Παρατείνεται το θρίλερ: Δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup- Νέα συνάντηση αύριο
- 08/04/2020, 09:33
- SHARE
Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Μάριο Σεντένο, γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, παρότι οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
«Έπειτα από 16 ώρες συζητήσεων, πλησιάσαμε σε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε αυτήν. Ανέστειλα το Eurogroup», οι εργασίες του οποίου θα συνεχιστούν «αύριο, Πέμπτη», ανέφερε ο Πορτογάλος πρόεδρος του συμβουλίου μέσω Twitter.
After 16h of discussions we came close to a deal but we are not there yet.
I suspended the #Eurogroup & continue tomorrow, thu.
My goal remains: A strong EU safety net against fallout of #covid19 (to shield workers, firms &countries)& commit/ to a sizeable recovery plan pic.twitter.com/wLRhcbR9O1— Mário Centeno (@mariofcenteno) April 8, 2020
Μάλιστα, αναφέρει ότι αναστέλλει τις εργασίες του Eurogroup, το οποίο θα συνεχίσει αύριο, Πέμπτη.
Παρότι οι συνομιλίες κράτησαν όλη τη νύχτα, οι χώρες του βορρά συνέχισαν να διαφωνούν με αυτές του νότου, που ζητούν να καταβληθεί μια χρηματοοικονομική προσπάθεια χωρίς προηγούμενο.
Η βιντεοδιάσκεψη, που άρχισε χθες Τρίτη στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), συνεχίστηκε όλη τη νύχτα με παράλληλες επαφές σε μικρότερες ομάδες, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον Σεντένο, ο στόχος του αυριανού συμβουλίου «συνεχίζει να είναι» να δημιουργηθεί «ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης.
Οι χώρες-μέλη
Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. που τάσσονται υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους, ανέρχονται σε 11 μετά την πρόσθεση της Κύπρου και της Μάλτας.
Ιταλία και Γαλλία τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωπαϊκών τίτλων χρέους με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε συναίνεση, πρέπει να περιλαμβάνει ένα κοινό εργαλείο το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όχι να πάρει χρόνια. Η αμοιβαιοποίηση των υποχρεώσεων αφορά το μέλλον και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι τα χρέη του παρελθόντος». Αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν κάνει πίσω στην πρόταση για έκδοση κορωνο-ομολόγου: «ΕSM όχι. Ευρωομόλογα απόλυτα ναι. Είναι η λύση, η σοβαρή, η αποτελεσματική, η επαρκής αντιμετώπιση στην έκτακτη ανάγκη που βιώνουμε» δήλωσε.
Ωστόσο οι διαφωνίες χωρών όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας, ειδικά στο θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου ή κορωνο-ομολόγου παραμένουν και εστιάζουν στα υπάρχοντα «εργαλεία» δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).