Fortune Ρεπορτάζ: Τι συμβαίνει στην ελληνική βιομηχανία – Τα εργοστάσια κλείνουν τους διακόπτες
- 03/04/2020, 09:01
- SHARE
Οι μηχανές σβήνουν στα εργοστάσια και – πλην της βιομηχανίας τροφίμων, φαρμάκων, χημικών, ηλεκρονικών ειδών και απορρυπαντικών – η παραγωγή φθίνει στους περισσότερους κλάδους, καθώς η τρέχουσα δραστηριότητα περιορίζεται σε πληρωμένες παραγγελίες και έργα σε εξέλιξη ενώ ώριμα project μετατίθεται στο …αόριστο μέλλον.
Το Fortune Greece επικοινώνησε με τα επιτελεία ενδεικτικών ελληνικών βιομηχανιών από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας για να διαπιστώσει σχεδόν οριζόντια διατάραξη της ομαλής παραγωγικής λειτουργίας των εργοστασίων, καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, κλείσιμο εγκαταστάσεων και υποκαταστημάτων, διοικητικά στελέχη προσειλωμένα στις εξελίξεις που αλλάζουν δυναμικά και προσωπικό σε εργασία εξ αποστάσεως, προσαρμοσμένο στα μέτρα για την ανακοπή διάδοσης της πανδημίας.
Στελέχη του ομίλου Viochalco μας αναφέρουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη διεθνή αλλά και στην τοπική αγορά σημειώνοντας ότι οι δραστηριότητες του ομίλου συνεχίζονται πλην πέντε εργοστασίων της Σιδενόρ και συγκεκριμένα των μονάδων των θυγατρικών της, Sovel, Έρλικον, Πράκσυς και Ετήλ. Αποφασίστηκε προσωρινή αναστολή παραγωγικών δραστηριοτήτων για διάστημα ενός μηνός, από 2 Απριλίου έως και 3 Μαΐου 2020. Οι εμπορικές δραστηριότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και η παραλαβή πρώτων υλών (σκραπ χάλυβα) των εταιρειών αυτών συνεχίζονται, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη επικρατούν δύσκολες συνθήκες στη διεθνή αγορά χάλυβα και η πανδημία του Covid-19 έχει περιορίσει δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, λόγω της απότομης κάμψης στην οικοδομική δραστηριότητα, και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη.
Σημειώνεται ότι σε λήψη ανάλογων μέτρων έχουν ήδη προβεί πολλές χαλυβουργίες στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, τόσο στο κόστος παραγωγής όσο και στη ρευστότητα των εταιρειών, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα χαλυβουργικών προϊόντων.
Στην περίπτωση του ομίλου Τιτάν, όπως μας μεταφέρουν αρμόδια στελέχη, όλες οι εγκαταστάσεις λειτουργούν κανονικά αν και οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά (ανεπίσημες εκτιμήσεις μιλούν για πτώση της τάξης του 50%). Στην παρούσα συγκυρία, η δραστηριότητα της τσιμεντοβιομηχανίας έγκειται κατά βάση στην εξυπηρέτηση project που είναι ήδη σε εξέλιξη ενώ ώριμα έργα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν μετατεθεί.
Αναφορικά με τις πρώτες ύλες, το μοντέλο λειτουργίας του ομίλου είναι τέτοιο που δεν προσκρούει σε προκλήσεις που αναδύονται στις διασυνοριακές μεταφορές. Αξιοποιούνται κυρίως τοπικές πηγές, κάτι που ισχύει και για τα εργοστάσια εντός Ελλάδος, άρα προς ώρας δεν εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα, όπως μας μεταφέρουν στελέχη του ομίλου.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έχουν καταρτιστεί σχέδια έκτακτης ανάγκης, έχει ενισχυθεί η ρευστότητα σε 400 εκατ. ευρώ συνδυάζοντας ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης, ενώ έχει γίνει μεγάλη προετοιμασία και μια σειρά από αναγκαίες προσαρμογές στις παραγωγικές υποδομές, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού και την αντιμετώπιση της κρίσης.
Χειρότερη η κατάσταση σε μικρότερες παραγωγικές μονάδες
Η κατάσταση είναι χειρότερη σε μικρότερες παραγωγικές μονάδες, που μέχρι και την εμφάνιση της κρίσης του κορωνοϊού, ο προγραμματισμός τους βασιζόταν σε γενικά θετικές προοπτικές για το 2020, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού αλλά πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑ), ιδιοκτήτης ο ίδιος της εταιρείας Star, με καθετοποιημένη παραγωγή μπάλας και ένα χαρτοφυλάκιο διεθνών brands που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία, αντιμετωπίζει την πρόκληση να διακόψει την εργασία του εφόσον ολοκληρώσει τις τρέχουσες «πληρωμένες», όπως τονίζει, παραγγελίες. «Το πρόβλημα της ρευστότητας διογκώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι ξένοι οίκοι, με τους οποίους η συνεργασία είναι απευθείας εισαγωγή, πληρώνονται μετρητοίς ενώ και οι προμηθευτές πρώτων υλών σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, θέλουν μετρητά», αναφέρει τονίζοντας ότι έχουν αρχίσει να χτυπάνε τα τηλέφωνα από εταιρείες που λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν.
Την ίδια στιγμή η αναστολή για 3 μήνες (75 ημέρες) της πληρωμής επιταγών που λήγουν στο διάστημα από 30 Μαρτίου έως 31 Μαΐου – στο πλαίσιο της ευνοϊκής διάταξης που θέσπισε πρόσφατα με ΠΝΠ η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση – έχει προκαλέσει αγωνία στους προμηθευτές. Πέρα από τις αδυναμίες εφαρμογής του μέτρου στην πράξη, δεδομένου ότι οι τράπεζες τις τελευταίες ημέρες έχουν πάψει να εισπράττουν επιστρέφοντας τις συγκεκριμένες επιταγές, εγείρονται ερωτήματα για το αν οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να καλύψουν τις επιταγές σε ένα τρίμηνο.
«Επί της ουσίας το πρόβλημα μετατίθεται για ένα τρίμηνο», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος υπενθυμίζοντας ότι o σύνδεσμος είχε προτείνει πιστωτική γραμμή για κεφάλαιο κίνησης (άτοκο και μακροπρόθεσμο), μέσω τραπεζών, οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με κριτήριο τον τζίρο των επιχειρήσεων του αντίστοιχου περσινού τετραμήνου και 12 μήνες περίοδο χάριτος προκειμένου να υπάρχει ομαλή μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα.
«Όταν ανοίξει η αγορά τα ταμεία θα είναι άδεια»
Στον κλάδο του παιχνιδιού για παράδειγμα, αλλά και σε ορισμένες άλλες κατηγορίες, σήμερα που είναι κλειστά τα σημεία πώλησης στις μεγάλες αλυσίδες, τα παιχνιδάδικα, τα βιβλιοπωλεία, ακόμη και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, όπου διατίθενται πολλά διεθνή σήματα, το μόνο διαθέσιμο κανάλι είναι τα super market. Η ρευστότητα που εισφέρει όμως είναι πενιχρή. Επομένως όταν θα αρθούν τα μέτρα τα καταστήματα θα ανοίξουν με άδεια ταμεία. Θα απευθύνονται δε σε ένα αποδυναμωμένο οικονομικά καταναλωτικό κοινό.
Ως εκ τούτου απαιτείται σχέδιο με εστίαση στην φάση της επανεκκίνησης της αγοράς, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, ώστε η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Επίσης εφιστούν την προσοχή στην επάρκεια ορισμένων πρώτων υλών, αν και προς το παρόν οι βιομηχανίες που προμηθεύονται από πολυεθνικές με γεωγραφική διασπορά δραστηριοτήτων μας μεταφέρουν ότι οι παραγγελίες τους εκτελούνται κανονικά, τουλάχιστον σε πλαστικό, pvc και διάφορα είδη πολυμερών. Αντίθετα αναφέρονται κάποιες δυσκολίες σε ορισμένους πλαστικοποιητές και άλλα είδη για συσκευασίες.
«Ελπίζουμε σε επανεκκίνηση»
«Η εργοστασιακή δραστηριότητα είναι υποτυπώδης. Τα σχολεία, τα γραφεία… όλοι οι πελάτες μας έχουν κλείσει και οι παραγγελίες έχουν παγώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Fortune Greece η Πόπη Σκαγιά, Marketing Manager της Skag, εταιρείας που δραστηριοποιείται σε κλασέρ, είδη γραφείου, τετράδια και σχολικά. Αν και δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών – τις οποίες προμηθεύεται από ευρωπαϊκές χώρες όπως Σουηδία, Ισπανία κ.α. – εξηγεί ότι εκτελούνται παραγγελίες που έχουν δοθεί πριν ακόμη κλιμακωθεί η κρίση, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σταματήσει οι παραγγελίες από το εξωτερικό.
Το εργοστάσιο της εταιρείας λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας αφού από τα 100 άτομα που απασχολούνται στην δραστηριότητα δουλεύουν πλέον τα 8, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας.
«Χάσαμε πάνω από 80-85% του τζίρου μας», σημειώνει υπενθυμίζοντας ότι το δυναμικό της εταιρείας έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας από τις 20 Μαρτίου. Μάλιστα προσθέτει ότι για τις επόμενες εβδομάδες τουλάχιστον μέχρι τέλος Απριλίου η εταιρεία θα περιορίσει περαιτέρω τη δραστηριότητά της. Ελπίζει ότι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα επιτρέψει στην εταιρεία να ανεβάσει ταχύτητα από τον Μάιο ώστε να προετοιμαστεί για την τροφοδοσία της αγοράς στην σχολική σεζόν.