυνση των επιχειρήσεων και έσπευσε να αναπτύξει τις κατάλληλες υπηρεσίες. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου ξεκίνησε από την 1/4/2020 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 30/04/2020 και είναι εντελώς δωρεάν.
Ο κ. Λιακόπουλος επισημαίνει πως σε συνθήκες μη φυσιολογικές, οι άμεσες και εύστοχες αποφάσεις και κινήσεις διαμορφώνουν ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, στην παρούσα φάση, οι επιχειρήσεις δεν έχουν στη διάθεσή τους χρόνο, ούτε περιθώρια για λανθασμένες αποφάσεις που θα τους κοστίσουν την ανάπτυξή τους στο εγγύς μέλλον.
«Θα φροντίσουμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα, να προσεγγίσουμε την κρίση που αναμένεται, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο ενεργειών ανά τομέα επιχειρηματικής δράσης. Η εκπαίδευση είναι το μέσο της απόκτησης του θησαυρού της γνώσης. Λίγο χρόνο ζητάμε από την καθημερινότητα όποιων συμμετάσχουν. Ναι ο χρόνος είναι πολύτιμος, αλλά σίγουρα η γνώση είναι πολυτιμότερη» λέει στο fortunegreece.com ο κ. Λιακόπουλος.
Τονίζει πως η ομάδα της BSS, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης είναι ακόμη περισσότερο δεσμευμένη και ταγμένη στο πλευρό των πελατών της, έχοντας προσαρμόσει τον τρόπο λειτουργίας της στα νέα δεδομένα και έχοντας κινητοποιηθεί συνολικά στο μέγιστο.
«Στις δύσκολες στιγμές αποδεικνύεις τις ικανότητες, την πραγματική σου προσέγγιση στο επιχειρείν και την ηθική σου. Για εμάς είναι μια πρόκληση να αυξήσουμε τις επαφές μας με τους πελάτες μας. Να προσεγγίσουμε και άλλους πελάτες, αδιαφορώντας ορισμένες φορές για τις αμοιβές. Να παρέχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη, να γνωριστούμε για μια ακόμη φορά και να απολαύσουμε μαζί, μετά από ένα δύσκολο διάστημα, μια ακόμα επιτυχία σε μια δύσκολη πρόκληση» αναφέρει.
To crisis management και η αναχαίτιση της πτώσης
Εστιάζοντας στα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν, ο κ. Λιακόπουλος αναγνωρίζει ότι η στρατηγική δεν μπορεί να είναι ενιαία ανά κλάδο και επιχείρηση, εντούτοις υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Πρωτίστως, απαιτείται μια τεχνοκρατικά επαρκή ομάδα διοίκησης, η οποία θα αξιολογεί τάχιστα τις συνθήκες της αγοράς και την επίδραση στο μικροοικονομικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο οι διοικήσεις των επιχειρήσεων πρέπει:
- Να διασφαλίσουν κάθε πηγή ρευστότητας
- Να προσαρμόσουν τα έξοδα στο επίπεδο των εσόδων.
- Να δώσουν έμφαση στην διαχείριση του προσωπικού, των πελατών και των προμηθευτών τους.
- Να συνεργαστούν με τα πιστωτικά ιδρύματα και
- Να αξιοποιήσουν εκείνα τα μέτρα τα οποία συνάδουν και τους δημιουργούν όφελος.
Υπενθυμίζει δε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι μοναδικές παγκοσμίως που υπέστησαν δέκα έτη ύφεσης και τέσσερα μνημόνια και πως αδίκως χρησιμοποιήθηκαν, ανά περιόδους, ως “όχημα” για αύξηση φορολογικών εσόδων.
Παράλληλα, είχαν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να ενισχύσει με κεφάλαια την αγορά και την μάλλον αποτυχημένη έως σήμερα προσπάθεια αναδιάρθρωσης των οφειλών τους.
«Η ίδια η επιβίωση τους, αποδεικνύει την ικανότητα τους. Η στενότητα κεφαλαίων μέσα στην οποία εξαναγκάστηκαν να λειτουργούν, δεν τους έδωσε πάντοτε την δυνατότητα να επενδύσουν σε πολύ ωφέλιμους τομείς, όπως το crisis management, τη χρηματοοικονομική διοίκηση, την οργάνωση τους, τη συμβουλευτική υποστήριξη τους. Ποτέ όμως δεν είναι αργά» τονίζει.
Προσθέτει πως η ανάγκη για κάτι τέτοιο είναι εμφανής και πως η δυνατότητα να λάβει κανείς πολύ ποιοτικές υπηρεσίες σε αυτούς τους τομείς είναι δεδομένη και μάλιστα με προσιτό κόστος. Όσο η ανάγκη προσεγγίζει την δυνατότητα, τόσο οι επιχειρήσεις θα επενδύουν σε αυτούς τους τομείς.
«Συνηθίζω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Αν και δεν έχουμε αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε τέτοιες υπηρεσίες, έχουμε μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Αρκεί να το πιστέψουμε και να το αποφασίσουμε».
Ο δυσκολότερος μήνας των τελευταίων 20 ετών ο Απρίλιος
Η BSS αριθμεί πάνω από χίλιους πελάτες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναλαμβάνει και ad hoc έργα για λογαριασμό επιχειρήσεων σε τοµείς όπως η οικονοµική διεύθυνση, η χρηµατοδότηση, τα επενδυτικά προγράµµατα – ΕΣΠΑ ή αναπτυξιακός νόµος, το GDPR και οι αναδιαρθρώσεις οφειλών, γεγονός που της επιτρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών και τυχόν “τρύπες” στους ισολογισμούς τους.
Η πτώση στους τζίρους των εταιρειών, είναι πρωτόγνωρη και κυμαίνεται από 40%-100%. Όσο περνούν οι εβδομάδες, αυξάνονται οι πληγείσες επιχειρήσεις και μεγαλώνει το ποσοστό κάμψης των μεγεθών συνολικά. Η εκτίμηση του κ. Λιακόπουλου είναι πως ο Απρίλιος θα είναι, ίσως, ο πιο δύσκολος επιχειρηματικά μήνας, ίσως ο δυσκολότερος των τελευταίων 20 ετών.
Εξηγεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή την κατάσταση έχει να κάνει με το ότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να μεταβάλουν ορισμένα δεδομένα και δεν έχουν εμπειρία στην διαχείριση τόσο ιδιαίτερων καταστάσεων. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα λιανικής που έχει κλείσει, δε μπορεί να αλλάξει τις πωλήσεις του στο κατάστημα. Θα είναι μηδενικές ότι και να κάνει. Επίσης ποτέ δεν έχει βιώσει κάτι ανάλογο, για να έχει εμπειρία στη λήψη αποφάσεων.
«Ο φόβος και η ανησυχία οδηγεί σε αδράνεια. Σφάλμα! Σε σχέση με το παράδειγμα μας, ποιος φαντάζεται ότι υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα με μεγάλη αύξηση πωλήσεων; Δεν έχετε ακόμη ηλεκτρονικό κατάστημα; Ποτέ δεν είναι αργά… Πάντοτε υπάρχουν λύσεις» λέει με προτροπή.
Όσο για το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στην μετά-κορωνοϊό εποχή και σε ποιους κλάδους θα δούμε τις μεγαλύτερες αλλαγές, ο κ. Λιακόπουλος απαντά πως το 84% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα περιμένουν εντός του 2020 μείωση πωλήσεων εξαιτίας μειωμένης ζήτησης (67%) ή λόγω έλλειψης αποθεμάτων (33%). Ένα μεγάλο ποσοστό 64% περιμένει προβλήματα ρευστότητας αλλά και χρηματοδότησης. Μόνον ένα 3% δεν προβλέπει συνέπειες. Το 79% περιμένει δε ως επακόλουθο τη μείωση των κερδών. Θα αγγίξει, όπως λέει, σχεδόν όλους τους τομείς, με αποκορύφωμα τις αερομεταφορές και τον τουρισμό.
Η άποψή του στηρίζεται εν μέρει και στην επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν η οποία προειδοποίησε – και μέσω του επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων Μάρτεν Φερβέι – ότι είναι πολύ πιθανό η ανάπτυξη να πέσει σημαντικά κάτω από το μηδέν φέτος, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Σε έγγραφο προς δημοσιογράφους η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που προβλεπόταν στο 1,4% για το 2020 θα μπορούσε να φτάσει στο -1% και να περιμένουμε ουσιαστική μεν, αλλά όχι πλήρη ανάκαμψη το 2021.
«Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες, αλλά όταν ένα γεγονός αγγίζει τους πάντες τότε ανάλογα με τα δομικά στοιχεία κάθε μονάδας και την κατάλληλη διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης θα βρεθούν λύσεις. Να ξέρετε ότι κάθε κρίση διαμορφώνει και ευκαιρίες. Λάβετε θέσεις!» καταλήγει.