Πάνω από 30% του τζίρου του βιβλίου «καίει» ο κορωνοϊός
- 09/04/2020, 18:32
- SHARE
Πάνω από το 1/4 της αξίας της αναμένεται να χάσει η ελληνική αγορά βιβλίου από τις παρενέργειες του Cοvid-19, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, που μιλούν στο Fortune Greece για την ανάγκη στήριξης του εκδοτικού κλάδου, ως μέρους του πολιτιστικού κορμού της χώρας μας.
Ο Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος, διευθύνων Σύμβουλος των εκδόσεων Μίνωας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) αναφέρει ότι η αγορά δεν θα μπορέσει να ανακτήσει το τζίρο που χάνει αυτό το διάστημα.
“Σε ένα υποθετικό σενάριο που τα βιβλιοπωλεία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, η αγορά θα έχει χάσει τζίρο 2,5 μηνών”, σημειώνει. Πρόκειται για πτώση περίπου 30%, που μπορεί να φτάσει το 40% δημιουργώντας κραδασμούς σε μια αγορά που μόλις έβγαινε από μια πολυετή κρίση.
Ας ληφθεί επίσης υπόψη ότι πριν την πρόσφατη οικονομική κρίση ο τζίρος της ελληνικής αγοράς βιβλίου σε τιμές λιανικής κυμαινόταν στα 250 εκατ. ευρώ, για να σταθεροποιηθεί την τελευταία διετία γύρω στα 150 – 160 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη η αγορά των εκδοτικών επιχειρήσεων, που επίσης πλήττεται, πραγματοποιεί έσοδα περί τα 22-24 δισ. ευρώ, απασχολεί 150.000 υπαλλήλους ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εμπλέκονται ενεργά στην παραγωγή των βιβλίων. Οι ευρωπαϊκοί εκδοτικοί οίκοι προβλέπουν πτώση 30-40% από τις επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Κωνστανταρόπουλο, που βρίσκεται σε επαφή με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Προσθέτει δε ότι τον Ιούνιο η ελληνική αγορά θα είναι επίσης πτωτική (κατ’ εκτίμημηση 30% χαμηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι) καθώς δεν είναι ξεκάθαρο με τι καθεστώς θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, εάν δηλαδή θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ενώ δεν είναι γνωστό εάν οι καταναλωτές θα διαθέτουν ρευστότητα (π.χ. αν θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος καταβολής των 800 ευρώ, ως μέτρο στήριξης της κυβέρνησης στο πληττόμενο ανθρώπινο δυναμικό), καθώς και πόσες θέσεις εργασίας θα έχουν χαθεί.
“Στο αισιόδοξο σενάριο περιμένουμε σταθεροποίηση της αγοράς Ιούλιο – Αύγουστο” καταλήγει.
Ο κλάδος βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης, σύμφωνα με ορισμένα στελέχη της αγοράς. Εξάλλου, τα βιβλία αυτή την περίοδο διατίθενται σχεδόν αποκλειστικά από το ψηφιακό κανάλι, όπου παρατηρείται μεν αύξηση αλλά σε καμία περίπτωση τα έσοδα των εκδοτών δεν ανταποκρίνονται στη ρευστότητα που έμπαινε στα ταμεία τους όταν ήταν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία.
“Υπολογίζουμε μεγάλη πτώση αυτό το τρίμηνο. Αν και δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις, δεν θα μου έκανε εντύπωση μια πτώση πάνω από 50% σε κάποιες κατηγορίες”, σημειώνει στο Fortune Greece η Πόλα Καπόλα, πρόεδρος του ΣΕΒΑ (Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών), περιγράφοντας μια δύσκολη κατάσταση, όπου οι περισσότεροι εκδότες έχουν “παγώσει” την παραγωγή νέων τίτλων και η περιορισμένη ρευστότητα έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στις πληρωμές.
Μιλώντας για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, σημείωσε ότι οι εκδότες αποφάσισαν να τα διανείμουν στους φοιτητές με δικά τους έξοδα και στο πλαίσιο αυτό είναι σε συνεννόηση με εταιρείες ταχυμεταφορών για door to door παράδοση, το αργότερο μέχρι 15 Ιουνίου.