Covid-19 Response Greece: Όταν το ταλέντο, η τεχνολογία και η θέληση για προσφορά «εξοπλίζουν» τους γιατρούς της χώρας
- 03/04/2020, 13:00
- SHARE
Η πανδημία του Covid-19 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει ανατρέψει βίαια όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα στη ζωή μας. Οι επιπτώσεις της τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο είναι ήδη πολύ μεγάλες και αφορούν όλο τον πλανήτη. Κανένας δεν μένει έξω από όλο αυτό που συμβαίνει, και όροι όπως «ατομική ευθύνη» και «εθελοντική προσφορά» έχουν μπει για τα καλά στη καθημερινότητά μας. Αυτή τη φορά ίσως πιο πρακτικά και έντονα από ποτέ.
Η κρίση που βιώνουμε έχει αναδείξει την ανάγκη για συνέργειες ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα κυρίως για να στηριχθεί ένα ταλαιπωρημένο – ειδικά τα τελευταία χρόνια- σύστημα υγείας. Μεγάλες εταιρείες, κοινωφελή ιδρύματα και οργανισμοί έχουν κινητοποιηθεί, ώστε να προσφέρουν τα απαραίτητα εργαλεία σε αυτούς που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά του κορωνοϊου, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων.
Η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές ήταν αυτή που ώθησε επιστήμονες και νεοφυείς επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη να ξεκινήσουν τη δράση «Covid-19 Response Greece». Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα από το ξεκίνημα της δράσης, εθελοντές της δράσης κατάφεραν να βρουν σχεδιαστικές λύσεις και παραγωγικά μέσα για να κατασκευαστεί μαζικά, σε ποσότητες πολλών χιλιάδων τεμαχίων ανά ημέρα, ένα υποκατάστατο προστατευτικής ασπίδας προσώπου για την προστασία των εργαζομένων που αγωνίζονται στα νοσοκομεία της χώρας.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν παραδοθεί πάνω από 18.000 ασπίδες προσώπου σε 14 Νοσοκομεία και 8 Ιατρικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Κουρτέσης, Program Manager του OK!Thess, Technology entrepreneur μέλος της Ομάδας συντονισμού της εθελοντικής δράσης μιλάει στο FortuneGreece για την πρωτοβουλία, για τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία και οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ μας θυμίζει μια φράση του Γκάντι που τα λέει όλα: «Ό,τι κι αν κάνεις (ως μονάδα) μπορεί να μην είναι πολύ σημαντικό, είναι όμως πολύ σημαντικό να το κάνεις».
Πώς η πρωτοβουλία «Covid-19 Response Greece» έλαβε σάρκα και οστά και ποιος είναι ο βασικός της στόχος;
Πριν από δύο εβδομάδες, μαζί με τον Νίκο Τσονιώτη και τον Στέφανο Τσιακμάκη, «ρίξαμε» στην κοινότητα των ιδρυτών startups του OK!Thess την ιδέα για μια εθελοντική δράση, η οποία θα βοηθήσει, βρίσκοντας πρακτικές λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 και θα διαθέσει τις λύσεις αυτές δωρεάν.
Είκοσι περίπου άτομα ανταποκρίθηκαν άμεσα και το Σάββατο 21 Μαρτίου ξεκινήσαμε να χαρτογραφούμε ανάγκες. Ξεχώρισε αμέσως το πρόβλημα της έλλειψης μέσων ατομικής προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές. Έπρεπε να βρούμε ένα γρήγορο και οικονομικό τρόπο για να κατασκευαστούν δεκάδες χιλιάδες ασπίδες προστασίας προσώπου.
Την επόμενη μέρα είχαμε ήδη στα χέρια μας τα πρώτα σχέδια και πρωτότυπα από τους εθελοντές μας Θοδωρή Μαριόγλου, Χάρη Γερεμτζέ, Κώστα Παρασκευά και Δημήτρη Μουστάκα. Την Δευτέρα 23/3 τα αξιολόγησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το ΑΧΕΠΑ και μετά από τρεις μέρες (Πέμπτη 26/3) ξεκίνησε η μαζική παραγωγή από τον πρώτο κατασκευαστή, μια βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων στην Πέλλα, η οποία προσφέρθηκε να τα διαθέτει σε οργανισμούς υγείας στο κόστος (85 λεπτά του ευρώ).
Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί πάνω από 18.000 ασπίδες προσώπου σε 14 Νοσοκομεία και 8 Ιατρικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα (λίστα που ενημερώνεται real-time υπάρχει εδώ).
Η εθελοντική δράση Covid-19 Response Greece συντονίζει την παράδοση ασπίδων σε όσους οργανισμούς υγείας μας στείλουν αίτημα, χωρίς να συμμετέχει σε οικονομική συναλλαγή. Κάποιοι οργανισμοί προμηθεύονται τις ασπίδες καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος της παραγωγής, ενώ για άλλους οργανισμούς το κόστος καλύπτεται από δωρητές – κυρίως από εταιρείες που υποστηρίζουν τη δράση μας, αλλά και από κάποιους ιδιώτες. Τα λειτουργικά έξοδα της εθελοντικής δράσης καλύπτονται από εμάς τους ίδιους.
Πόσοι είναι οι εθελοντές που συνδράμουν στη μάχη κατά της πανδημίας και με ποιες υπηρεσίες;
Στην online πλατφόρμα συνεργασίας της εθελοντικής δράσης «Covid-19 Response Greece» αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 220 άνθρωποι – επιστήμονες, μηχανικοί, ιδρυτές εταιρειών και επαγγελματίες υγείας, ο αριθμός των οποίων ανεβαίνει κάθε μέρα. Μας υποστηρίζουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το OK!Thess, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος, αλλά και αρκετές εταιρείες και startups που σχετίζονται με το OK!Thess. Εκτός από το «Project Shield» που αφορά στην παραγωγή ασπίδων προσώπου, οι εθελοντές μας δουλεύουν σε έρευνα και ανάπτυξη για την αντιμετώπιση και άλλων προκλήσεων, όπως οι ελλείψεις προστατευτικών μασκών και συσκευών μη επεμβατικού αερισμού για νοσηλευόμενους από COVID-19.
Επίσης δουλεύουμε πάνω σε εργαλεία software για την παρακολούθηση των κρουσμάτων κορωνοϊου, αλλά και online εργαλεία για τη βελτίωση της καθημερινότητας όσων μένουν στο σπίτι. Έχουμε μια ανοιχτή διαδικασία μέσα από την οποία συζητάμε νέες ιδέες και δημιουργούνται ομάδες που ξεκινούν καινούργια project.
Η πανδημία έχει προκαλέσει ένα «κύμα» εθελοντισμού παγκοσμίως, ενώ το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει κάνει κάλεσμα σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Πώς σχολιάζεις αυτή την κινητοποίηση και πώς κάποιος μπορεί να συμμετέχει στη δική σας κίνηση;
Υπάρχει όντως μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση από εθελοντές σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που τις περισσότερες φορές είναι κοινά μεταξύ χωρών. Συμμετέχουμε και εμείς σε online κοινότητες παίρνοντας και δίνοντας πληροφορίες. Η κινητοποίηση αυτή είναι ελπιδοφόρα και νομίζω πως μας εμπνέει όλους.
Όποιος θέλει να συμμετέχει στη δική μας δράση μπορεί να μπει στη σελίδα www.covid19response.gr, να συμπληρώσει μια φόρμα με πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το πως θα μπορούσε να συνεισφέρει, και στη συνέχεια να μπει στο online περιβάλλον εργασίας που χρησιμοποιούμε για να συντονιζόμαστε (εφαρμογή Slack). Η συνεργασία γίνεται με ανταλλαγή μηνυμάτων και με βιντεοκλήσεις.
Η πανδημία του Covid-19 έφερε την τεχνολογία ακόμη μια φορά σε πρώτο πλάνο σε όλους τους τομείς (υγεία, εργασία, κρατική λειτουργία). Θεωρείς ότι αυτή η κρίση θα λειτουργήσει σαν επιταχυντής στον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε;
Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Οι πολλές προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία μας ανάγκασε όλους να ξανασκεφτούμε το τι τελικά μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε με την τεχνολογία που είναι ήδη διαθέσιμη. Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι ίσως είχαμε περισσότερα εργαλεία από όσα νομίζαμε.
Είσαι στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων για χρόνια. Ποιο ρόλο πιστεύεις ότι μπορούν να παίξουν οι startups στην αντιμετώπιση της κρίσης, ως τα πλέον ευέλικτα εταιρικά σχήματα;
Εδώ ίσως βοηθάει να θυμηθούμε τον ορισμό του Steve Blank για τον όρο «startup». Μια startup είναι ένας προσωρινός οργανισμός σε αναζήτηση ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου που θα αποδειχθεί πως είναι βιώσιμο και επιτρέπει ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό που διαφοροποιεί μια startup από άλλες ώριμες επιχειρήσεις και οργανισμούς είναι ότι ο αποκλειστικός σκοπός της είναι η ανακάλυψη ενός νέου μοντέλου που θα αποδειχθεί ότι δουλεύει, όχι η επανάληψη ενός γνωστού μοντέλου που γνωρίζαμε ότι δούλευε.
Με την νέα κρίση, πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα θα ανατραπούν, και μοντέλα που μέχρι τώρα δούλευαν, δεν θα δουλεύουν πια. Οι οργανισμοί που έχουν ευέλικτη σκέψη θα είναι οι πρώτοι που θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και θα βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει. Ανάμεσα στους οργανισμούς αυτούς θα είναι υφιστάμενες startups που θα μεταλλαχθούν και νέες startups που θα γεννηθούν μέσα από αυτή την κρίση.
Ποια έκτακτα μέτρα πιστεύεις ότι πρέπει να υλοποιηθούν για την ενίσχυση του οικοσυστήματος σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία;
Οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας και όσες εξαρτώνται από εξωτερικά κεφάλαια φαίνεται πως στους επόμενους μήνες θα συναντήσουν αυξημένη δυσκολία για να τα συγκεντρώσουν. Για να μην χαθεί πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο και να μην δούμε ένα νέο κύμα «brain drain» προς χώρες που θα ανακάμψουν γρηγορότερα από την Ελλάδα, πιστεύω είναι κρίσιμο να ληφθούν ειδικά μέτρα για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των startups και να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισμό με εργαλεία και κριτήρια, σχεδιασμένα ειδικά και αποκλειστικά για αυτές.
Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις στους αναγνώστες για την καταπολέμηση της πανδημίας;
Είναι καιρός για συνεργασία και γρήγορα αντανακλαστικά. Ένας καλος φίλος μου θυμίζει συχνά μια φράση του Γκάντι που τα λέει όλα: Ό,τι κι αν κάνεις (ως μονάδα) μπορεί να μην είναι πολύ σημαντικό, είναι όμως πολύ σημαντικό να το κάνεις.